HRVATSKA MODA

Nova kolekcija brenda E.A. 1/1 S.V.

Kolekcija muške odjeće “Occupying Space”

E.A. 1/1 S.V.

Kolekcija muške odjeće brenda E.A. 1/1 S.V. naziva “Occupying Space” za sezonu jesen/zima 2017./18. sastoji se od deset kombinacija te je prikazana publici u showroomu u Parizu. 

Naziv kolekcije zasniva se na ideji osvajanja prostora koji pripadaju drugima i njihove transformacije u nešto sasvim novo. Taj se obrazac ponavlja od pradavnih vremena, a najočitiji je u doba rata. Od malenih osobnih prostora do čitavih gradova i regija koje je agresor zauzeo, takva mjesta prolaze kroz raznovrsne transformacije, pri čemu se stari materijali ponovo koriste i kombiniraju s novima kako bi se stvorio prostor koji će odgovarati onima koji su trenutno u premoći. Tlačitelj pokazuje svoju moć tako što obilježava osvojeni prostor.

E.A. 1/1 S.V.

E.A. 1/1 S.V.
Tu smo ideju uzeli kao polazište i metaforički preveli na jezik tekstila, pri čemu je sama tkanina postala područjem osvajanja (pretiskivanja) “novim” uzorkom.

Mnoge od tkanina koje smo koristili za ovu kolekciju izvorno su imale utkane uzorke, koje smo zatim djelomično pretisnuli sitotiskom, namjerno pohabali ili utjecali na njihovu površinu na neki drugi način. Motivi tiska su tkalački predlošci korištenih tkanina ili oni drugih popularnih tkalačkih uzoraka (riblja kost, pepita, prugice...). Metoda ”osvajanja” je agresivna te ne mijenja samo vidljivi uzorak, nego i materijalnu strukturu tkanine. Druga vrsta modifikacije sastoji se u prolijevanju silikona po tkanini ili premazivanju bojom. Svaka promjena rezultira drugačijim karakteristikama i ponašanjem redizajnirane tkanine.

E.A. 1/1 S.V.


Nakon krojenja odjeće, grafički “osvojeno” područje obilježavamo vizualno agresivnim simbolom koji komunicira tehnologiju korištenu u postupku. Bubrenje vlakna, prekrivanje površine bojom i fiksiranje boje pri visokoj temperaturi samo su neki od načina obilježavanja i njihovih vizualnih simbola (EX-TS, 110 NEU, GD 270…).

Oblik i izgled odjeće nadahnuti su vojnim uniformama i njihovim popularnijim, svakodnevnim verzijama kao što su baloneri, kombinezoni, zaštitna odijela i pilotske jakne.Foto: Karla Jurić
Model: Staš Mlinar

Objavljeno: 16.02.2017. u 12:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p