HRVATSKA MODA

Rađanje života u kolekciji Mary Katrantzou

Grčka dizajnerica u Londonu prikazala svoj najsloženiji projekt do sada

Kada je prije šest godina, tada dvadesetpetogodišnja Mary Katrantzou počela javno prikazivati svoje kolekcije, jednostavne konstrukcijski, ali s očaravajuće detaljnim printevima, bilo je jasno da će na sceni dugo i ostati. Katrantzou je napredovala i odmaknula se mnogo dalje od samog printa, a ovom kolekcijom je dokazala da čvrsto stoji uz bok najvećim dizajnerima svijeta.

Inspiraciju je našla u razdoblju Zemljinog razvoja koji je počeo prije otprilike 200 milijuna godina. Razmišljala je o tektonskim pločama, Pangei, rađanju organizama u vodi i njihovoj evoluciji, razvoju života na kopnu. Sve je to vidljivo ne samo u teksturama i bojama, već i u konstrukcijskim elementima odjeće koji se poput tektonskih ploča spajaju i razdvajaju ostavljajući prazan prostor i otkrivajući tijelo.

Paleta boja sadržavala je sve od nježnijih boja pijeska do plavih i zelenih tonova iz dubina oceana, bez izraženih jarkih boja koje smo navikli viđati u Marynim kolekcijama. Detalji su bili veličanstveni – čipka i velike površine ukrašene ručno našivenim sitnim perlicama formiranim u oblike flore i faune koje je bilo teško jasno razaznati, ali Mary je upravo to i htjela; ipak je morala prikazati nešto čovjeku nepoznato, poznato tek iz knjiga i dokumentarnih emisija.

Siluete odjevnih oblika pratile su tijelo ipak ne ograničavajući ga, tkanine su lagano padale i plesale uz tijelo modela. Kolekcija je počela s hlačama i kaputima nakon kojih smo vidjeli niz kratkih haljina i suknji u kombinaciji s topovima, koje su prema kraju kolekcije evoluirale u duge haljine na kojima je Mary sumirala cijelu kolekciju – til ukrašen ručno izvezenim motivima, tektonika krojnih dijelova i čitava paleta boja u samo pet modela.

Osim besprijekorne kolekcije, svakako najkompleksnije do sada, Katrantzou nije zanemarila ni ambijent; prostor u kojem su modeli hodali bio je ispunjen komadićima gume koji su podsjećali na vulkansko tlo, a u pozadini je svirala islandska post – rock senzacija Sigur Rós što je učinilo iskustvo revije gotovo nadrealnim.
Nives Bošnjak

photos: Fashionising
Objavljeno: 15.09.2014. u 15:43

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p