HRVATSKA MODA

Nina Morić kao glavna atrakcija večeri

Recenzija druge večeri Cro-a-Portera
-->

Za drugu večer ovosezonskog Cro-a-Portera pobrinuli su se Arileo, Maja Podrug, Monika Sablić, Marina Jerant i Manuela Lovrenčić, Jelena Aleksić i ELFS-i.

ARILEO

Sofisticirano izdanje suvremene žene, inspirirano crno-bijelom fotografijom s početka prošlog stoljeća, jasna je definicija posljednje kolekcije Marije i Jurice Pirića za njihov brend Arileo. Splitski dvojac iz sezone u sezonu gradi estetiku simplificirane elegancije, a ova sezona donijela je njihov dosadašnji vrhunac.

Arileo

Zadržavši se u crno-bijeloj sferi, dizajneri su odlučili iskoristiti neke od najmoćnijih trendova, kako bi napravili odmak od klasične siluete i ponudili svojoj publici nešto novo. Igra volumenom, izrezima i svakim oblikom kontrasta oduševljava u kontekstu reinterpretacije klasičnog muškog odijela na apsolutno ženstven način. Kvalitetna izrada i vrhunska konstrukcija oduvijek odlikuju bračni par Pirić, ali svježina i razina osviještenosti spram trendova uveli su novu viziju klasične Arileo žene u hrvatsku modnu scenu.


MAJA PODRUG

Mlada splitska dizajnerica i pobjednica natječaja Split City Fashion, sinoć je prikazala svoju premijernu kolekciju na Cro-a-Porteru. Maja Podrug dovela je svoju minimalističnu viziju na pistu te pokazala da ležerna moda može biti zanimljiva. Unatoč simplificiranim siluetama muške i ženske mode, Podrug je pokazala da poznaje vlastitu publiku.

Maja Podrug

Sportski minimalizam, kojeg promiče svojom najnovijom kolekcijom, na zanimljiv način razlikuje muške i ženske modele, ali konkretna kritika ide u smjeru nedostatka ambicioznosti u kontekstu inovativnosti silueta. Crnina pretočena u jednostavnu viziju pomalo futurističke mode čini se kao zanimljiva ideja, ali se u realnosti ne čini suviše zanimljivom za mjesto na modnoj pisti. Nadamo se kako će Maja dopustiti vlastitoj kreativnosti da se pokaže u punom svijetlu i da u idućoj kolekciji dokaže kako upravo njezini modeli zaslužuju punu pozornost.


MONIKA SABLIĆ

Očito splitsku modnu večer obilježila je i revija Monike Sablić, koja je ponovno prikazala vlastito viđenje ženstvenosti i elegancije. Pretjerano dotjerana i suviše opterećena izgledom, ženska vizija Monike Sablić nije oduševila. Tekstili neprimjereni za pojedinačne komade i na pogled izmučeni komadi ostavljaju mlak dojam o dizajnerskoj priči ove Splićanke.

Monika Sablić

Najuspješnija je u vlastitoj interpretaciji minimalizma kada ne pokušava (pre)naglasiti ženstvenost, već dopušta da tijelo govori samo za sebe. Budući da ovo nije debitantski početak Sablić, nije dovoljno definirano što možemo očekivati u budućnosti, i to sudeći po dosad skromno prikazanoj dizajnerskoj ideji iz Monikina ateljea.


MARINA JERANT & MANUELA LOVRENČIĆ

Zajednička kolekcija Marine Jerant i Manuele Lovrenčić naziva SKIN4REBELS prikazala je još jednu crnu priču ispričanu na simplificiran način. Kombiniranje najrazličitijih materijala aduti su ovog ženskog dua, a crni seksepil obilovao je svakim izlazom, dok su izazovna rješenja testirala kontekst asimetrije na svaki mogući način.

Kontekst vulgarnosti obilježio je trenutke unutar kolekcije, dok se kao glavni uzrok za svojevrsno nejasnu modnu izvedbu mogu prozvati neprikladni materijali. Dok se određeni modeli doimaju potpunima i konkretnima, većina se kolekcije svodi na minimalističku zavodljivost koju dizajnerice promiču kao glavnu nit vodilju. Jakne su pravi adut Marine i Manuele te se svakim izlazom izdvajaju kao najdramatičniji trenuci u reviji, ali nadamo se kako će idućom kolekcijom pronaći jasniji dojam o vizualnom identitetu ovog dizajnerskog dvojca.


JELENA ALEKSIĆ

Mlada slavonska dizajnerica Jelena Aleksić, koja je svoje ime potvrdila u muškoj modi, ove je sezone posvetila svoj rad ženi i njenoj silueti. Neobične manipulacije tkaninama i neobična rješenja u vidu silueta, svakako su pokazale novi dio Jelenina stvaralaštva.

Jelena Aleksić

Izrezi, mješavina tkanina i pomalo maskulizirana verzija ženstvenosti, obilježili su reviju koja istovremeno obiluje inovativnošću i trendovima. Njezina moć definitivno leži u muškoj modi, no za svaku je pohvalu hrabrost za pokazivanjem kompletno ženske kolekcije, kao nastavka na vlastitu priču. Ženstvena vizura profitira od muževnog minimalizma, koji je prisutan u svakom Jeleninom modelu, ali bismo svejedno više voljeli vidjeti kako se razvija njezina moda za jači spol.


ELFS

Za eksplozivan kraj ove raznovrsne modne zabave pobrinuo se već kultni dvojac, opčinjen popularnom kulturom Balkana - ELFS. Komercijalni uspjeh i ispunjavanje želja domaćeg tržišta njihova su moć, a inspiracija ikonama Balkana koju koriste iz sezone u sezonu očito je njihov recept za uspjeh. Ovog puta, novčić je pao na Ninu Morić koja je svojom fatalnošću oduševila Ivana Tandarića i Aleksandra Šekuljicu te inspirirala dvojac za njihovu najnoviju kolekciju.

ELFS

Vizualno i idejno, predstavljen je nastavak na protekle kolekcije, a ‘noviteti’ dolaze u vidu torbi inspiriranih klasičnim modelima torbica svjetskih brendova. Ogoljena od pretjerane dramatičnosti, kolekcija može poslužiti kao baza trendovski usmjerenih djevojaka i dečkiju, koji vole zanimljive komade odjeće u kojima se mogu kretati i osjećati dobro. No, vizualni identitet koji dvojac njeguje nikada se neće moći nazvati (visokom) modom u pravom smislu riječi.

 

Photo: Mateja Vrčković


-->-->--> -->
Objavljeno: 25.10.2013. u 10:25

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p