HRVATSKA MODA

#Nemoj nikome reći: Na setu s Ivicom Skokom

Dizajner na prvom kostimografskom zadatku za TV seriju
 
Neobično prazan Strossmayerov trg dočekuje nas presvučen tankim slojem tmurne i prohladne zagrebačke jeseni. Tek tu i tamo netko sjedi na klupi, pijucka toplu popodnevnu kavicu iz plastične čaše, nezainteresirano gleda u ekran mobitela i pali cigaretu. Samo rasvjeta i još pokoji snimateljski rekvizit ukazuju na to da smo stigli na dogovoreno mjesto i da se nalazimo na setu.
 
Već iduće minute, naprasno se prekida tišina, kao škarama prerezana, a scenografija šarmantnog zagrebačkog trga biva ispunjena užurbanom ekipom koja zauzima svoje dobro znane pozicije. U moru nepoznatih nam lica, razdragano nam maše i prijateljski nam se smiješi jedno dobro znano. Ivica Skoko, dežurni kostimograf. Pružamo si ruke i nakon kratkog, neobaveznog čavrljanja bacamo se na temu serije na čiji smo set zakoračili radoznali poput klinaca koje, s bezbroj pitanja u rukavu, zanima baš sve. Ne skidajući zadovoljni osmijeh s lica, naš popularni dizajner započinje rasplitati svoju priču.
 
 
TV serija, u skladu s tinejdžerskom realnošću koju danas čine neizostavne društvene mreže, nosi naziv #Nemoj nikome reći, s hashtagom i rečenicom koja očigledno nikada neće izići iz rječnika srednjoškolaca koji se jedni drugima povjeravaju ali pritom moraju napomenuti kako ne žele da se povjereno širi dalje školom. Ima tu i šeprtljavih štreberica, i bogatih „IT djevojaka“ koje u školu dolaze u bundama i s torbicama, a tu su i zgodni sportaši, svi upleteni u zbunjujuća pubertetska traženja i neuzvraćene ljubavi. Ovo je Ivici prvi puta da je zadužen za kostimografiju na TV seriji. Dosad je, doduše, njegovim kostimima život udahnut na daskama koje život znače, u kazališnim predstavama Mirana Kurspahića „Lijepa Naša“ i „Snjeguljica mora umrijeti“, no Ivica priznaje kako je izrada kostima za TV seriju jedno, za njega, posve novo iskustvo. „Uz modni dizajn, kazalište je sigurno moja druga ljubav“ govori nam s iskrom u očima te dodaje kako mu se jako sviđa novi zadatak i kako je ekipa sa seta bajna.
 
 
Pokazujući nam svoju kolegicu Vesnu Librić s kojom ravnopravno radi na kostimografiji, uzbuđeno nam prepričava kako su pripreme trajale više od dva mjeseca te kako uz cjelodnevna snimanja planiraju zadnju, dvanaestu epizodu snimiti potkraj prosinca. Sjedamo za stol i pijuckamo kavicu, a Ivica nam nabraja glumce, zaplete, drame i rasplete. Sve to vrijedno, poput školarke, škrabam u svoju bilježnicu i svako ga malo zamolim da ponovi još jednom. Glavnu ulogu Helene igra mlada glumica Mia Anočić Valentić, a tu su još i Senka Bulić, Hrvoje Kečkeš, Nataša Dorčić, Ankica Dobrić, Nela Kocsis, Bojana Gregorić, Matija Prskalo… Nakon svega par minuta na mojim se papirima nalazi bezbroj neuredno ispisanih, jedva čitljivih imena. Ivica ne želi nikoga izostaviti s popisa pa nastavlja: „Scenaristica serije je Aleksandra Osman, a seriju režiraju Ivan Livaković, koji je i koscenarist, te Andrija Mardešić, i da, ne smijem zaboraviti producenticu Sandru Basso.“
 
 
Budući da smo stigli na snimanje epizode u kojoj nije bilo mjesta za glamurozne haljine, zanimalo nas je hoće li biti mjesta i za Ivičin dizajn. Smije se i tražeći neku fotografiju na mobitelu da nam dočara svoj odgovor, kima potvrdno glavom. Skoko nije zaboravio ni svoje kolege s modne scene pa će se tako kroz čitavu seriju provlačiti hrvatski dizajn. Pronalazi fotografiju trojice dječaka u ružičastim baletnim opravicama, smije se i ponovo kreće s nabrajanjem: „Juraj Zigman, Martina Felja, Ana Maria Ricov, eNVy room…“ Pritom ne skriva oduševljenje, a u glasu mu se osjeti primjesa zahvalnosti i ponosa: „Jako mi je drago da su se svi odazvali i tako fenomenalno odradili svoj zadatak“. I dok nam s kontrolnog ekrana sramežljivo maše djevojčica s crvenim naočalama i mašnom u kosi, Ivica nadgleda snimanje s širokim osmijehom i čeka da zauvijek zapečatimo moment fotografijom s glumačkom ekipom. Svima su usta puna samo riječi hvale. Doduše, nismo niti očekivali drugačije. Još malo upijamo užurbanu atmosferu na setu te se na koncu pozdravljamo s naputkom da obavezno gledamo seriju u siječnju na HRT-u. Detaljno upućeni u dramatične tinejdžerske zaplete, moramo priznati da jedva čekamo.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tina Lončar

photo: Jure Perišić

 
Objavljeno: 05.11.2014. u 09:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p