HRVATSKA MODA

Novi Diary Ivane Omazić vodi vas u Sarajevo

Priča o sarajevskim pletiljama 

Dio IO Ivana Omazić jesensko-zimske kolekcije za 2016. godinu voluminozni su, skulpturalni pleteni komadi, ručno izrađeni u Sarajevu u suradnji s udrugom "Udružene". Sarajevo smo posjetili u kasno proljeće, u vrijeme kad su sarajevske pletilje radile na proizvodnji naše kolekcije. Ovo je njihova priča.

"Udružene" su osnovale tri žene s ciljem da kroz pletenje okupe čim veći broj pletilja, žena, često marginaliziranih, omogućujući im da se ponovno uključe u normalne životne tokove, poslovno se angažiraju i zarade. U udruzi, također, žele očuvati i bosanskohercegovačko rukotvorstvo, podučiti mlađe generacije tradicionalnim stvaralačkim vještinama i stvoriti bolje uvjete za osobno stvaralaštvo žena pletilja. Udruženih je danas više od stotinu i pedeset.

Otvoreni sarajevski domovi, tople riječi, i crna bosanska kava, dočekali su nas gdje god da smo došli. Srdačan doček pomiješan je s blagom zabrinutošću pletilja. Vrijeme je Ramazana, a ramazanski post traje od zore do zalaska sunca. Od vjernika se očekuje da slijede Muhamedovo učenje, što znači nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa, te pridavanje važnosti čistoći misli i djela. Kruna svakog posjeta ručni je rad naših pletilja, ali njih je mučilo kako će nam pokazati što i kako rade, u danima kad su za rad pomalo utruđene.

Cijelu priču pročitajte na www.ioivanaomazic.com

Producent: Nikola Beban
Foto: Petra Mrša

Objavljeno: 24.11.2016. u 14:42
Tagovi: Ivana Omazić

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p