HRVATSKA MODA

Otkrijte sve što ste htjeli znati o vjenčanicama

Izložba U dobru i u zlu donosi povijesni pregled vjenčanica
U dobru i u zlu - izložba vjenčanica
Muzej za umjetnost i obrt započinje 2015. godinu zanimljivom izložbom imena U dobru i zlu koja svoja vrata otvara 14. veljače. Riječ je o izložbi vjenčanica i vjenčane opreme koja nas u upoznaje s razvojem vjenčane mode kod nas od 19. stoljeća do danas, a na izložbi sudjeluje i modni dvojac eNVy room čije haljine su postale sinonim za dizajnerske vjenčanice.

Možda ste već izrekli te magične riječi ili se tek spremate, a uspomene s tog velikog dana zauvijek će ostati spremljene u brižno čuvanim kutijama i neizbrisivom sjećanju. Vjenčanica, šlajer, veo, rukavice, pozivnice, zahvalnice, fotografije su dragocjenosti koje se čuvaju s velikom ljubavi.

Da se vjenčanicama i vjenčanoj opremi oduvijek pridavala velika pozornost svjedoči uzbudljiva izložba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, simboličnog naziva U dobru i zlu. Muzej prvi puta javnosti izlaže primjerke vjenčane odjeće koje su viđene dame iz našeg ondašnjeg visokog društva nosile u na dan svog vjenčanja. Tu su i dodaci poput vjenčića, velova, cipela, te nekoliko muških odijela. Izložba obuhvaća razdoblje od sredine 19. stoljeća do današnjih dana.
 
U dobru i u zlu - izložba vjenčanica Elvira Ulip, Zagreb, 2007., Salon Noir, Zagreb, 2009., Lanvin, Francuska, oko 1963.

Bijela vjenčanica je apsolutna kraljica

Mladenkina vjenčanica oduvijek je bila u središtu pozornosti, dok mladoženjina odjeća nije izazivala toliki interes. Vjenčanica je podlijegala određenim pravilima, ali je pratila i promjene modnih trendova. Krojem se gotovo nije razlikovala od dnevne odjeće, jedino su materijali bili skupocjeniji i raskošniji. Do vjenčanja britanske kraljice Victorije 1840. za princa Alberta u bijeloj vjenčanici, mladenke su nosile raskošne haljine od pliša, krzna, svile, brokata, najčešće u boji vina, tamnozelenoj ili ljubičastoj. No kraljica Victorija, ni ne sluteći, uvela je u modu bijele vjenčanice. Otada je bijela vjenčanica postala obavezna, bez obzira na mladenkin društveni status.

Pedesete obilježila vjenčanica Grace Kelly
Glamurozno vjenčanje Grace Kelly za princa Rainiera potaknuo je uzlet vjenčane mode. Grace je nosila bijelu vjenčanicu, gornji dio krojen je uz tijelo, visokog ovratnika i dugih rukava, dok je donji dio bio širok, krojen u puni krug. Njena vjenčanica pokrenula je trend raskošnih bijelih vjenčanica s puno svile i tila. Poratno vrijeme kod nas je nametnulo potrebu da se odjeća više čuva i prekraja, ali u šezdesetim bijele vjenčanice nisu više rijetkost U sedamdesetima moda izlazi iz čvrstih okvira što se odražava i na vjenčanicama. 

21. stoljeće: Povratak u prošlost
Posljednje desetljeće prošlog stoljeća donosi svojevrsni povratak u prošlost, uz korištenje skupih raskošnih materijala. Pojavljuju se i saloni za iznajmljivanje vjenčanica. Jedan od prvih zagrebačkih salona za iznajmljivanje i izradu vjenčanica je salon Vesna Sposa koji je osnovan 1992. godine.

Vjenčanice hrvatskih dizajnera
Izložba nije zanemarila ni hrvatske dizajnere čije kreacije su sve češći odabir mladenki. Jednu svoju haljinu izlažu i dizajneri Nikica Ivančević i Vjeko Franetović, koji stoje iza branda eNVy room. Upravo njihove vjenčanice postale su veoma tražena roba kod brojnih modno osviještenih mladenki.
 
U dobru i u zlu - izložba vjenčanica

„MUO nas je kontaktirao s pozivom na sudjelovanje na izložbi hrvatskih vjenčanica. Sa zadovoljstvom smo pristali sudjelovati. Prostor muzeja je prekrasan, dio zbirke koja će se predstaviti već smo vidjeli i vjerujemo da će i šira javnost rado pogledati izložbu. Iz MUO-a su nam rekli koja je haljina njima najdraža iz našeg opusa vjenčanica. Odabrali su jedan od naših najstarijih i najprepoznatljivijih eNVy room modela pa smo se tako brzo i efikasno dogovorili oko odabira izložbenog modela“
, izjavili su Nikica i Vjeko.

Osim eNVy rooma na izložbi izlažu modni dvojac Twins i Boudoir, Matija Vuica, Boris Pavlin i drugi.

Izložba će javnosti biti predstavljena 14. veljače, a vjerujemo da će je posjetiti ne samo buduće mladenke nego i sve ljubiteljice mode.

Mija Dropuljić
Foto: Šime Eškinja, Privatno, Srećko Budek
Objavljeno: 09.01.2015. u 12:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p