HRVATSKA MODA

Renata Grčić: 'S crno-bijelom je nemoguće pogriješiti'

Intervju s kreatoricom popularnog domaćeg brenda Dolls

 
Komadi s potpisom Dolls by Renata Grčić osvojili su domaće trendseterice svojim jedinstvenim ilustracijama koje ih krase. Majice i haljine jednostavnog su kroja, u bijeloj ili crnoj boji, tako da crteži u potpunosti dolaze do izražaja, a vrlo se lako mogu uklopiti u bilo koji stilski izričaj.
 
Kako bismo doznali tko se krije iza popularnih Dollsica koje su se zavukle pod kožu i brojnim poznatim Hrvaticama, kako je krenula sama modna priča ovog domaćeg modnog brenda, što dizajnericu inspirira za ilustracije kojima ukrašava svoje odjevne komade te ima li u planu kolekciju za muškarce, porazgovarali smo s Renatom Grčić, dizajnericom koja se krije iza simpatičnih Dollsica.
 
Kako je krenula modna priča s Dollsicama? Postoji li neka priča koja se krije iza imena tvog brenda?
 
Sve je započelo još tijekom mog studija na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, točnije na kolegiju modna ilustracija gdje su zapravo nastale Dollsice. Svi koji su vidjeli ilustracije na papiru bili su njima impresionirani, pa sam odlučila prenijeti ih na tkaninu te osmislila limitiranu kolekciju. Prva mini kolekcija se sastojala od dva modela haljina i tri modela majica upotpunjenih spomenutim ilustracijama, a svaki model izrađen je u svega dvadesetak komada. Željela sam da kroj bude u jednoj veličini, ali da pristaje i vitkim i punijim žena, što sam i postigla, a materijal što udobniji pa sam odabrala viskozu koja je ugodna za nošenje i ima odličan pad. Ideja o imenu nametnula se sama po sebi jer je figura na ilustracijama stilizirani prikaz ljudskog tijela koji podsjeća na lutke pa otuda i ime Dolls što na prijevodu s engleskog jezika znači lutke.
 
  
Dolls odjevni komadi većinom su u crnoj i bijeloj boji, preferiraš li i sama tu estetiku u ne-bojama?
 
Jako mi se sviđa taj kontrast crne i bijele, smatram da je to jedna od najotmjenih kombinacija s kojom nikada ne možete pogriješiti. A oplemeniti ju se može uvijek nekom bojom primjerice crvenom koja se odlično uklapa u taj kontrast. U mojem stilu većinom prevladava crna, s tek nekom naznakom bijele. Često se volim šaliti da je crna moja sretna “boja".
 
 
Po čemu su Dollsice posebne i razlikuju se od drugih modnih brendova?
 
Dollsice su posebne zbog prepoznatljivosti same ilustracije koja je specifična i zapravo nosi cijeli brend i po tome se razlikuju od ostalih.
   
 
Kakvi motivi krase odjevne komade s tvojim potpisom?
 
Motivi koji krase Dollsice su različiti. Ideja o motivu koji će krasiti pojedinu Dollsicu zapravo dolazi spontano kada sjednem i krenem crtati. Uživam u igranju crnom i bijelom, a inspiracija dolazi sama od sebe baš tokom te igre. Iako su neki motivi bili inspirirani da li nekim umjetnikom ili pak umjetničkim pravcem kao što je npr.  Art Deco, što se može vidjeti u prvoj kolekciji gdje su dvije Dollsice ukrašene motivima inspiriranim Art Decom.
  
 
Tko nosi Dolls komade? Koga bi posebno voljela vidjeti, recimo, u svojoj majici?
 
Dolls komade nose djevojke i žene koje njeguju dobar stil, te vole unikatne komade specifičnog potpisa, koje podržavaju hrvatski dizajn. Ne bih mogla sad istaknuti nikog posebno, ali činjenica je da mi je uvijek drago vidjeti žene koje s osmijehom nose Dolls kreacije. A ima i onih koje mi nerijetko šalju fotogafije svojih kombinacija u Dollsicama, a to me veseli jer volim vidjeti kako kombiniraju Dollsice u vlastiti stil.
 
 
Kakvi su planovi za budućnost? Planiraš li širiti ponudu, možda na mušku kolekciju?
 
U pripremi je nova mini kolekcija koja se sastoji od majice kratkih rukava, topa i dva modela haljina. Kolekcija je opet limitirana, znači svaki model će biti izrađen u svega tridesetak komada. Uskoro će također biti otvoren showroom gdje će se Dollsice moći i isprobati. Moram priznati da sam razmišljala i o muškoj kolekciji, s obzirom da postoje već ilustracije možemo to tako reći muških dollsica, ali zasada to još nije u planu, tako da će dečki još uvijek morati malo pričekati. Ali tko zna mozda već za zimu osvanu i muške Dollsice.
 
  
Tina Lončar
Foto: privatni album
Objavljeno: 01.03.2016. u 10:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p