HRVATSKA MODA

Najbolje odjevene hrvatske dizajnerice

Možemo li ih rangirati?

Sajam taštine oduvijek je bio iznimno zabavna stvar, naročito u ove vruće dane kada ne znamo što bismo sa sobom.

Pregledavajući slike raznim poznatih faca, kojima smo okruženi na dnevnoj bazi i koje poznajemo bolje od vlastitih roditelja/partnera/djece ili prijatelja, dođe ti da se zapitaš koji od njih fura bolji stil.

Budući je stil jedna vrlo komplicirana ili krajnje nemjerljiva stvar podložna oku promatrača (ovo vam govorim kao ispriku ako slučajno uvrijedim koga!), biti ću krajnje subjektivan u svome razmatranju oko najbolje odjevenim dizajnericama u Hrvata.  I zato što mi je biti objektivan postalo totalno passe, ali uostalom to je moj problem, nikako ne vaš.

Od silne količine osrednjih i nešto boljih dizajnera koji se zaista trude, odlučio sam izdvojiti bar dobro znanih ženskih lica od kojih očekujem daljnji trud u razvijanju vlastita stila. Naravno, poznanstvo s dotičnim gospođama svakako je pomoglo u rezoniranju njihova pogleda na modu i stil, ali nije jedini kriterij u rangiranju:

 

LOREDANA BAHORIĆ

Majka Charlie Designa koja, svojim inspirativnim pogledom na modu, uspijeva zadovoljiti sve kriterije građanski pristojne, ali i modno izgrađene, gospođe koja negdje duboko u sebi najviše cijeni Japance.  

Japance? Da, Rei Kawakubo često navodi kao misao vodilju kada promišlja o kroju, odnosu ploha i materijalima. Takvu je filozofiju prenijela i na odijevanje te ju često možemo vidjeti u asimetričnim i pomalo avangardnim krojevima u kojima uvijek plijeni pozornost.

Crveni ruž? Naravno. Poznata frizura? Apsolutno. Loredana možda nije najproduktivnija osoba na dizajnerskoj sceni, ali svakako bi falila da je nema.

ANAMARIJA BRKIĆ - VIŠNJIĆ

Brend Amarie, kojeg već godinama stvara kroz svoje nježne i voluminozne vizije ženskog odijevanja, svakako je ostavio traga na dizajnerici koja je oličenje ženstvenosti i prilično ispeglana stila koji se bazira na klasičnim odjevnim komadima, bez previše koketiranja s underground mogućnostima.

Zašto i bi? Kao žena koja je izgradila ime na kvalitetnim i minimalističkim komadima, očito je dokazala kako se zna odjenuti. Ili barem nanjušiti dobre odjevne komade koji joj pristaje. Znati se obući je jedno, ali imati stil je svakako nešto drugo. Nešto nemjerljivo. Što imaš ili nemaš. Anamarija ima.

BRANKA DONASSY

Branka je legenda. Legenda hrvatske mode. Žena sa stavom kojeg volite ili ne volite. Kod gospođe Donassy nema previše ustupaka. Doajenka hrvatske mode, koja je razmišljala o Yves Saint Laurentu u doba kada u Hrvatskoj nisi smio reći da si rimokatolik, svakako je zaslužila svoje mjesto na listi dobro odjevenih - bolje rečeno, stilski osviještenih dizajnerica. Znam da vam je termin „stilski osviještena" mrzak i da ga izbjegavate, ali je tako. Dobro zna što voli i što joj stoji - uostalom, to je tajna koju bi svaka žena s godinama trebala proniknuti.

ANA MARIA RICOV

O da, Ana Maria ima tako zabavan karakter da bi naprosto bilo tragično da nema vlastiti stil kojeg iz godine u godinu njeguje i dopunjuje. I da, objektivnost sam izgubio krajem svibnja, čisto da ponovim.

Ana je lagano alternativna, ali joj to nimalo ne oduzima na ženstvenosti i ljubavi prema bojama u što smo se uvjerili i na posljednjoj resort kolekciji. Šarene ljetne suknje, kratka kosa i vrlo, vrlo šarmantan karakter - trebam li reći više? Stil je ionako u malim stvarima.

KSENIJA VRBANIĆ

Ksenija design iliti možda i jedino koketiranje s visokom modom u Hrvata. Ksenija Vrbanić, kao ekscentrik kakav je ( u pozitivnom smislu!), naprosto je morala na popis bolje odjevenih dizajnerica jer me uvijek uspije iznenaditi svojim kombinacijama, naročito na modnim događanjima.

Dama koja voli crno zna kako se tretira i dozira stil kojeg ne morate silno naglašavati, već laganim potezima slamate konkurenciju. Zanimljiva frizura i decentni odjevni komadi - jednostavno, Ksenija.

NATAŠA MIHALJČIŠIN

I-GLE su uvijek predstavljale neku drugu priču, odvojenu od standardnih obrazaca klasičnog odijevanja  kojeg gledamo na dnevnoj bazi.

Takva je i gospođa Mihaljčišin, odmaknuta od tipičnih konstrukcija u kojima očito ne pronalazi dovoljno inspiracije. Igra dekonstrukcijom, zanimljivi detalji u vidu šalova rezultat su dugogodišnjeg kretanja po umjetničkom svijetu.

 

Foto: Net.hr/Jutarnji.hr

Marko Banjavčić

 

Objavljeno: 15.07.2010. u 20:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p