HRVATSKA MODA

Najveću ljepotu pronalazim u neobičnosti

Intervju: Željka Molnar (TOXICAT)

Brand TOXICAT u kratkom je roku postao apsolutni hit na hrvatskom tržištu, a kreacije mlade dizajnerice i stilistice Željke Molnar predmet želje brojnih hrvatskih trendseterica. Nakon što je izbacila fantastičnu kampanju s Anom Marijom Cajner u ulozi zaštitnog lica, Željka ozbiljno radi na novim kreacijama svog TOXICAT branda koje će uskoro predstaviti hrvatskoj publici u sklopu Tjedna dizajna koji će se održati u Laubi. U nastavku vam donosimo zanimljiv razgovor s mladom dizajnericom koja nas je osvojila svojim kreacijama!

Tko se krije iza branda TOXICAT?

Iza TOXICAT-ove mačke na mjestu dizajnerice krije se 25-godišnja Lia Stazia kojoj u osobnim dokumentima stoji ime Željka Molnar. Školovala sam se za modnog dizajnera, a uz to sam i stilistica. U slobodno vrijeme vodim blog pod nazivom 'Lost in the Fairytale'. Velika sam obožavateljica životinja, Tima Burtona, kave s mlijekom, promjena, snova i maštanja. Volim pozitivnu energiju i čudnovatost, a najveću ljepotu pronalazim u neobičnosti. Koliko god sam perfekcionist, toliko volim i nesavršenost, te one male stvari koje su uglavnom one velike. 

Kako si došla na ideju da pokreneš vlastiti brand?

Dizajn odjeće i odjeća sama mi je velika strast, kao i sama izrada predmeta. Tu je nastala i želja za školovanjem u tom području. Od malena vidim sebe kao dizajnericu. Osjetila sam da je sada pravo vrijeme za to da pokrenem nešto veliko što ću oblikovati i što će oblikovati mene kao dizajnera.

Što ti je bila inspiracija za prvu kolekciju?

Kao inspiraciju za prvu kolekciju uzela sam monokromatske tonove, geometriju, te simetriju i asimetriju. Željela sam jednostavnost s dozom upečatljivosti, te da odjeća pruža veliku slobodu kombiniranja. Važno mi je bilo da je odjeća nosiva i prikladna za razne situacije. Da na samom dizajnu odjeće ne staje priča,  te da svatko tko je nosi može ispričati svoju.

Po zanimanju si stilistica i već dugo surađuješ s našom poznatom pjevačicom Lanom Jurčević... Koliko je taj posao utjecao na brand i estetiku TOXICAT branda?

Utjecao jeste. Zbog nje sam neke stvari počela gledati na drugi način. Rekla bih da je ona bila moj vjetar u leđa. Definitivno je bila tu za mene i pomagala, te sam joj na tome jako zahvalna. Način na koji njoj stoji odjeća, te kako se ona osjeća i kreće u njoj također mi je velika inspiracija.

Apsolutno sve radim sama. Od dizajna do gotovog proizvoda.  Dajem sebe 100% i nadam se da se to vidi. Promišljam o svemu, stalno nešto skiciram, kombiniram, isprobavam... U tome sam 24 sata, 7 dana u tjednu. Koliko puta sam samo usred noći grabila nešto gdje bi mogla zabilježiti ideju, pa ujutro odmah isprobavala materijale, rezuckala i spajala. Mogla bih slobodno svaki dan predstaviti nešto novo. Ali držim se one - sve u svoje vrijeme.

Tko je djevojka koja nosi TOXICAT odjeću?

Žena koja nosi Toxicat moderna je, ali i drugačija, ne boji se pokazati tko je kroz odjeću. Snažna. Pozitivna. Izražajnije osobnosti. Teži odjeći koja će joj dati prostora da se izrazi, transformira i kombinira ovisno o prilici i osjećajima. Zna tko je i što želi.

Gdje možemo pronaći tvoje kreacije?

Za sada odjeću možete pronaći na Facebooku (FB: toxicat.designs), te pratiti objave na instagramu (toxicat_designs). U planu je i izrada web stranice te odjeća posložena na vješalicama neke trgovine. Čim to bude omogućeno obavijest će biti na internet profilima.

Planiraš li se možda prezentirati na nekom sajmu, modnom eventu ili održati reviju?

Definitivno, voljela bi se predstaviti i na taj način. Na takvim događanjima uvijek je odlična atmosfera prepuna kreativaca i super je što se možeš upoznati s ljudima kojima se sviđa tvoj rad. Dobije se neka posebna veza. 

Eto, upravo  su završne pripreme za prvu reviju u tijeku.  Velika mi je čast što ću se moći predstaviti u Laubi 26.04. u sklopu Tjedna dizajna. Odjeća se šije punom parom. Revijom ću prikazati nove proljetno/ljetne komade iz trenutne 'A (symmetric) Gameplay' kolekcije te neke komade iz nadolazeće kolekcije u kojoj će se pojaviti i boja. I dalje će mi glavna nit vodilja biti sloboda kombiniranja te geometrija, simetrija i asimetrija. Ideja mi je jednostavne krojeve učiniti zanimljivim kombinacijom materijala. Ovim putem pozvala bi svih da dođu, zabave se, te budu prvi koji će vidjeti što će se naći u novoj ponudi. 


Koji je raspon cijena tvojih kreacija?

S obzirom da se radi o udobnim i kvalitetnim materijalima cijene su poprilično realne. Za sada na početku želim da me što više ljudi nosi pa mogu reći i da su poprilično povoljne.

Koji su ti planovi za budućnost? Razmišljaš li o širenju na inozemno tržište?

Puštam da nekako sve ide svojim prirodnim tokom. Cilj mi je usavršavanje u svim područjima, učenje, napredovanje, što više rada, ideja i realizacije istih. Svakako mi je oduvijek želja bila otići živjeti i raditi vani, mogućnosti su puno veće, no za sada ću se truditi dobiti naklonost hrvatske publike.  Naravno, nove prilike otvaraju se svaki dan, a ja ih ne namjeravam pustiti da mi pobjegnu ako budem osjetila da je to to.

 

Ana Bacinger

 

Objavljeno: 21.04.2014. u 11:20

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p