HRVATSKA MODA

Kako su pleteni ruksaci s domaćim potpisom osvojili fashionistice?

Intervju: Pepiere
Pepiere

Tražite li poseban modni dodatak koji će privlačiti poglede slučajnih prolaznika zbog svog originalnog dizajna i još bolje kombinacije materijala, bacite pogled na divne Pepiere ruksake koji se izrađuju od kukuruzovine. 

Osim što su fantastičan detalj u brojnim odjevnim kombinacijama, ovi ruksaci su ručni rad dvoje talentiranih kreativaca koji su na odličan način odlučili održati još jedan hrvatski tradicijski zanat. Ruksaci su u kratkom roku osvojili brojne hrvatske fashionistice, ali i ljubitelje drugačijeg dizajna diljem svijeta pa je došlo vrijeme da iz prve ruke saznamo sve o njima. Marija Maloča odvojila je malo svog vremena i otkrila nam sve što nas je zanimalo o odličnom Pepiere brendu!

Tko je zaslužan za prekrasan dizajn Pepiere torbi?

Suprug i ja. Nakon odluke da bismo se bavili dizajnom, razmišljali smo o prvom proizvodu. Prva ideja su bile košare pletene od šibe, ali smo od toga odustali zbog njihove veličine i nepraktičnosti prilikom dostave. Htjeli smo da proizvod bude ručni rad, pa je sljedeća ideja bio ceker. Pošto je tržište već zasićeno klasičnim cekerima, odlučili smo napraviti nešto drugačije i došli smo na ideju ruksaka pletenih od kukuruzovine.

Ono što me najviše osvojilo kod vašeg proizvoda je kombinacija tradicionalnog cekera i mekane kože. Odakle ideja za ovom kombinacijom materijala?

Odlučili smo da preklop i naramenice budu od prirodne kože, kako bi uz osnovni dio od domaće kukuruzovine činili ruksak izrađen od 100% prirodnih materijala. Pokazalo se da koža i kukuruzovina čine odličan spoj, koji ne samo da je prirodan nego i estetski jako lijepo izgleda zajedno.

Pepiere
Jeste li se povezali s nekim malim obrtom koji za vas izrađuje pletenje kukuruzovine ili sve radite sami? Kako izgleda sam postupak izrade jednog Pepiere ruksaka?

Ne radimo sve sami. Izrada počinje s time da se napravi drveni kalup koji određuje oblik ruksaka i oko njega se plete kukuruzovina. Zatim se na osnovu od kukuruza našiva kožni preklop i naramenice, a u unutrašnost se ušiva podstava od sirovog pamuka. Cijeli proces je dosta zahtjevan i radi se ručno, što daje dodatnu posebnost ovom ruksaku.

U ponudi imate tri veličine ruksaka i nekoliko divnih, bezvremenskih boja kože. Planirate li širiti asortiman, dodati neki novi model (boje?) ili ćete se držati ove klasike?

Što se tiče modela ruksaka, za sada ostajemo na ova tri, a boje kože se uvijek mogu pojaviti nove. Pošto se radi o prirodnoj koži, koja je uvijek unikatna, tako su i boje jedinstvene, što je nekad dobro, ali nekad je i nedostatak. Na primjer, boja kože koja je na Caramel ruksaku je vrlo posebna i jako je tražena, a ograničeni smo s njezinom količinom jer takvu boju više ne možemo pronaći. U planu nam je širiti asortiman proizvoda, ali želimo ostati na upotrebi prirodnih materijala, te osuvremenjivanju tradicionalnih zanata, što smo učinili i s ruksacima. Na pameti su nam materijali kao što su šiba, vuna, čipka, te svi materijali i proizvodi koji imaju tradicijsku vrijednost i kvalitetu.

Pepiere
Kakve su bile reakcije kada je Pepiere krenuo s prodajom? Tko su najčešći kupci?

Reakcije ljudi su bile odlične, ali najteže je bilo doći do ljudi, kako bi ruksak uopće i vidjeli. Zapravo svi koji su ga vidjeli su bili oduševljeni, ali bilo je potrebno puno truda i ulaganja kako bi uz pravi marketing ruksak dospio do što šire publike. Najčešći kupci su djevojke i žene koje cijene ručni rad i preferiraju prirodne materijale, te njeguju minimalistički stil.

Mislim da su vaši proizvodi odličan suvenir za turiste. Pretpostavljam da ste ih uspjeli ugurati u sve bolje dućane diljem obale? Gdje ih sve možemo kupiti?

Slažemo se da Pepiere ruksak predstavlja izvrstan suvenir koji oslikava tradicijske hrvatske zanate, ali je i praktičan i koristan. Ruksaci se trenutno mogu kupiti u Komo design store-u u Puli, u Croatia in a Box u Rijeci, u Krug Store-u u Splitu i u Kawa store-u u Dubrovniku, ali smo u pregovorima i s još nekim store-ovima na obali.

Pepiere
Moram pohvaliti i vaš webshop. Jedni ste od rijetkih naših brendova koji je odmah u startu krenuo i s online prodajom. Odakle sve stižu narudžbe i koliko vam je sam webshop pomogao u širenju brenda?

Izrada web shop-a je osnovni korak u pokretanju ovakve vrste posla i on je način da se jasno i transparentno predstave proizvodi. On je također dio vizualnog identiteta brenda i smatramo ga izuzetno bitnim. Sve što se nalazi na web shopu jasno oslikava tko ste i što radite. Mi preferiramo neutralne boje i minimalizam. Narudžbe stižu i iz Hrvatske i iz inozemstva. Ruksake smo slali u SAD, Estoniju, Španjolsku, Francusku, Litvu, Italiju…

Da možete izdvojiti jednu ženu na kojoj biste voljeli vidjeti svoj ruksak, za koga biste se odlučili i zašto?

Oduševljavaju nas žene koje su poznate po svojim sposobnostima i svom radu, a ne po svojoj izvanrednoj ljepoti, golišavim fotografijama i globalnim trendovima. Žene koje smatramo jedinstvenima, autentičnima i voljeli bi vidjeti Pepiere ruksak na njihovim leđima su, na primjer, Josipa Lisac i Zrinka Cvitešić.

Pepiere
Koji su planovi za Pepiere za budućnost?

Oživljavanje tradicijskih hrvatskih zanata koji su već u izumiranju. Osim kukuruzovine želimo oživjeti i proizvode od vune, čipke, šibe, te od njih izraditi moderne i praktične odjevne predmete i modne dodatke.

Objavljeno: 18.04.2018. u 00:00
Tagovi: ruksak

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p