HRVATSKA MODA

Posebna pletiva koja donose drugačiju i unikatnu estetsku priču

Upečatljive rukotvorine Nataše Mihaljčišin koje slave autentičnost i individualnost!

Dobro je poznato da hrvatska modna scena može ponuditi genijalne kreativce koji svojim zanimljivim i drugačijim idejama donose jedno posve novo viđenje mode. Trenutna situacija koja je zatekla cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku, nikome nije ugodna te svaki segment poslovanja pati. Upravo iz tog razloga idealan je trenutak da pokažemo svoju humanu stranu, proširimo horizonte prema domaćem dizajnu te pomognemo domaćoj proizvodnji.

Dizajnerica Nataša Mihaljčišin dobro je poznato ime na domaćoj modnoj sceni. Natašu smo upoznali kroz višegodišnji rad u modnom brendu I-GLE koji je vodila zajedno s Martinom Vrdoljak Ranilović, no kada je brend najavio povlačenje s modne scene, Nataša je odlučila nastaviti svoju ljubav prema kreiranju odjeće sjajnim kolekcijama koje je u međuvremenu predstavila. Nataša modi pristupa iz jednog posve novog pravca, onog koji slavi autentičnost, individualnost te posebnu pažnju posvećuje izradi. Upravo izrada koja je ručna, a samim time i unikatna, Natašinim odjevnim predmetima daje veliku vrijednost. Preciznost i pedantnost, kao i velika ljubav te posebna estetika, samo su neki od elemenata kojima možemo opisati pletiva koja Nataša kreira. Dizajnerica se prilikom rada koristi elementima prošlosti koje vrlo vješto implementira su suvremeno viđenje mode te na taj način postiže sinergiju aktualnosti i tradicije. Njezin dizajn je poseban po mnogočemu, no upravo komunikacija koju odjevni predmeti reprezentiraju postavlja sve na jedan nivo koji prelazi tek puko shvaćanje odijevanja kao osnovne potrebe.


Iako su trenutni uvjeti za rad poprilično teški, ponekad čak i nemogući, Nataša je bez obzira na sve pronašla način za kreiranje novih odjevnih predmeta, odnosno kolekcije koja se polako gradi i već da naslutiti kako je riječ o još jednoj posebnoj modnoj priči koja nosi poruku, značenje i element bezvremenosti.

Povezala sam se s nekoliko iznimnih pletilja i jednim pletiocem s kojima surađujem i stvaram suvremen izraz zanatskog resursa. Naša interakcija rezultira kreativnim dijalogom koji interpretira ponovno pronađenu emotivnu aktualnost ručnog rada. Naravno, takav sadržaj nije nešto što samo po sebi predstavlja estetsku i modnu vrijednost ako nije u dizajnersko modnom smislu zanimljiv, moderan i subverzivan. Ova nekoherentna kolekcija reflektira stanovitu nekoherentnost trenutka u kojem smo se zatekli i predstavlja, isto tako, moj osobni razgovor s održivošću mode u kontekstu male apokalipse koju proživljavamo – objašnjava Nataša.


Foto: Privatni album
Objavljeno: 30.04.2020. u 15:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p