HRVATSKA MODA

Nivea Cro-a-porter 2. večer

Linea Exclusive, Boris Pavlin, Boudoir

LINEA EXCLUSIVE

Nekoliko pudrastih i decentnih koktel haljina zanimljivih strukturiranih nabora u backstageu kao da je obećavalo drugačiju, nježniju verziju modne kuće koja je „slavu" stekla upravo seksipilnim haljinama koje redovito nose pripadnice estradnog miljea. Gotovo cijela vojska poznatih lica još je jednom nazočila reviji i odala vlastito poštovanje Irini i Danijeli Car. Severinu na stranu, onaj prvi dojam srušila je revija u cijelini baš zbog toga što cijeline nije bilo. Prošle sezone intrigirali su nas asimetrični kaputi pa se ove sezone dizajnerica Irina Car odlučila dodatno posvetiti odnosu skulpture i asimetrije, praćene nizom slojeva svile i šifona. Na papiru sve zvuči kao dobra ideja, uživo je situacija bila bitno drugačija. Bez jasnog koncepta predstavljen je niz haljina koje međusobno nisu bile povezane, bez ikakve logike se histerično skakalo sa jedne ideje na drugu i pritom zbunilo sve prisutne gledatelje. Održati na životu kreacije bez definirane poruke i priče moguće je jedino uz dozu inventivnosti i precizne interpretacije kroja. Toliki broj haljina i ultra dubokih rezova najnoviju Lineu Exclusive ostavio je duboko „izgubljenu u prijevodu".

BORIS PAVLIN

Kada bi birali pjesnika među hrvatskim dizajnerima to bi zasigurno bio Boris Pavlin. Iako je prikazao mini kolekciju od 15 večernjih modela Pavlin je dokazao svu šarolikost svog umijeća. U aspektu izuzetno bogate teksture ostao je dosljedan svom tipičnom potpisu no dodatno istraživanje provedeno je na volumenu i konstrukciji koji su doslovno procvjetali, u duhu proljeća. Pavlin ništa ne prepušta slučaju tako da njegovo budno oko nadgleda svaki milimetar kreacije oprezno aplicirajući decentne ali ujedno efektne detalje kao što su ove sezone bili leptiri. Istina je da se dizajner ne zamara konceptom pret-a-portera već jednostavno slijedi ono što mu ide najbolje: haljine koje oduzimaju dah. U kolekciji je prisutna i znatna doza njegovog obrazovanja jer se toliko dramatično-romantične siluete mogu isproducirati samo zahvaljujući talentu i povijesnom znanju o modi. Vrhunac su bile haljine koje su zatvorile reviju te dekadentno pokazale svu snagu i kompleksnost konstrukcijskih intervencija koje su obljubili zahtjevni materijali. Mnogi će postaviti pitanje o nosivosti prikazane kolekcije no moramo znati kako Pavlin slovi kao najpoželjniji dizajner vjenčanica u Hrvatskoj. Bez ikakve sumnje možemo zaključiti kako brojne mladenke već sada jure prema njegovom ateljeu u Radićevoj ulici.

BOUDOIR

Konstantna evolucija koju svake sezone viđamo na pisti NIVEA Cro-a-portera dovoljno govori o talentu i veličini koju posjeduju Martina Čičko-Karapetrić i Morana Saračević. Boudoirke su dosljedne svojoj viziji, tipično prepoznatljive ali uvijek nove. Korak po korak uvijek uspijevaju svoju modnu priču odvesti na sasvim novu razinu. Vjerojatno ne postoji dizajnerska kuća u Hrvatskoj koja se tako magično i konkretno nanovo izmišlja iz sezone u sezonu. Za proljeće-ljeto 2009. vrlo bitan element bio je odnos tokica (vrsta šešira) i haljina jer je dvojac nerijetko mijenjao materijale tako da su tokice napravljene od materijala tipičnih za haljine i obrnuto. Osim uspješne igre zamjene tema kolekcije bila je njihova uporaba čipke. Treba naglasiti kako se ovdje nije radilo o referiranju na kultnu Pradinu kolekciju već isključivo o Boudoir junakinji koja na sebi svojstven način spaja čipku u pravu floralnu bajku. Prvi dio kolekcije obilježava kolaž čipke jer su dizajnerice doslovno krojile čipku na čipku kao da se nesputano poigravaju sa svojom bujnom maštom. Drugi dio kolekcije bio je u znaku promišljanja graficizma kroz teksturu koji se najbolje očitovao kroz slojeve crno-bijelih prugica te stotinu malenih kvadratića spojenih u jednu cijelinu. Haljine su živjele i disale sa svakim pokretom manekenke što dovoljno govori o krojačkoj sposobnosti Morane i Martine. Često se dogodi da kreacija gotovo zarobi prirodu ženskog tijela i tako onemogući opuštene kretnje. Boudoirke su najbolji primjer da pravi talent omogućava slobodu tijela bez obzira o kakvoj se vrsti kreacije radilo. Dodatan aplauz zaslužio je njihov poklon publici u kreaciji kolege Zigmana kojeg već sezonama podržavaju bez tipične modne zavisti i ljubomore. Golemi talent i vrhunska profesionalnost Boudoir su uz Borisa Pavlina sinoć postulirali na sam vrh druge večeri NIVEA Cro-a-portera.

 

Grgo Zečić

Objavljeno: 18.04.2009. u 12:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p