HRVATSKA MODA

Pogledajte što se događalo na drugoj večeri Cro A Portera

Modeli na pistu izlazili iz aviona
Sinoć je na Plesu održana druga večer Cro A Portera gdje su Nebo, Anamarija Asanović, Tatjana Pantoš, Arileo, Boudoir i Boris Pavlin prikazali svoje nove kolekcije. Revije su održane u jednom od hangara zagrebačkog aerodroma, a večer su otvorile plesačice odjevene u moderne verzije odijela stjuardesa nastale u suradnji CAP Creative Teama i branda Siscia. Pravi show dogodio se kada su pred sam kraj otvorena vrata hangara ispred kojih je zatim dovezen i parkiran avion Croatia Airlinesa iz kojeg su izlazili modeli gostiju iznenađenja, odnosno Boudoira i Borisa Pavlina.

NEBO

Dizajnerica Ana Brajković predstavila je kolekciju inspiriranu siluetom šezdesetih godina prošlog stoljeća što se vidjelo kod haljina čistog ili tek malo izmijenjenog A kroja u kombinaciji s visokim čizmama, no to je bila tek polazna točka – kolekcija se razvila i prema jednostavnim naborima gdje je dizajnerica kombinirala različite preklope i križanja materijala što je rezultiralo sofisticiranim svakodnevnim odjevnim oblicima.

Kroz čitavu se kolekciju provlačila i dolčevita kao oblik, a ona je za Brajković nižeg i šireg ovratnika te ne steže vrat. Od boja je koristila tek crnu, bijelu i električno plavu dok je igru teksturom i uzorkom odlučila ostaviti za neku sljedeću kolekciju.
 

ANAMARIJA ASANOVIĆ i MARIPOSA by Kristina Bradač

Anamarija Asanović kao svoju glavnu inspiraciju navodi ženu i svoj osjećaj dužnosti da je učini ženstvenom. Sinoć je predstavila kolekciju od tek tri komponente – to su bile svilene haljine s plišanim printom u kombinaciji crne, crvene i zelene boje, čiste svilene haljine bez uzoraka i printeva u ljubičastoj boji i ljubičaste i bijele haljine od transparentnih materijala ukrašenih motivima čipke od umjetne kože. Po jedan model iz svake komponente izlazio je na pistu izmjenjujući se tako do samog kraja revije što je ostavilo blagi dojam nepovezanosti.

Modeli su u rukama nosili i nove modele torbica Kristine Bradač koja je ovim putem odlučila predstaviti novu kolekciju za svoj brand Mariposa.
 
 
TATJANA PANTOŠ

Svoju novu kolekciju Tatjana Pantoš je temeljila na kontrastima – kruti i meki materijali, puni i prozirni, svijetlo i tamno, strogi i opušteni krojevi. Sama objašnjava kako je o kontrastu razmišljala u kontekstu žene koja je za nju savršenstvo prepuno oprečnosti te je prema tome kolekciju i nazvala 'Opposites'.

Od boja je koristila crnu, bijelu i puderasto ružičastu kombinirajući uz to i sitni zebra print, a materijale je bazirala na vuni budući da je kolekcija namijenjena za nadolazeću zimu. Teksturalnu slojevitost postigla je kombinacijama pletene vune i one ostavljene u nitima kako bi se dobila reljefna tkanina, te dodavanjem umjetne kože kao glatke suprotnosti kovrčavoj vuni.
 

ARILEO

Splitski je dvojac ove sezone predstavio kolekciju usklađenu s prostorom u kojem se Cro A Porter održava, inspiriranu avijatičarima iz prve polovice prošlog stoljeća. Predstavili su voluminozne kapute s velikim ovratnicima kao dominantni oblik kolekcije, no bilo je i klasičnih ženstvenih Arileo kombinezona i sličnih odjevnih oblika. Koristili su materijale poput teškog žoržeta, buklea i različitih prošivenih tkanina kombinirajući uz svaki svoje prepoznatljive metalne kopče bez kojih Arileo kolekcije više ne prolaze.
Najzanimljiviji su modeli ipak bile haljine od pletiva nedovršenih rubova koji su se prirodnim kretanjem uvrnuli prema gore i modeli s reljefnim piramidalnim uzorkom rađenim po narudžbi prema viziji dizajnera.
 

BOUDOIR

Cro A Porter je na samom kraju iznenadio posjetitelje revijom branda Boudoir koji je, uz Borisa Pavlina, najavljen kao poseban gost, a čiji su modeli kako je već opisano u uvodu, izlazili iz aviona Croatia Airlinesa na samu pistu. U kolekciji nije bilo mnogo novosti – puno čipke, tila i šljokica – no to je recept za uspjeh koji prepisuju Martina Čičko Karapetić i Morana Saračević, a njihove će vjerne sljedbenice obožavati ovu kolekciju.
 
Zanimljivost su u kolekciji bili crni polucilindri koje su modeli nosili u kombinaciji s novim komadima iz Boudoir kolekcije, a bili su ukrašeni umjetnim dragim kamenjem i blago nakrenuti u stranu.
 

BORIS PAVLIN

Večer je zatvorio Boris Pavlin koji je prikazao tek malu capsule kolekciju od pet modela lišenu glamuroznih večernjih haljina koje smo navikli viđati u njegovim kolekcijama.
 
Kako sam kaže, kolekcija je poprilično konceptualna – bavio se dekonstrukcijom koristeći puno plastike i sličnih neobičnih materijala, ipak ne prelazeći granice nosivosti. Pokušao je spojiti za svoje kolekcije uobičajene materijale poput tila i čipke, s pomalo avangardnim elementima kao što su to bili plastični rukavi s harmonika naborima. Rezultat je bio zadovoljavajuć, no ne možemo se ne pitati kakav bi tek bio rezultat da je Pavlin ušao još dublje u ovu zanimljivu problematiku?
 

N.B.

photos: press
Objavljeno: 03.10.2014. u 11:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p