HRVATSKA MODA

POČEO FASHION WEEK ZAGREB

Ekipa s Modnog ormara dominirala prvom večeri...

Ovosezonski Fashion Week Zagreb otvoren je revijama mladih kreativaca koji su pobijedili na ovogodišnjem Modnom ormaru početkom studenog.

Veliko osvježenje među mladim kreatorima donijela je pobjednica Modnog ormara Jasmina Bolanča koja je na Modnom ormaru sve prisutne osvojila svojom avangardnom bijelom kolekcijom haljina. Bit cijele kolekcije je u bijeloj boji koju je teško dizajnirati, no ovoj mladoj dizajnerici to je pošlo za rukom. Bajkovito i avangardno, Jasmina nam je na pistu pustila bijele haljine različitih duljina sa neobično zgodnim kratkim prslucima naglašenih ramena, a cijelu reviju podignula je šarenom kreacijom koja je u bijelom nizu bila veselo osvježenje. Iako se naizgled činilo da se šareni komad ne uklapa u bijeli niz, Jasmina je njime razbila monotoniju, ali ipak ostala kohezivna. Što se tiče bijelih haljina, one su nježne i dobro strukturirane, a velika pohvala ide cjelokupnom stylingu koji je savršeno ukomponiran u cijelu kolekciju. Vidi se da Jasmini leži konstrukcija i da može napraviti dobar dizajn, pa za ubuduće savjetujemo da ako već radi avangardnu i ne svakom shvatljivu kolekciju, još bolje upotrijebi svoje vještine igranja strukturom i konstrukcijom.

Kod kolekcije Nikole Barbira i Adele Kliškić, iako su na Modnom ormaru dobili drugo mjesto za cjelokupni dojam, naše mišljenje je da u kolekciji najbolje izgledaju crni kaputi.

 

img_5594__ea6.jpg

Oni su na pistu pustili kolekciju koja se temeljila na kaputima kod kojih dominiraju naglašena ramena i općenito izražena igra strukturom. Inspiracija su očigledno bile osamdesete, a da se naslutiti i opčinjenost oklopima jer su na svim kaputima vidljivi elementi koji podsjećaju na ratne oklope. Naglašena su ramena i uzak struk, a posebna pažnja posvećena je detaljima koji su vidljivi u obliku sitnih nabora na predjelu struka. Osim kaputa koji su svi crne boje, dvojac je izradio haljine od tila crne, sive i bijele boje. Gornji dijelovi haljina su pripijeni i napravljeni od bijelih traka i lanaca što izgleda dobro, ali donji dio od tila, iako rađen u više slojeva i  ostavlja efekt prelijevanja boja djeluje pomalo jeftino i čudno. Petra Petrišanec i Matilda Sporiš također su stigle s Modnog ormara. Sivo-crna kolekcija od pet haljinica naglasak je stavila na konstrukciju, a detalji (pločice od zrcala) ostavile su SF prizvuk. Njihova kolegica Mara Miloglav zaslužuje pohvalu zbog stylinga koji je nažalost bolji od same kolekcije. Vidljivo je da su ideje tu, ali jednostavne A kroj haljine su zanimljive samo zbog faldi i ušitaka na kojima je i ova mlada dizajnerica pokazala da umije dobro konstruirati i kuži žensku siluetu.

 

Kod ovog mladog dijela dizajnera koji su svoje kreacije već pokazali na Modnom ormaru možemo reći da su svijetlo sinoćnje revije, da se vidi da znaju baratati stručnom tematikom te da im idu konstrukcija i strukturiranje, ali ipak se moramo upitati koja je svrha njihovih kreacija? Prejednostavne su da bi bile neshvaćene i nazvane umjetnošću, a opet su preumjetničke da bi ih nazvali nosivima...

Sinoć su se na Fashion Weeku mogle vidjeti još i kolekcije Tatjane Grgurine Vučetić, Zdravke Ganzer, Ivančice Pahor, Natalia Đangradovića i modne marke Stefanel.

A iz Mađarske je u goste po četvrti put stigla Ruskinja Daria Kostenko. Ova dizajnerica je svoju cijelu kolekciju bazirala na špilu od karata, a sama je izjavila kako je inspiraciju pronašla u Alisi u zemlji čudesa, magiji i fasciniranošću likovima iz Tim Burtonovih filmova. Po mom mišljenju, inspiracija Tim Burtonom je nekako izgubljena, jer jedino što smo mogli vidjeti su različite varijacije na temu karata. Kolekcija za proljeće/ljeto 2010. napravljena je od prirodnih materijala, rastezljivog pamuka i laganog trapera, a svi otisci karata izrađeni su ručno. Haljine koje prate liniju tijela kombinirane su sa čarapama istog uzorka koje se penju do iznad koljena, a crveni kožni remeni korišteni su kao detalji koji naglašavaju struk. Tajice, kratke hlačice, košulje, hlače visokog struka, iako maštovito oslikane ikonama s karata, opet djeluju više kostimografski nego nosivo.  

Report s večerašnjeg, drugog dana Fashion Weeka Zagreb donosimo već sutra.

Ana Bacinger                                                      photo by : Jelena Balić
Objavljeno: 27.11.2009. u 12:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p