HRVATSKA MODA

„Radim za žene koje vole svoje tijelo…“

INTERVJU: Matija Vuica

Jedna od dugotrajnijih dizajnerica na domaćoj modnoj sceni, koja je svoju karijeru počela sada već davne 1981., nikada nije bila od onih o kojima nemate mišljenje. Njen dizajnerski potpis, kojeg obožavaju poznate dame, vrlo je jasan - dopustiti ženi da se osjeća dobro u svojoj koži, bez obzira na moguće nedostatke kojih nitko od nas nije lišen.

Ženstvena, drska i vrlo elegantna večernja moda, koju dizajnerica sa svojim timom stvara i definira na vrlo personaliziran način, jedan je fragment karaktera umjetnice s kojom uvijek možete ugodno proćaskati o svim onim detaljima koji domaću scenu čine toliko živom.

Poznati ste po svojim suradnjama s poznatim licima domaće estradne scene. Vaše kreacije su doslovno preplavile crvene tepihe. Može li nam izdvojiti par klijentica koje su Vaše stalne gošće u dućanu? Kako je raditi s njima?

Moram priznati kako me takve suradnje izuzetno vesele. Već dugi niz godina radim s poznatim licima estradne scene, od kojih valja istaknuti Ninu Badrić, ali i mnoge druge, poput Indire Vladić kojoj radim haljine za TopStars, Marije Husar, Zrinke Cvitešić te Jelene Veljače. U takvim „velikim" suradnjama imam potpunu kontrolu nad kreacijama - od ideje do realizacije znam kako će haljina izgledati, tko će ju nositi i gdje će osvanuti. Moje klijentice su ujedno i moje prijateljice tako da su mi takvi projekti uvijek velika čast. Njihovo pojavljivanje u medijima u mojim haljinama odličan je način preko kojeg dolazim do ostalih klijenata.

    

Kada stvarate, kako izgleda kreativni proces? Otkuda počinjete? Dijelite li modu po sezonama?

Moj način dizajniranja obično kreće od materijala koji me inspiriraju. Kako bih pronašla što bolje materijale odlazim u London, premda to nije isključivo. Volim i ostale modne metropole. Kada krenem šetati gradom, vidim sve te različite ljude koji nisu toliko uniformirani kao na našim ulicama. Mislim da smo postali robovi trendova što i nije cilj igranja s modom. Moda je sloboda.

Poslije nabavka materijala kreće konkretno promišljanje ideja koje me onda odvede u različitim smjerovima. Nikada nisam modu dijelila na sezonu - dapače, moje haljine se mogu nositi cijele godine tako da mi to nije imperativ. Budući da pazim na apsolutni svaki detalj u kolekciji koju izlažem, odlučila sam ove godine ne ići na Cro-a-porter. Trenutno radim na proširenju svog prodajnog prostora i skorašnjoj prezentaciji kolekcije unutar tog istog prostora tako da nisam imala vremena za izlaganje kolekcije. Na proljeće se vraćam na pistu.


Kakvoj se ženi obraća Matija Vuica? Postoji li kalup unutar kojeg možete odrediti svoje klijentice?

Žene koje dolaze u moj dućan naprosto moraju voljeti svoje tijelo. Moje haljine su najčešće vrlo priljubljene uz tijelo, ženstvene i seksepilne. One nisu tu da sakriju vaše nedostatke - onu su tu da pokažu kako je svaka žena lijepa i jedinstvena. Nema veze ako imate jači trbuščić ili bokove - žena ste, to je posve u redu.

Kada gledate svoje kolege s dizajnerske scene, imate li favorita?

Obožavam Ivicu Klarića. Mislim da su njegove muške kolekcije jedne od najboljih po svim standardima - od kroja do načina na kojeg su sašivene. Ukoliko klijentica kod mene radi vjenčanicu, onda bih joj sigurno savjetovala da mladoženja svrati do Klarića. Osim Ivice, volim i Zigmana koji je poseban na svoj jedinstven način. Ove godine je napravio zaokret koji je svakako pohvalan. Kada bih se morala odrediti prema stranim dizajnerima, onda bih rekla kako postoji cijeli niz dizajnera koje cijenim. Premda je moj senzibilitet bliži onom kuće Versace, volim i Albera Elbaza koji radi odličan posao za Lanvin.

           

Pred tri se godine u medijima vrtila priča o crvenoj bandage haljini koju je nosila i proslavila Jelena Veljača. Navodno ste izjavili kako ste Vi bili prvi domaći dizajner koji je počeo raditi dotičnu haljinu. O čemu se radi?

Nikada nisam izjavila kako sam ju ja izmislila. Moja izjava bila je isključivo vezana za domaću dizajnersku scenu koja se prije toga nije bavila proizvodnjom bandage haljine. To se lako da provjeriti. Kasnije sam uočila kako su mnogi počeli s dizajniranjem takvih haljina, premda konačna realizacija i nije baš na visokoj razini.

Prema Vašem izgledu, dalo bi se naslutiti kako ste trenutno u „rock" fazi. U tamnom ste od glave do pete. Što nosite ove sezone?

U hladnijem dijelu godine volim nositi crno. Nekako sam se ove sezone odlučila za metal - od velikih lanaca na torbama do sličnih detalja na čizmama koje su uvijek na visoku petu. Obožavam nositi visoke pete - kada bih mogla, vjerojatno bih ih nosila i u krevetu. No nemojmo zaboraviti da u svemu preferiram eleganciju.


 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 12.11.2010. u 10:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p