HRVATSKA MODA

Počeo revijski dio Modnog ormara

Prva večer Pret-a-porter revija...


Modni ormar je neprofitna manifestacija koja tijekom devetnaest dana predstavlja mlade kadrove, studente iz Hrvatske, ali i goste studente iz Srbije i Slovenije. Promocija je to dizajnerske struke. Modni ormar treći se put održava pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, koja time podupire razvoj mladih talenata.U sklopu Modnog ormara održavaju se natjecanja i prezentacije. Prezentacije obuhvaćaju izložbe te revije etabliranih dizajnera.

U natjecateljskom dijelu održavaju se revije dvadeset i jednog natjecatelja, koje je odabrao stručni žiri. Studentske kolekcije za natjecanje bit će podijeljene u tri kategorije: Pret a porter, ulična te eksperimentalna moda. U svakoj od kategorija dodijelit će se tri nagrade, a prva je studentska stipendija. Ove godine stručni žiri čine cijenjeni, svjetski poznati modni stručnjaci.  Predsjednice žirija su: Hiroko Koshino, japanska dizajnerica i umjetnica koja je drugi put gost Modnog ormara, a sada je i predsjednica žirija, te Wendy Dagworth, predstojnica Visoke škole za modu i tekstil (Royal College of Art), koja je također drugi put na Modnom ormaru. Jedan od članova je Bora Axu, poznati modni dizajner, a tu su i predstavnici modnih magazina, te dizajneri sa zavidnim modnim postignućima.

Večeras je završena prva večer revija. Dakle, Pret-a-portea. Predstavili su se mladi dizajneri koji su još uvijek studenti TTF-a te dizajneri s diplomom, odnosno oni koji su taj fakultet završili. Led je probila Zdenka Gugić, diplomirana akademska kiparica koja je ujedno i autorica zanimljive scenografije koja je bila postavljena na pisti, te raznih metalnih skulptura koje je koristila kao remenje, narukvice i torbice.

Prvi od modnih dizajnera predstavio se Marko Burić kolekcijom namijenjenom isključivo muškarcima, a on ih vidi u safari looku, šarenim sakoima i prslucima, sjajnim hlačama i obaveznoj šilterici na glavi. Čak tri dizajnerice: Marina Težak, Andrea Tribusson i Ruth Nesić dizajnirale su pet večernjih haljina. Inspirirane Azijom, kreirale su uske, bijele, izazovne haljine obogaćene crnim detaljima koji podsjećaju na lepeze.

Ivančica Hrustić odlučila se za jesenske boje: narančastu, zlatnu, zelenu te tvid iz kojega je izradila maštovite haljine i kaputiće. Izrazito modernu i zanimljivu liniju večernjih haljina pripremila nam je Petra Ivanjoš. Crna baza prošarana zelenim, crvenim, zlatnim i bijelim detaljima, slojeviti dekoltei i zategnuti rubovi kratak su opis njezine kolekcije. Pet haljina s istom temom, kao pet umjetničkih djela. Jasmina Kuhanec ideju je  pronašla u Japanu te se poigrala dizajnom japanske zastave. Haljinice kao iz bajke, nalik velikim šarenim lizalicama rad su Lucije Vrcić. Vrckavo, nježno, ružičasto, ljubičasto, narančasto, zeleno,...kombinacije svih boja na stiliziranim retro haljinama puf-kroja.  

Diplomirani dizajner Dalibor Vitas kreirao je i za muškarce i za žene. Klasične komade odjeće osvježio je zlatnim šarama,  tajicama u jarkim bojama, flourescentnim balonerima, sjajnim materijalima, stakalcima, ... Ženstvenu proljetnu kolekciju prezentirala je Ivana Valdec: lan, tanke satenske trake te pokoji etno detalj, njezina su percepcija udobnosti i mode. Kaputi, sakoi, kostimi, stroge haljine i prozračne košulje obilježile su kolekciju Nikole Kokanovića. Vrlo elegantno, u crnim, sivim i smeđim tonovima, kombinaciji tvida, pliša  i kože i izrazito naglašenog struka; izradio je sve što vam je potrebno za hladnije dane. MU:N nam je priredio veliku kolekciju. Klasične komade razigrali su mnoštvom nabranog pletiva u sivoj, bijeloj i žutoj boji. Tamno, dugo, slojevito, prevolumizirano, koža i guma najbolje opisuju pomalo skulpturalnu kolekciju LINK by Ogi Antunac.

 

 

 

Objavljeno: 20.11.2008. u 21:49

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p