HRVATSKA MODA

Morana Krklec: „Pazite na svaki detalj i budite svoji“

Savjeti pobjednice LIFT-a mladim dizajnerskim nadama
Morana Krklec  
Tijekom godina svog postojanja na regionalnoj modnoj sceni, prestižni natječaj LIFT by Perwoll iznjedrio je nekolicinu mladih dizajnerskih nada neospornog talenta čiji su modni brendovi i kreativni rukopisi danas nadaleko prepoznatljivi te stoje uz bok najvećim imenima na modnoj pisti FASHION.HR-a. Već tradicionalno, i ove se godine LIFT uputio u misiju traganja za novom mladom dizajnerskom nadom koju će lansirati u zvjezdanu orbitu, a ima li boljeg načina da se ista pronađe nego da se prisjetimo nekih starih, sada već profiliranih dizajnera, koji su nekoć i sami pripremali skice, pedantno promišljali svaki model kolekcije te se nastojali prikazati u najboljem svjetlu, sve kako bi odnijeli pobjedu?
 
Jedna od njih je i Morana Krklec, zagrebačka dizajnerica čije je kreacije imao prilike vidjeti i daleki New York, a na pisti FASHION.HR-a sada se već osjeća kao doma. Kada je 2012. godine dobila LIFT-ovu nagradu za najbolju kolekciju, bio joj je to već treći put da je sudjelovala na istom natječaju, pa je stoga, kaže, „učila na vlastitim pogreškama“. Uvjerena kako je, na putu do uspjeha i prepoznatljivosti, za svakog mladog dizajnera najvažnije da svoje radove izlaže čim više, odlučila je da nema baš ništa za izgubiti, zatrpala se papirima, naoružala našiljenim olovkama i počela skicirati kolekciju koja će žiri oboriti s nogu.
 
Morana Krklec
 
„Natječaj LIFT djelovao mi je prije svega kvalitetno, kao prava prilika za mlade dizajnere da pokažu svoj rad široj publici. A ono što se nudilo pobjedniku zvučalo je kao zbilja izvrsna odkočna daska. Nisam nimalo dvojila. Jednostavno je vrijedilo pokušati,“ prisjeća se Morana.

Pogledamo li retrospektivno te uzmemo li u obzir sve Moranine kolekcije koje su uslijedile na pisti FASHION.HR-a nakon zaslužene pobjede na LIFT-u 2012., možemo zaključiti kako je već tada imala poprilično istančan dizajnerski rukopis koji se narednih godina samo brusio i baš uvijek oduševljavao modnu publiku. Danas, kada pred nama prodefiliraju voluminozni modeli arhitekturalnih formi s jednim posebnim postapokaliptičnim, futurističkim štihom, odmah znamo da iza njih glavom, bradom i šivaćom mašinom stoji Morana Krklec. Ista misao vodilja bila joj je u glavi i tijekom prijave na LIFT koji je rezultirao pobjedom. Bila je svoja, i to je u čitavoj priči najvažnije.
 
Morana Krklec
„Kao i danas, već sam tada bila stilski definirana i znala sam koje je moje područje interesa. Kako istraživačkog, pa tako i estetskog. Slušala sam samo sebe i svoju intuiciju. Igra prostorom i siluetom, istraživanje predimenzioniranih formi i istraživanje ljudskog tijela bilo je logičan izbor,“ govori o temeljima svoje pobjedničke kolekcije Morana prisječajući se svih, pa i najmanjih detalja na koje je obraćala pozornost znajući da svaka sitnica igra veliku ulogu u cjelokupnom dojmu: „Ono što me najviše zaokupljalo su prije svega kvaliteta materijala i zbilja detaljno promišljena i istražena ideja oko koje sam zavrtila kolekciju. Naravno, i kvaliteta same izvedbe bila je na vrhu mojih prioriteta. No, kada se bolje prisjetim, pazila sam na baš svaki detalj, a to bih savjetovala i svima koji se ove godine prijavljuju na LIFT,“ govori Morana te nastavlja: „Sitnice su te koje mogu odlučiti o pobjedi. One koje vas izdvajaju od ostalih. Pripazite na styling, na cipele, izbor glazbe, make-up koji mora pratiti kolekciju... Vodite računa da se uglavnom radi o dnevnim revijama, da cjelokupni dojam bude kvalitetan, tematski dobro osmišljen, povezan te da bude dojmljiv i poseban. Nitko ne smije ostati ravnoušan.“
 
Morana Krklec
Morana Krklec, koja danas iza sebe ima čak pet kolekcija prikazanih publici na FASHION.HR-u te suvereno stoji uz bok afirmiranim dizajnerima i zaključuje kako „sada više ne spada u domenu mladih dizajnera“, sa sjetom i smješkom prisjeća se treme i uzbuđenja prije predstavaljanja na LIFT-u. „Nisam ni jela ni spavala nekoliko dana,“ kaže Morana te dodaje, veselo se smijući, kako to nikome ne bi preporučila. Na sreću, debitirati joj je na FASHION.HR-u ipak lakše palo. Organizacijski je sve bilo izvrsno posloženo i u backstage-u nije bilo nervoze pa je, kaže, sve išlo kao po špagi. A osjećaj?
 
Morana Krklec
Ponos, ali na neki način i strahopoštovanje prema dizajnerima čiji rad i kvalitetu izuzetno cijenim. Sudjelovanjem na FASHION.HR-u sam im na neki način stala uz bok i taj je osjećaj i dalje neprocjenjiv,“ zaključuje ponosno Morana uz savjet svima da se prijave jer, u konačnici, nemaju baš ništa za izgubiti. Mogu samo dobiti. Ona je pravi primjer kako se rad, trud, hrabrost i talent baš uvijek prepoznaju. Samo treba napraviti prvi korak.
 
Morana Krklec
 
Morana Krklec 
Sva pravila natječaja doznajte ovdje, a prijavnicu preuzmite na ovom linku
  
Foto: Jure Perišić, FASHION.HR, privatni alubum
Objavljeno: 08.05.2015. u 16:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p