HRVATSKA MODA

„Na natjecanje odlazim sa namjerom da predstavim sebe“

Intervju: Vedrana Mastela

Modna dizajnerica Vedrana Mastela, čija je diplomska kolekcija Destroyed Creation 2011 dosad predstavljena na Danu D i Fashion. Hr Industriji, ušla je finale velikog međunarodnog natječaja za mlade modne talente iD Emerging Designer na Novom Zelandu. Vedrana se našla među 28 odabranih finalista natječaja koji osmu godinu zaredom okuplja ponajbolje školovane dizajnere iz cijelog svijeta. Osim novačnih nagrada (5.000 dolara za prvo; 3.000 dolara za drugo i 1.000 dolara za treće mjesto), pobjednik iD International Emerging Designer Awardsa dobit će priliku izlagati svoju kolekciju na iD Dunedin Fashion Showu 30. i 31. ožujka. Ovu je nagradu prije dvije godine osvojio hrvatski dizajner Igor Galaš...

Ušla si u finale velikog međunarodnog natječaja za mlade modne talente iD Emerging Designer na Novom Zelandu. Jedna si od 28 odabranih finalista natječaja koji osmu godinu zaredom okuplja ponajbolje školovane dizajnere iz cijelog svijeta. Kako se osjećaš? Jesi li očekivala ovakav ishod natjecanja?

 

Na svako natjecanje prijavljujem se s namjerom da negdje pokažem svoj rad, da se predstavim najbolje što znam, ali očekivanja nemam. Prijaviš se pa što bude. Tako da me ugodno iznenadila vijest o ulasku u finale natjecanja. Moram priznati - u prvom trenu bila sam u nevjerici, ali sada sam zadovoljna na postignutom i pruženoj prilici.

Očekuješ li uspjeh u samoj završnici? Novčana je nagrada zaista dobar poticaj za daljnju dizajnersku karijeru.

Kao što sam spomenula nemam očekivanja, ali na natjecanje odlazim sa namjerom da predstavim sebe i svoj rad najbolje moguće pa ako to donese nagradu - tim bolje!  Smatram da je već samo predstavljanje na takvom internacionalnom natjecanju odlična prilika, a poznata Hilary Alexander u žiriju još je veći izazov.

Ovu istu nagradu osvojio je i Igor Galaš. Poznaješ li možda Igora? Pratiš li njegov rad? Ima li kakve poveznice u tvojem i njegovom radu?

Imala sam priliku upoznati Igora 2009. godine na modnoj manifestaciji u Kopru te znam i cijenim njegov rad. Poveznica  između njegovog i mog rada bila bi možda promišljanje o samom dizajnu , ali više od toga  ne vidim. On zbilja ima svoj prepoznatljiv stil, a to, nadam se, postižem i ja.

 

Kakve odjevne komade ponajviše voliš izrađivati? Na što se fokusiraš pri izradi kolekcije?

Odjevni komadi ovise do kolekcije.  Pri tome mi nije bitno o kojem se odjevnom predmetu radi, svaki je na svoj način izazov.  Pri izradi same kolekcije fokusiram se na koncept, istražujem materijale, siluete. Bitno mi je da dobijem željeni finalni rezultat, da svi elementi priče funkcioniraju. A svakim novim radom težim da budem bolja i da moj rad bude na većem nivou.

Kakve motive voliš koristiti? Jesi li sklona eksperimentiranju? Kako bi uopće opisala svoj senzibilitet?  

Mislim da sam sklona eksperimentiranju. U zadnjem radu  to se recimo i vidi kroz sam materijal, ali i  ideju kolekcije. Volim propitivati određene pojmove i  teme te ih stavljati u različite odnose. Kod mene je to uglavnom spoj nježnog i snažnog. Tu su čiste forme, elementi ulične mode i sl.  

 

Izlagala si na Danu D te na Fashion. Hr Industriji. Smatraš li ovakve manifestacije bitnima u približavanju publici?

Svakako, te manifestacije su dobra prilika za pokazati svoj rad široj publici. Na danu D, a kasnije i na Fashion. Hr Industriji, iznenadio me broj zainteresiranih te razni upiti i komentari vezani za moj dizajn.  Nakon rada na određenom projektu uvijek je dobro dobiti povratnu informaciju, čuti komentare ljudi, vidjeti što najviše privlači pažnju itd.

Vidiš li se uopće na domaćoj modnoj sceni ili bi radije izabrala London, Paris, Antwerpen...?

Moda se odvija na globalnoj razini, za mene ona nije lokalna stvar tako da ne bi ni svoj rad ograničavala zemljopisno. Gdje i kako ću raditi u budućnosti tek ćemo vidjeti!

Marko Banjavčić

Photo:  Davor Birt
Model: Sonja Lončar

 

Objavljeno: 27.01.2012. u 10:34

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p