HRVATSKA MODA

Recesija dobrog ukusa

Treća večer Dreft Fashion Weeka
-->--> -->

Pomalo naivno smo se ponadali kako će treća večer Dreft Fashion Weeka predstaviti kolekciju koja će nas baciti na koljena i izbrisati nam iz sjećanja većinu viđenog programa u protekla dva dana. Treću večer otvorila je Tina Katanić, predstavljajući novi model televizora, i to šetnjom u zelenom kupaćem kostimu i dijeljenjem paprati(?) posjetiteljima. Sa sinoćnjih revija su standardno izostala poznata lica sa A liste kao i modni stručnjaci bilo koje vrste. Iako organizatori tvrde kako na event pozivaju samo prave modne znalce, nevjerojatna količina anonimusa i djece u dobi od šest godina opovrgava tu tvrdnju. 


Večer je otvorila Greta Gudelj koja je izrazila oduševljenje manekenkama „One mogu nositi bilo koju reviju u Parizu ili Milanu!" Kolekcija jesen/zima nas je u prvom dijelu revije, podsjetila na lošije stare zimske kolekcije modne kuće MAK, prije no što su napravili pametan potez te angažirali Tea Perića. Dvije tri vunene haljine bi još i mogle proći ukoliko je ciljana skupina: gospođe u srednjim 40-im, međutim u pola kolekcije se događa obrat u kojem se pojavljuje model u vrućim hlačicama, ogrnuta džemperom sa krznenom kragnom u čizmama preko koljena?! Nadalje, dizajnerica nam predlaže vunene bezlične džempere sa strateški postavljenim šalom preko kukova. Mogli bismo tvrditi da je ovdje stilist (ukoliko ga je bilo) zapečatio svoju karijeru.

  

Dobitnica "Mande" (nagrada za najbolju kolekciju), Ana Kujundžić jedina je prikazala smislenu kolekciju te odlazak nagrade u njezine ruke i nije iznenađenje. Dva muška modela te serija haljina sa aplikacijama od vune i resica u snažnom koloru - uz prigodnu obuću - u vidu balerinki, su ostavili i više nego solidan dojam na ispaćenoj publici. Treća revija bila je ona kanadskog gosta Marie St. Pierrea koji nas nije iznenadio uporabom lateksa, ali je zato špičokama dao potpuno novu dimenziju. Cipele je oblijepio izolir trakom oblikujući špičaste rogove na vrhu. Na pitanje zar nije lateks već svima pomalo dosadio nakon nekoliko sezona, odgovorio je „Ja sam ga predstavio u novom, večernjem izgledu, a ne u dnevnoj varijanti kao što to većina dizajnera čini." Inspiracija tamnoputom Kanađaninu je, prema njegovim riječima bila „trakica za mobitel na kojoj piše- posebna sam". Naravno da je odmah iz džepa izvadio istu i pokazao mi je, dok izlazak jedne manekenke s etiketom na majici nije htio komentirati. Revija mlade talijanske dizajnerice Federice Vaccaro izmamila je najveći pljesak: modra, bijela i crna s crvenim dodacima bile su idealna kombinacija. Autorica najbolje kolekcije večeri izjavila je „Inspiracija mi je bio Pinocchio i otud kombinacija boja i strogih oblika!"

FEDERICA VACCAROGLAMOUR PUR 

 

Nakon Pinocchija na Dreft Fashion Weeku su se ukazali i mali zeleni. Točnije manekenke u SF kreacijama Ines Zrnc Gregorina koje su imale kompletan svemirski izgled- od make upa do frizura i odjeće. Dizajnerici se mora odati počast na kompletnom stylingu koji je u ova tri dana bio prava rijetkost. Iako su njezine kreacije izazvale nekoliko podignutih obrva, nakon Federicine "pristale" kolekcije, ostavile su dvoranu tj. balon prilično ravnodušnim. Večer je zatvorio ni manje ni više nego izbor za miss, točnije kolekcija Glamour Pura. Satenske haljine u crvenoj, bijeloj, sivoj, zelenoj i bordo boji, djelovale su kao prikladan odabir za prikaz na sajmu vjenčanja, ali ne i na  Fashion Weeku. Nije jasno zašto su dvije manekenke izašle bose, a druge u cipelama, ali nakon jučerašnjih "noževa na stretchu", odustali smo od bilo kakvih dubljih analiza. Na kraju revije, sve manekenke su se posložile u pravu vrstu u pozama kao na izboru na miss i svi smo samo čekali kada će doći srednjovječni žigolo s lentom i krunom. Kruna i lenta su izostale kao i bilo koji dašak glamura. Nakon manifestacije, program se preselio u hotel Antunović gdje je Ivi Šarić dodijeljena nagrada za najbolju manekenku, te nagrada "Manda" gore spomenutoj Ani Kujundžić.

 

Ukoliko je većina prikazanog programa pomno selektirana od strane stručnjaka, strah nas je iti pomisliti kako su izgledale kolekcije onih koji su odbijeni?!

Iskreno se nadamo, da će sljedeće godine program biti dostojan naziva FASHION, jer ruku na srce, uz najbolju volju, tražiti trend, modu, edukaciju, svježinu, smjernicu, na ovosezonskom Fashion Weeku Zagreb, je bila nemoguća misija. 

 

 

(Borina Kopčić)

Objavljeno: 07.06.2009. u 14:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p