HRVATSKA MODA

"Planiram dizajnirati i asesoare"

Intervju s Zoran Mrvošem

 

Protekli petak Zagreb je dobio još jednu modnu adresu, i što je važnije, hrvatsku modnu adresu. Prostor u Radićevoj 15 postao je atelier Zorana Mrvoša, samozatajnog i talentiranog dizajnera, poznatog po glam kreacijama koje komplimentiraju ženskom tijelu. Mrvoš je po dolasku iz rodne Rijeke kao dizajner sudjelovao na mnogobrojnim skupnim revijama da bi 2001. godine postao dizajner modne kuće Image Haddad. Kada je Linea Exclusive tražila nasljednika Dalibora Bettija na mjesto glavnog dizajnera, odabir je pao upravo na Zorana Mrvoša. Od posljednje revije za Lineu, prošlo je tri godine, a Zoran se u međuvremenu etablirao kao samostalni dizajner, koji je svoje radove predstavljao na vodećim modnim događanjima poput Cro-A-Portera i posljednjeg Dove FASHION.HR-a. U susret novim radnim pobjedama, porazgovarali smo o novom prostoru, njegovom viđenju ženskog seksipila i budućim planovima.

 

 

img_2619.jpg

 

Za početak, reci nam nešto o samom prostoru? Tko ga je dizajnirao, je li to ono što si tražio?

Prostor je zamišljen poput dnevnog boravka u kojemu se kupci mogu osjećati ugodno, točnije kao "kod kuće". Udobnost je i bila nit vodilja pri samoj ideji o novom showroomu. To je intiman prostor u kojemu klijenti mogu razgledati, probati ili kupiti komad odjeće. Što se samih intervencija tiče, sve sam radio sam. Od farbanja, do bušenja zidova, odabira namještaja i detalja do preuređivanja istih.

  

Određeno vrijeme, bio si dizajner Linee Exclusive. Koliko je njihov stil utjecao na tvoj dizajn?

U Linei sam naučio puno toga, prvenstveno o psihologiji žena. Vrijeme provedeno tamo je ujedno bilo i vrijeme mog modnog odrastanja i oblikovanja, te je nekako i logično da sam neke stvari usvojio.

 

Bi li opet prihvatio ponudu da budeš stalni dizajner neke hrvatske modne kuće?

Naravno da bih. Na sve suradnje gledam iz aspekta iskustva. Naravno da ne bih surađivao s nekim pod svaku cijenu, neka kemija se ipak treba dogoditi, neki klik.

  

Koji je profil tvojih klijentica?

Moje klijentice najčešće su starije od 25 godina, visoko obrazovane, samosvjesne žene. Iako radim ženstvene kreacije, nisam se koncentrirao isključivo  na maturantice.

  

Jesi li ikada pomislio da proširiš posao na aseosare?

Za asesoare postoje određeni planovi. Posebno mi je zanimljivo tržište cipela, ali "step by step".


Veliki broj hrvatskih dizajnera bira poznate osobe kao zaštitna lica, mahom iz razloga jer je tržište malo i jer se ne snimaju kampanje. Koja bi osoba s naše scene najbolje predstavljala Mrvoš ženu?

Nekako uvijek zamišljam Ninu Badrić iako smo surađivali rijetko. Nadam se da ćemo imati više prilika za zajedničku suradnju u budućnosti. Od mlađih dama, izdvojio bih Anu  Rucner.

  

Koliko dugo vremena ti treba da osmisliš kolekciju i koji je proces stvaranja?

Ovisi o trenutku. nekad kolekcija samo "izleti", a ponekad se i mučim. Zadnja je nastala u hipu. Nisam crtao uopće skice, nego sam sve stvari modelirao na lutkama. I čini mi se da mi je to nekako najbolje, jer odmah vidim sviđa li mi se nešto ili ne.Vidim kako materijali dišu, kako izgledaju detalji na njima....

 

img_2634.jpg

 

Poznat si po ženstvenim kombinacijama. Smatraš li da žene uvijek izgledaju ženstvenije u suknjama nego u hlačama?

Po meni, najsexy kombinacija koju mogu vidjeti na ženi je crno odijelo. Zamišljam uski sako i široke hlače, uz dobre cipele - izvrsno.

 

Postoji li neka osoba koju nikada ne bi obukao?

Postoji, naravno. Glumica je, srednjih godina, poznata je, al iskreno nemam pojma po kojoj ulozi , osim da sam je vidio u jednoj našoj sapunici....

 

Na Dove Fashion.hr-u si predstavio kolekciju za proljeće/ljeto 2010. Imaš li već ideju kako će izgledati naredna zima?

Mogu najaviti da će zima i dalje biti sexy, a za promjenu bih radio nešto u bijelim tonovima.

  

Od hrvatskih kolega, čiji rad posebno cijeniš?

Cijenim sve one koji su se na sceni pojavili otprilike u isto vrijeme kad i ja i opstali do danas unatoč recesiji i problemima s kojima se suočavamo kao dizajneri u Hrvatskoj. Volim Hippy Garden, Tea Perića, I-GLE i drago mi je da javnost od početka pokazuje interes za njihov rad.

Ana Pavić

 

 

Objavljeno: 03.11.2009. u 13:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p