HRVATSKA MODA

Može li trosatna modna manifestacija biti zabavna?

Fashion Week Zagreb otvorio svoja vrata

Nova lokacija Hypo Centra, koja je unijela stanovit dašak svježe energije u produkciju FW Zagreb, svakako je omogućila odličnu potporu dizajnerima, naročito kroz svoju minimalističku i široku pistu. Jednostavnost vizualnog izgleda nažalost nije bila u skladu s viđenim na pisti gdje smo, ponovno, imali prilike vidjeti toliko različitih i nepovezanih kolekcija čime je gledatelj laik izgubio osnovnu zainteresiranost za ono što vidi ispred sebe. Trosatno trajanje izlazaka, pomiješano sa pauzama, može i mora biti kraće jer i najveća imena u svijetu modne industrije ne drže svoje obožavatelje prikovanima za stolicu toliko dugo.

Prva večer službenog tjedna moda podijeljena je na dva dijela: u pret-a-design segmentu kolekcije su prikazali Iva Šimunović, Aba Tomičić, Zrinka Hudi, Ana Čurić, Ivana Kuzminski, Jelena Aleksić te dvije djevojke iz Ljubljane Erna Ostanek  i Kristina Lovko dok smo od etabliranih dizajnera vidjeli Louisa De Gamu, Zjenu Glamočanin, Danielu Martinović, Nataliju Smogor, Lanu Jozić i Karima Bonneta.

Krenimo s analizom pret-a-designa:

Iva Šimunović, koju smo pred nešto više od deset dana imali prilike vidjeti na Modnom ormaru, odlučila je dodatno razraditi svoju unikatnu viziju na više nosiv te pret-a-porter način što je za svaku pohvalu. Budući se odlučila za igru trakama, koje su naslućivale određen bandage moment, Iva je svoje djevojke na pisti učinila maksimalno zanimljivima - osim što im je dodala određene detalje, poput velikih crvenih maski ili ruku u žarkoj crveni, ponovno je pokazala svoj skulpturalni moment koji nas je oduševio na Ormaru. Njena kolegica Aba Tomičić odlučila se za posve drugačiji pristup u kojem je na prvu mjestu nježna ženska strana koju svaka djevojka zna cijeniti. Nježne odjevne kombinacije, koje su cvjetnim detaljima i smirujućom tonskom skalom odavale dojam istinske nosive mode, lako se mogu naći u mnogobrojnim ormarima iz jednostavnog razloga: Aba vam nudi cijeli set odjevnih komada koje lako možete kombinirati na svoju odjeću i stil.

Zrinka Hudi ponudila je modnim zaljubljenicama set koktel haljina koje, barem na prvi pogled, djeluju krajnje minimalistički i nezainteresirano. No ako biste ušli u detaljno promatranje samih uzoraka na haljinama, shvatili biste kako se radi o zaista zanimljivoj elaboraciji u kojoj se provukla i mini dječja kolekcija. Ana Čurić odlučila se za kombinaciju vatrene crvene i crne (ne)boje čime je dobila na dramatici, ali i izgubila na konkretnom dizajnu koji je svoju inspiraciju pronašao na posve nepovezanim mjestima.  Od igre trakama i asocijacijama na poznatu „cage" haljinu, do ukrašavanja rukavica crvenom bojom - Ana ima ideju, ali se treba poraditi na realizaciji.

Aba Tomičić

Ivana Kuzminski obožava ženstvene i mini koktel haljine kojima je naglasila svu ljepotu ženskog tijela. Mnoštvo detalja na odjevnim komadima, kao i igra materijalima, pridonijela je zanimljivosti kolekcije, unatoč jednoobraznosti koja je provukla kroz sve izlaske. Odlične frizure, koje su podsjećale na francuske revije visoke mode, uzdigle su kolekciju na viši nivo. Jelena Aleksić imala je najbolju pret-a-design kolekciju večeri koja je odisala funkcionalnošću, zanimljivim idejama i mnoštvom kombinacija koja se mogu lako prenijeti na ulice. Visoki struk i naglašena ramena provukli su se kroz lagano „rokersku" kolekciju koja je pokazala kako i mlade snage imaju velik potencijal.

Slovenske gošće, Erna Ostanek i Kristina Lovko imaju zanimljive ideje koje su isključivo fokusirane na nosivost koja je neosporna. Erna, inače zaigrana nježnim i padajućim materijalima, kao i otvorenom koketiranju sa seksualnošću, nije nimalo podbacila u svojem inzistiranju na čistoj kolekciji u kojoj je razrađena jedna ideja, ali na uspješan način.

Etablirani dizajneri:

Louis De Gama, koji je već sastavni dio domaće modne scene, budući da sudjeluje kao član žirija na Modnom ormaru te izlaže na zagrebačkom fashion weeku, ponovno se našao na pola puta između rodnog Portugala i eklektične londonske scene kojoj pripada. Njegovi odjevni komadi, koji na istinski način vole žensko tijelo, ovaj puta su upotpunjeni cipelama Anite Štulec ASHOO čime se ovaj dizajner pokazao kako poštuje domaći dizajn. Louis prvenstveno voli vidjeti svoje klijentice u izazovnim koktel haljinama kojima ne manjka seksepila premda ih ponekad zatvara i isključivo prepušta mašti. Domaća nada Zjena Glamočanin možda je prikazala i najbolju kolekciju prve večeri FW-a, budući je ponovno uspjela spojiti svoje zanimljive kostimografske elemente s krajnje nosivim komadima. Orijentalni okus, koji je trenutno vrlo popularan u Hrvatskoj, tako je dobio svoju verziju od filmskih vrpci čime je Zjena ponovno pokazala svoj talent.

Zjena Glamočanin

Daniela Martinović voli to ženstveno, kratko i seksepilno. Za razliku od prošlosezonskog FW-a, aktualna kolekcija djeluje dosta pročišćenije te bez pretjerivanja u detaljima čime je dobiveno na nosivosti koja naprosto nekim dizajnerima pret-a-portera nedostaje. Unatoč nastojanju „olakšavanja" kolekcije, Martinović se i dalje bori s konfekcijskim okusom kojeg njene kreacije ostavljaju. Repetitivnost nije odlika  za pohvalu. Natalija Smogor, koja je jedina prve večeri pokazala dašak muške mode, mora se pohvaliti - njeni odjevni komadi odlično pristaju muškom tijelu. Sicilijanska inspiracija, koja se provukla kroz igre trendi bež bojom, dobila je svoju realizaciju u zanimljivim košuljama, ali i u pratećem modnom asesoaru.

Lana Jozić složila je pravi mali performans kojem je prisustvovala i Nera Stipičević u ulozi modela. Šarene kreacije, naročito koktel haljine i kombinezoni nisu bili jedni od boljih trenutaka, ali će svakako naći svoje kupce. Jednostavnost kroja gospođe Jozić svakako je nadmašio Karim Bonnet kojem je eklektičnost na prvome mjestu.

 

Marko Banjavčić

photo: Jelena Balić

Objavljeno: 26.11.2010. u 08:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p