HRVATSKA MODA

Najbolje kolekcije Fashion Weeka Zagreb

Koji dizajneri su nas oduševili?

U subotu je završilo 21. izdanje Fashion Weeka Zagreb, a od simbolično predstavljene dvadeset i jedne revije koja je prikazana, za vas smo odlučili izdvojiti one najbolje. Prvog nas je dana oduševila s-dress revija Lane Biondić o kojoj više možete pročitati ovdje (Hrvatska moda koju obožavaju žene diljem svijeta), dok je ostatak tjedna bio prepun ugodnih modnih iznenađenja.

MIRJAM KRAJINA I ANA-MARIJA KRALJ

Pobjednice prošlosezonskog natječaja nove generacije FWZ-a, Mirjam Krajina i Ana-Marija Kralj, pokazale su odličnu debitantsku kolekciju za koju nikad ne bismo rekli da je prvijenac. Suvisle ideje i konstrukcijska rješenja, kvalitetni materijali te kvalitetna izrada bili su prisutni više no kod mnogobrojnih, starijih kolega, a ženstvenost i nepretenciozna jednostavnost nisu mogle biti bolje izvedene. Naravno, u razradi same kolekcije ima prostora za rast i napredak, ali ovakvim iskorakom Kralj i Krajina dokazale su da mlade modne ideje ne moraju uvijek biti pretjerane i prenaglašene.

KITTY JOSEPH

Kitty Joseph obožavaju Carine Roitfeld i Lady Gaga, a u četvrtak smo uživo saznali i zašto. Kolorit na kojeg bi se odlučili samo najodvažniji dizajneri (ali i kupci) i printevi koji razvedre svaki dan, dolaze u apsolutno nosivim modelima koji nisu ni približno svakidašnji. Transparentni materijali, kombinacija širih i body-con silueta te sklad u stilskom i izvedbenom smislu pokazali su razliku između britanskih i domaćih dizajnera. Jedna od najvećih pohvala cijelog FWZ-a ide u smjeru modnih dodataka koje Joseph genijalno izrađuje, a koji u svakom pogledu upotpunjuju njenu viziju. Pažnja na najsitnije detalje u izradi i ideji o svakom modelu koji je izašao na pistu dokazala je da je Kitty Joseph ime za koje ćemo u budućnosti čuti još mnogo puta.

GEORGIA HARDINGE

Inovacije u tehničkom smislu spojile su se s inovacijama u kreativnom smislu i tako je stvorena nova kolekcija Londončanke Georgije Hardinge. U minimalizam izveden na maksimalistički način, Hardinge je uključila tehniku 3D printeva, geometrijsku slojevitost i čistoću linija. Dizajnerica koja surađuje s River Islandom i mnogobrojnim zvijezdama (Voljela bih odjenuti Jennifer Connelly) nije previše komplicirala oko kolorita - crno, narančasto i bijelo nikad nije izgledalo bolje. Sofisticiranost printeva i elementi skulpturalnosti u ovoj interpretaciji bili su nešto što domaća publika nije imala priliku često vidjeti, stoga se nadamo da će ova kolekcija poslužiti mladim i domaćim dizajnerima kao idejna inspiracija o načinu na koji se izvodi visoka moda bez pretencioznosti.

IVANA POPOVIĆ

Treći dan obilježila je Ivana Popović - mračnija, sofisticiranija i jednostavnija nego ikad. Jesensko-zimska vizija u prigušenoj kolorističkoj priči bila je na trenutke trendovska, a na trenutke umjetnička, prava kombinacija tipične Popović s kvalitetnim modnim zaokretom. Retro krojevi podsjećaju na sedamdesete, ali u rukama dizajnerice postaju moderni, ugodni i nosivi. Ako Popović nastavi u ovom smjeru stvarati i u nadolazećim sezonama, sigurni smo da će zadobiti publiku veću no ikada.

VJERA VILIČNIK

Posljednji je dan opet prošao u znaku londonskog dizajna - Vjera Viličnik otvorila je modnu večer vrhunski ispričanom bajkom. Zagrepčanka s londonskom adresom svoje je iskustvo krojila kod Toma Forda i Roksande Ilinčić, ali njezina je modna priča drugačija od drugih. Jednostavno u jednom trenutku, maksimalistički u drugom - izbalansirana ženstvenost i beskompromisna elegancija u retro izdanju oduševili su sve prisutne. Vrhunska izrada i izrazito kvalitetni materijali laskaju ženskom tijelu i svakoj ženi dopuštaju da se osjeća poput princeze - osjećaj koji bi sva moda trebala pružati.

HEMYCA

Brend koji se najviše najavljivao uoči ovosezonskog FWZ-a nije razočarao. Hemyca je još jedan londonski brend kojeg favoriziraju mnogobrojna lica iz svjetskog modnog miljea. Proljetno-ljetna priča Helen i Myre kombinira crnu, bijelu i pastelne nijanse na posve neočekivan način. Izrazito naglašena igra transparentnosti vodi glavnu riječ i na posve decentan način otkriva žensko tijelo. Naravno, modu koju Hemyca proglašavaju svojom ne može nositi apsolutno svatko, ali njihova moć leži u sposobnosti stvaranja niche tržišta te individualnosti koju voli točno određeni tip žena. Ipak, svatko će nešto pronaći u toj kolekciji prepunoj različitih komada odjeće - maksi haljine, hlače, jakne, kaput, suknje, shift-haljine i sakoi istovremeno su kohezivni i posebni. Svakako još jedna kolekcija koja je poslužila kao odličan pokazatelj izvođenja dizajnerske vizije do najsitnijeg detalja.

 

Fashion.hr Style Community

photos: pr

 

Objavljeno: 25.11.2013. u 09:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p