HRVATSKA MODA

PRVA VEČER CRO-A-PORTERA: REVIJE

Forma zadovoljena, a gdje je sadržaj?

Jubilarni petnaesti Cro-a-porter otvorio je svoja vrata u impozantnom prostoru shopping centra Westgate, točnije u njegovoj garaži, koja svojim krajnje pročišćenim i hladnim industrijskim stilom daje dobru podlogu za razne modne igre.

Nažalost, kako to obično biva u hrvatskoj modi koja nastoji biti pompozna ( a zapravo je vrlo jednostavna!), prostor je progutao dizajnere i njihove vizije za proljeće/ljeto 2010. Iznimna duga pista, na kojoj imate prilike vidjeti mnogo djevojaka odjednom, zahtijeva i zanimljive kolekcije u kojima biste mogli razrađenu ideju.

No, nakon kolekcija Hippy Gardena, LINK by Ogi Antunac, Tea Perića za MAK, Vesne Mirtelj(Slovenija), Arilea, butika Vero Moda, i XD Xenie designa, možemo konstatirati da je prva večer Cro-a-portera prošla u konfekcijskom tonu, uz iznimku mlade Ogi Antunac koja je pravo osvježenje na hrvatskoj modnoj sceni. Ogromna zainteresiranost publike za Cro-a-porter uvijek je postojala te nije izostala nije ovaj put.

Nadamo se kako će ostale večeri (pritom mislimo na one u kojima predstavljaju Zigman i Boudoir)biti nešto zanimljivije. Posebno zanimanje publike i modne kritike izazvala je iznenadna kolekcija brenda Vero Moda, koji se proizvodi u dalekim zemljama Istoka, čime je ozbiljno narušena funkcija samog CRO-a-portera koji bi se trebao zalagati za domaću proizvodnju, lišenu svake konfekcije. I da, tko je Seka Aleksić?!

 

HIPPY GARDEN


Đurđica Vorkapić, koja stoji iza imena HG, oduvijek je znala što tipična hrvatska djevojka želi nositi. Upravo bazirajući se na činjenici u kojoj je klijent na prvome mjestu, Đurđica je slagala kolekcije za seksipilnu mladu ženu koja se ne boji pokazati što ima, bez da pritom postane vulgarna. Brend koji vjerojatno najuspješnije posluje na hrvatskoj modnoj sceni pokazao je kolekcije za proljeće/ljeto 2010 u kojoj je inspiracija pronađena u antičkim božicama čime je zaokružena još jedna HG priča.

Masovno korištenje zelene i bež boje, u kombinaciji s mnoštvom nabora i zlatnim lancima nije rezultiralo idealnim rješenjem, budući da je kolekcija djelovala vrlo nezainteresirano za bilo kakva svjetska kretanje u modi, bazirajući se isključivo na primitivne želje hrvatskih maturantica. U određenim trenucima mogli smo vidjeti igru s konstrukcijom u kojoj se gospođa Vorkapić odmakla od tradicionalnih obrazaca dosadašnjih kolekcija, čineći poneke haljine(i to one jednostavnijeg izgleda) vrlo zanimljivima, ali i nosivima.

Set večernjih haljina iz radionice HG zaokružen je mnoštvom detaljima u kojima treba istaknuti odlično kolažiranje boja i naglašena ramena u nešto drugačijem izdanju. Kolažiranje, u kojem se spajaju zelena, smeđa i bež, stvara zanimljivu optičku igru u koju se svaka žena vrlo lako može zaljubiti.

Navedenu igru mogli smo vidjeti na otvaranju kolekcije koju je otvorila odlična Petra Friganović. Ramena, koja nisu prenaglašena kao dosad, izbačena su na golo rame, čisto kao dodatni detalj, u vojničkome stilu. U konačnici, HG je podbacio, ali njihovoj publici to zasigurno neće smetati jer su igrali na sigurno. Ipak su takva vremena.

 

LINK by OGI ANTUNAC


Nagradu za najbolju kolekciju večeri odnijela je zaigrana Ogi koja svojim vizijama urbane djevojke osvaja na prvi pogled. Nekonvencionalna i nimalo dosadna, prebacila je svoju inspiraciju na crnu (ne)boju čineći ju vrlo šarmantnom, posebice u kombinaciji s odličnim igrama krojem kojih nije nedostajalo.

Uz žestoke zvukove rocka, koji je, hvala Bogu, našao svoje mjesto na pisti Cro-a-portera, vidjeli smo odlično baratanje kožom i perjem te redefiniranje jahaćih hlača koje će zasigurno naći svoje mjesto na gradskim ulicama. Kako bi opravdala svoju titule mlade modne nade, Ogi je dobro ogrezla o dekonstrukciju, dokazavši da joj nije strana. Dapače, pokazala je umijeće baratanja materijalom i krojem na kakvom bi joj pozavidjele mnogo starije i iskusnije kolegice.

 

TEO PERIĆ/MAK

TEO PERIĆ ZA MAK

Teo Perić se drži zadanih okvira i ozbiljno je odlučio prodati cijelu kolekciju pa makar ga to koštalo kreativnosti. Nedostatak ideje, koja se osjeti na kolekciji splitske modne kuće MAK, evidentan je i pomalo zabrinjavajući, budući da se sjećamo dana kada je Perić vrlo zanimljivo redefinirao modu Nede Makjanić Kunić, učinivši ju vrlo pristupačnom svakodnevnoj ženi.

TEO PERIĆ ZA MAK

Našavši inspiraciju u starom Hollywoodu koji zaista jest nepresušno vrelo ideja i seksipilnih ikona, Teo se osvrnuo vrlo pročišćene i krajnje jednostavne haljine. Suptilni detalji i krajnje utegnuta silueta koja prati liniju tijela jesu dobar odabir, ali bojimo se da će tradicionalna MAK publika ostati poslovično zadovoljena, budući da osim osvrta na neka davna vremena, nema odveć velike igre krojem, materijalom niti bojama. Zagasite i nježne, boje su ostale u sramežljivom okviru konzervativnih želja modernih dama, uz poneki bljesak ljubičaste koja je svojstvena ovom modnom imenu.

 

VESNA MIRTELJ

VESNA MIRTELJ

Slovenska dizajnerica koju je došla podržati famozna Anđa Marić, vrlo se uspješno referirala na svjetske trendove u kojima je izbacila mnoštvom zanimljivih haljina koje koketiraju s naglašenim ramenima i vrlo pripijenom siluetom kakve se ne bi posramio ni veliki pariški tjedan mode. Doduše, sve je to vrlo skromno i momentalno, generalno je kolekcija vrlo razbacana i ponajviše se drži zajedno zbog crnine koju nekako svi, što je čudno, budući da se radi o kolekciji proljeće/ljeto, obožavaju isticati kao vječnu inspiraciju.

Naravno da je recesija, ali ponešto boje, pogotovo nakon su svjetski tjedni mode naglasili neonske nijanse za proljeće 2010, ne bi škodilo. No dobro, Mirtelj ima solidnu kolekciju koja će naći svoju publiku.

 

ARILEO

ARILEO

Modna kuća Arileo, koja ove sezone samostalno predstavlja kolekciju za proljeće/ljeto 2010, pokazala je kako će njihovo toplije doba godine biti zavijeno u hladne nijanse bijele, srebrne i konvencionalne sive koja uvijek dobro izgleda. Doduše, pretjerivanje sa ženskim seksipilom, u maniru Donatelle Versace, nije uvijek najbolje rješenje kada publici morate predstaviti nešto novo i drugačije.

Srebrni sakoi nabranih ruku ostali su zapamćeni kao vrlo zanimljivi, budući da djeluju vrlo trendovski i posve svjetski, lišeni svake konotacije s hrvatskim predznakom. Romantično, nježno i kombiniranje svile i pamuka - motivi su koji najbolje opisuju Arileo.

 

XD XENIA DESIGN

XENIA DESIGN

Možda najveći pljesak večeri dobila je Ksenija Vrbanić koja je svojom XXD kolekcijom prikazala kako i nešto punije žene odlično izgledaju u njenim kreacijama. Igranje crnom, crvenom i sivom odlična je podloga za stvaranje vlastita stila na kojem XD Xenia design počiva.

XENIA DESIGN

Šarmantno i jednostavno, pomalo odskače od tipične XD kolekcije koju obožavaju dame ekscentrična stila poput odlične Josipe Lisac koju bi zaista trebalo vratiti u prvi red hrvatskih modnih događanja. Ksenija se odlučila napraviti ovakvu kolekciju, budući da je postojao golem interes njenih klijentica koja nažalost, ili na sreću, ne stanu u male brojeve, a jednako vole i poštuju njen brend.

Ono što smo jasno mogli primijetiti jest kako su materijali korišteni za ovu kolekciju vrlo fini, ugodni i bogati i da dizajn Ksenije Vrbanić vrijedi svaku kunu.

 

Marko Banjavčić

photos: Jelena Balić

Objavljeno: 25.03.2010. u 10:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p