FHR MAN

Muška pletiva na posve drugačiji način oduševit će baš sve!

Nataša Mihaljčišin u još jednoj divnoj modnoj priči!

Tjedni mode koji su iza nas su u ozračju pandemijom uzrokovane promjene načina života, pokazali kolekcije, i muške, i ženske mode u polupraznim prostorima, ili pak kao snimljene modne filmove. Istrajavanje muške i ženske mode u tom smislu zaista predstavlja relikt koji će, zasigurno, uskoro iščeznuti: ne zato što će se svi spolovi simultano odijevati kao svi rodovi, nego zato što će razlike biti privremene, promjenljive i neovisne, jednom riječju nestabilne.

Neodvojivi trijumvirat: moda, tijelo, identitet se u kontekstu rodno spolnih uloga postavlja kao pokazatelj duha vremena kojim se može dijagnosticirati količina osobne slobode u ograničenom izboru kojeg nam nameće ideološka interpretacija bioloških paradigmi. Kakve sad to ima sve veze s vestama koje se, zapravo, uopće ne kopčaju nego navlače preko glave i koje su nastale na poticaj dragog prijatelja koji mi je početkom ljeta uputio provokativno pitanje kad ću napraviti mušku kolekciju!?

'A meni se činilo kako je jedna vesta upravo savršen, kako bi se to u divnom modnom žargonu reklo, unisex komad i kako uopće nema potrebe deklarirati nešto takvo kao muško ili žensko?! Ali opet, a zašto i ne; ne znači li to, onda, kako smo jedan kanon zamijenili drugim, pa nas je sad strah apostrofirati klasičnu spolnu opreku kako ne bi ispali nedovoljno senzibilizirani na sve ono što se u procesu mukotrpne rodne emancipacije dogodilo, i što se još, u velikoj mjeri, tek treba dogoditi?!' - ističe dizajnerica.U vremenu koje kao misterija i nepoznanica stoji ispred nas, bilo da se radi o virusom zaraženoj stvarnosti, ili o virtualnosti u kojoj su sve relacije transgresivne i nepostojane, pitanje ženskog i muškog kopčanja predstavlja podsjetnik na romantične referentne sustave u kojima se spolna čast branila i prikladnom stranom kopčanja! Uzimajući taj šarmantni relikt kao modni kamen kušnje, dogodila se prijateljska kolekcija koja zagovara prijateljski dijalog među svim rodovima, spolovima i pripadajućim im identitetima, bilo da se svi oni interaktivno motaju jednim tijelom, ili se svakodnevno susreću u osebujnom kolopletu života koji se neprestano plete, stvara, mijenja i para. Simbolički konflikt je simbolički riješen nepostojanjem kopčanja baš kao da se radi o ispitivanju granica igre u kojoj se možemo igrati i mijenjati uloge ne dovodeći u pitanje svoju vjerodostojnost, autentičnost i autoreferencijalnost.'U ulogama modela su redom sve dragi i bliski prijatelji i jedna prijateljica, a svakoga smo predstavili u njemu prirodnom okolišu s malom dozom modne artificijelnosti kao ironijskim odmakom od pragmatično stilizirane svakodnevice. Veste su pletene ručno i strojno- napomena kako se radi o kućnim pletaćim strojevima, styling potpisujemo svi, dizajn je moj, a fotografirala je Sara B. Moritz, dok je oblikovanje kataloga Saša Stubičar'. - ističe Nataša

Foto: PR
Objavljeno: 29.10.2020. u 10:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p