HRVATSKA MODA

NIVEA CRO-A-PORTER 1. večer

Amarie, Teo Perić za MAK, Ani Ani, Arileo

A'MARIE

Čast otvaranja 13. po redu NIVEA Cro-a-portera pripala je Anamariji Brkić-Višnjić koja se krije iza insajderima omiljene,a široj javnosti sve poznatije kuće: A'Marie. Izazivanje kontrasta u formi tekstura i materijala bio je tek mali uvod u srž same kolekcije: sastavljanje i rastavljanje standardiziranih elemenata odijevanja. Tako su se baloneri i sakoi uspješno spojili sa fluidnošću haljina. Naglasak nije bio na radikalnim ramenima ili ekstremnim bojama kojima vrište inozemne kolekcije već isključivo na prepoznatljivom romantizmu okupanom u pastelnim bojama. Kompletan styling upotpunjen je sunčanim naočalama te masivnim i efektnim komadima nakita obogaćenog prirodnim mineralima i koraljima. Brkić vješto tretira luksuznu svilu i krokodilsku kožu spajajući je sa igrom volumena i preciznog drapiranja. U slučaju A'Marie kolekcije za proljeće-ljeto 2009 šlag je došao na početku prve večeri!

TEO P. za MAK

Štogod ostali pripadnici modne svite govorili, Teo Perić je u posljednje dvije sezone oživio splitsku modnu kuću MAK. Već je godinama kuća Nede Makjanić-Kunić poznata po svojim klasičnim i elegantim kostimima i sakoima kojima su vjerne mnoge poznate Splićanke. Upravo je svu klasiku i konvencionalnost koji je MAK odavao uspješno „razbio" Perić svojim snažnim eklekticizmom. Floralnu priču kontrolirao je crnom čipkom, a sve je bilo dodatno potvrđeno tipičnim Perićevim volanima. U istoj kolekciji isprepleo je graficizam, disco glam i gypsy elemente u stilizirane odjevne kombinacije koje će vas sigurno izdvojiti iz mase. MAK se mudro razvija dalje i okreće nekoj mlađoj, novijoj publici.

ANI ANI

Mlada dizajnerica Ana Sekelj svoju je kolekciju započela uspješno: otvorio ju je izvrsno krojen, metalizirani kombinezon. Upravo su njeni „metalni" i minimalni komadi bili oni najintrigantniji. Ono što nas je zbunilo jest nepovezana kakofonija koja je tada slijedila: volani, fluidne haljine i različiti printevi koji su krasili iste. U mini kolekciji suočeno je previše različitih ideja koje stilski i konceptualno nisu bile povezane, dapače, stekao se dojam kao da dizajnerica još istražuje pravu nit vodilju kolekcije. Moda voli istraživanje i pomicanje granica ali ne može trpiti nejasnu viziju i nedostatak osnovne poruke kolekcije. Nažalost, vrsta eksperimentiranja kakvu nam je pružila Ana treba se provoditi na skicama ili u intimi vlastitog studija, a ne na modnoj pisti.

ARILEO

Svojevrsno izazivanje folklornih motiva u novoj kolekciji splitskog studija Arileo, koji čine Marija i Jure Pirić nije nam došlo kao iznenađenje s obzirom da je isti dvojac već obukao Igora Cukrova u spotu pjesme „Lijepa Tena" koja će nas predstavljati na Eurosongu. Dašak orijentalnog direktno se osjećao na „dimijastim" kreacijama i lepršavim, haremskim volumenima. Osim toga sve je odisalo „gypsy" atmosferom koja se iste večeri pojavila u nekoliko kolekcija. Ipak, kolekcija je zatvorena Arileo interpretacijom bogatog i golemog ljubičastog kaftana koji je izazvao par ženskih uzdaha u publici. 

Grgo Zečić 

Objavljeno: 17.04.2009. u 14:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p