HRVATSKA MODA

Prelistali smo prvu monografiju posvećenu jednoj od najvažnijih hrvatskih modnih dizajnerica

35 godina Loredana Bahorić jedno je od najvažnijih imena hrvatske modne scene

Umjetnički opus Loredane Bahorić svojom autentičnošću pripada međunarodnome kontekstu dizajnerskih dosega koji izlaze iz granica klasičnih modnih kolekcija i promišljanja modnog dizajna. Već 35 godina Loredana Bahorić jedna je od najistaknutijih hrvatskih modnih dizajnerica, a kao svojevrsna kruna iznimne karijere, objavljena je bogato ilustrirana monografija “Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva”.

Više od sedam stotina modnih fotografija, donosi priču o uspješnoj dizajnerici koja se od samih početaka djelovanja svojom prepoznatljivom estetikom nametnula kao jedno od najvažnijih imena hrvatske modne scene. Jedna je od prvih domaćih modnih dizajnerica koja je uvela pojam višefunkcionalnosti odjevnih predmeta, čime u modni dizajn uvodi važan dio igre i uzbuđenja.

Njezine kolekcije djeluju gotovo kao grafički prikazi, a najdojmljiviji su upravo vizuali nastali u suradnji s umjetničkom fotografkinjom Mare Milin, koji na najljepši način ispisuju antologiju hrvatske mode. Urednički koncept prve monografije o modnom dizajnu u Hrvatskoj pripada Miroslavi Vučić, a svojim znalačkim opisima monografiju su upotpunili Iva Körbler, Nenad Korkut, Katarina Marić, Danica Dedijer. Dizajn monografije potpisuje Tea Pavić pod vodstvom kreativne direktorice Ana Marije Žužul.

Svoj put Loredana je gradila vrlo postupno, perfekcionistički i samokritički, sa željom da svoj modni dizajn prikaže kao nešto što pripada – i može pripadati – bilo kojem vremenu. U njezinim modnim kolekcijama pratimo posvećenost likovnoj umjetnosti, modernoj arhitekturi i filmskim ostvarenjima, a sinteza svih umjetničkih razina, medija i žanrova kojoj u kontinuitetu teži upućuje na specifičan umjetnički senzibilitet. Ipak, u Loredaninim modnim kolekcijama ne pratimo samo posvećenost raznim umjetnostima, nego u tom kontekstu umjetnica bira i materijale za pojedine kolekcije.

Kao opće mjesto njezina dizajnerskog identiteta uvijek se navodi crno-bijeli monokromatski raster koji je postao njezinim zaštitnim znakom, ali i činjenica kako je svoj modno-dizajnerski brend nazvala Charlie Design prema karakterističnoj crno-bijeloj estetici iz filmova Charlieja Chaplina, čime je željela istaknuti složeno viđenje svijeta i svakodnevice s laganim pomakom, uz malu dozu humora, autoironije i kontrolirane emotivnosti.

U svakoj svojoj kolekciji Loredana uspijeva pronaći autentični dizajn koji je prepoznatljivo njezin, bez atributivne zabune. Monografija ”Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva” može se kupiti na webshopu i u svim knjižarama Školske knjige.

 


Foto: Mare Milin
Objavljeno: 08.12.2022. u 10:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p