HRVATSKA MODA

Otvoren atelje dizajnerice Morane Krklec

Talentirana dizajnerica otvorila showroom u Ilici 29

Morana Krklec

Ovog vikenda mlada dizajnerica Morana Krklec otvorila je vrata svog atelja i showrooma. Mnogi pripadnici modne scene došli su je podržati te su se pridružili na otvaranju predivnog dizajnerskog prostora u dvorištu Ilice 29.

 
U suradnji s Moranom interijer je uredio splitski arhitekt Dragan Žuvela, a povodom otvaranja prostor je predstavljen u obliku galerije u kojoj su izloženi najnoviji Moranini modeli. U ugodnom druženju uživali su Branka Donassy, Milada Privora, Borut Mihalić, Ana Maria Ricov, Mario Vijačkić, Vedrana Mastela, Zoran Aragović, Mija Dropuljić, članice Međunarodnog kluba žena Suzana Albert, Jenner Pešut, Heather Davis McCrimmon, Silvija Radinger, Jasenka Bohaček, Vlasta Zmazek, Slavica Gloria Barun Gojčeta, Miljenka Bolf Krklec te mnogi drugi.
 
Morana Krklec  
Modeli izloženi na otvorenju dio su kolekcije na kojoj dizajnerica trenutno radi. Korišteno je nekoliko različitih tkanina kojima je poveznica obrada raznim premazima, čime im je omogućena krutost i zadržavanje željenih, pomalo skulpturalnih formi, koje zadiru u prostor. Osnovna boja kolekcije je crna, akcentirana detaljima u maslinasto zelenoj boji. Ono što Morana gotovo uvijek propituje u svom radu upravo je oblik i komunikacija tog odjevnog predmeta, kako s tijelom koje odijeva, tako i s prostorom.
  
Morana Krklec 
„Vlastiti atelje mi je velika želja već duže vrijeme i jako sam sretna da sam tu želju uspjela i ostvariti. Sam prostor funkcionira kao atelje i showroom, a uređen je u suradnji s prijateljem arhitektom Draganom Žuvelom. Za otvaranje je pretvoren u galerijski prostor, a inače izvrsno funkcionira kao prostor u kojem u jednom dijelu radim i izrađujem svoje modele, a u drugom su ti modeli izloženi kao u galeriji“, objašnjava Morana Krklec.
  Morana Krklec
 
Ono što se željelo postići u ovom ateljeu je bilo maksimalno iskorištenje prostora, a to je napravljeno interpolacijom armaturne mreže, koja omogućuje neograničene transformacije prostora, od ateljea, showrooma, do galerijskog prostora ili prostora za druženje. Neutralni sivo bijeli tonovi interijera glavni akcent prepuštaju odjeći koja je u prostoru izložena.
 
  
Morana Krklec mlada je dizajnerica s već velikim modnim iskustvom iza sebe. Puna novih ideja i željna izazova, često sudjeluje na raznim modnim natječajima i projektima za studente i mlade dizajnere. Nakon završene opće gimnazije, upisala je Tekstilno Tehnološki Fakultet u Zagrebu, inžinjerski smjer dizajn i projektiranje tekstila i odjeće, gdje trenutno, uz mentorstvo profesora Žarka Paića, istaražuje avangardu modu i filozofiju rada japanskih dizajnera u sklopu diplomskog rada.
 
  
Prvo javno predstavljanje imala je u svibnju 2007. na Fashion Week-u Zagreb, a nakon toga uslijedila su brojna događanja: Modni Ormar, revija Young-Creative-Chevrlote, samostalna revija u Klovićevim dvorima, Fashion Break u Ljubljani, "Junska moda za poneti" u Beogradu, ArtOmat, Fashion.hr Industrija, Dan D, Skopje Design Week, Month of Design, Design Expo, velika međunarodna izložba dizajna u Ljubljani, Montura Fashion destination Split, Zona 45.
 
  
Redovito izlaže na ArtOmatu i Dan D-u, a nakon prolaska na natječaju LIFT Fashion.hr Industrije, počinje izlagati svoje modele prvo na izložbenom prostoru sajma, a zatim i na pisti Fashion.hr-a. Na istom natjecanju 2012. proglašena je najboljim mladim dizajnerom, a već par godina svoje kolekcije predstavlja upravo na Fashion.hr-u. Od 2010. član je Hrvatskog Dizajnerskog Društva.
 
Morana Krklec  
Na projektu "Lepoglavska čipka na modnoj odjeći" sudjelovala je pod mentorstvom dizajnera i umjetnika Silvija Vujičića i profesorice Katarine-Nine Simončić, a njeni modeli prikazani su u sklopu Međunarodnog festivala čipke, zatim u "Mesnom muzeju Ljubljana" u Sloveniji, u sklopu međunarodne izložbe "I love International Fashion", u organizaciji Akademije za dizajn Ljubljana. Nakon Ljubljane modeli su bili dio izložbe u Powerhouse muzeju u Sydney-u, u Australiji, a danas su dio stalnog postava Muzeja čipke u Lepoglavi. Izlagala je i u New York-u, gdje je u sklopu izložbe Cro art & craft expo 2 predstavila svoje modele s ciljem promicanja hrvatske kulture i svojih radova američkoj publici. Njeni modeli predstavljeni su i u sklopu bijenalne dizajnerske izložbe Pregled hrvatskog dizajna 13/14 u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
 
Foto: Sanjin Kaštelan
Objavljeno: 06.06.2016. u 12:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p