HRVATSKA MODA

Naprosto obožavamo Rogoz torbu kolektiva Oaza

Inovativan dizajn vrijedan pažnje

Oaza kolektiv nastao je početkom 2013. godine nakon niza odličnih suradnji dizajnerica Nine Bačun, Roberte Bratović, Ivane Borovnjak, Maje Kolar, Tine Ivezić i Ana-Marije. Zajedničko im je temeljno obrazovanje stečeno na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, nakon kojeg je svaka od spomenutih dizajnerica otišla svojim putem. 

Svojim samostalnim i kolektivnim djelovanjem djevojke iz kolektiva Oaza nastoje doprinijeti produkciji i prezentaciji dizajna na svojstven, inovativan i angažiran način. Tako su ovih dana hrvatskoj javnosti predstavile novi proizvod naziva Rogoz koji nas je naprosto oduševio.

Riječ je o torbi koja je razrada i reinterpretacija tradicionalnog logožara (cekera) koji je dio materijalne kulture vezan uz izumiruću tradiciju pletarstva Hrvatskog Zagorja. Izrađuje se na tkalačkom stanu iz traka vodene biljke rogoza, a najčešće se koristi za nabavku hrane s tržnice. "Novi proizvod uključuje osuvremenjavanje postojeće forme i tehnike pletenja uz dodatak novih materijala. U svom redizajniranom i poboljšanom izdanju logožar postaje ruksak Rogoz. Namjena mu je približavanje tradicionalno proizvedenog proizvoda i iskustva kupovine na otvorenom, ali ima i široku mogućnost primjene i izvan dosadašnjeg konteksta. Praktičan je i lako prenosiv (na leđima i biciklu), ekološki proizvod visoke kvalitete. Logožar Rogoz je i novi souvenir - orginalni poklon temeljen na lokalnoj tradiciji." poručile su djevojke iz kolektiva Oaza.

Sve detalje o kolektivu Oaza, ruksaku Rogoz i ostalim originalnim proizvodima koje potpisuju ove maštovite dizajnerice možete saznati na njihovoj službenoj Facebook stranici: OAZA.

A.B.

Photos: PR

 

Objavljeno: 24.10.2013. u 13:24

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p