HRVATSKA MODA

Pacifistička vojska Anthonyja Avangarda

Novo ime na pisti BIPA FASHION.HR-a
Anthony Avangard
M
ladi dizajner Anthony Avangard privukao je pažnju modne publike svojim prvim predstavljanjem na Portanova Fashion Incubatoru 2014., a u kratkom roku nametnuo se kao pravo osvježenje u muškoj modi. U četvrtak 30. ožujka po prvi put se predstavio na pisti BIPA FASHION.HR-a kolekcijom koja je inspirirana filmom Hacksaw Ridge (Greben spašenih) koji donosi priču o američkom vojniku Desmondu T. Dossu koji je u Drugom svjetskom ratu odbio nositi oružje i ubijati ljude, te je u vojsci služio kao nenaoružani medicinar koji je spasio mnoge živote i u ratu nije ispalio niti jedan metak. Uz taktove pjesme Kad u vojsku pođeš grupe Magazin modnom pistom je prodefilirala pacifistička vojska Anthonyja Avangarda koja je u samo par sekundi osvojila srca publike.

Viđenje muške mode u Hrvatskoj većinom se svodi na dva modna pola – klasičnu mušku modu s modernim twistom ili mračniju avangardu. To u velikoj mjeri diktira usko(grudno) hrvatsko tržište koje ostavlja veoma malo prostora za zaigranost i eksperimente koje tako lako podnosi ženska moda i njena publika. Anthony Avangard se na modnu scenu pojavio prije tri godine i odlučio da se ne želi uklopiti.

Anthony Avangard
Anthony Avangard
Njegov muškarac je sve samo ne klasičan i uzoran, mračan i tajanstven. On je razigran, veseo, pozitivan, spreman na modne eksperimente i nije ga briga što će ljudi o njemu misliti. U svojoj razigranosti, on je hrabar i odvažan, bez obzira na to što Anthonyjev kolorit i uzorci to možda na prvu ne govore. Iz sezone u sezonu Anthony je ustrajao na svojoj viziji muške mode te se lagano, ali sigurno nametnuo kao jedan od zanimljivijih dizajnera mlađe generacije koji od samog početka ima veoma prepoznatljivu estetiku i stil. On je dugoočekivano osvježenje na muškoj modnoj sceni.

Anthony Avangard
U novoj kolekciji Anthony je smirio svoju razigranost i ponudio komercijalnu verziju svoje estetike. No, on je to napravio vrlo mudro, nudeći izrazito nosive komade u kojem se i manje hrabar muškarac može naći, zadržavajući pri tome ono zbog čega ga modna publika voli. I u novoj kolekciji Anthony je uzeo zanimljivu inspiraciju i pretočio je u još zanimljiviju kolekciju. Pacifizam nismo samo vidjeli kroz upečatljive natpise nego i kroz nježan pastelni kolorit koji je izvrsna opreka dominantnom vojničkom uzorku. Kroz kolekciju se proteže detalj vezica koji aludira na konope koje je Desmond T. Doss koristio na grebenu za transport i fiksiranje bolesnika. Anthony i inače veliku pozornost pridaje svojoj inspiraciji koju detaljno proučava i vješto pretače na odjevne komade i dodatke. To točno možemo vidjeti na ruksacima, koji na prvu nisu usko povezani s početnom inspiracijom, no ako bolje pogledamo odabrani koloriti, posve je jasno kako Anthony ništa ne radi slučajno. U pitanju je najzrelija, ali i najkomercijalnija Anthonyjeva kolekcija koja je zadržala njegovu razigranu i pozitivnu energiju, ali ponudila i ozbiljnija rješenja koja učvršćuju njegovu poziciju na polju hrvatske muške mode.

Anthony Avangard
Anthony Avangard
Anthony Avangard
Mija Dropuljić
Foto: Matej Grgić
Objavljeno: 31.03.2017. u 10:37

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p