HRVATSKA MODA

Renata Svetić na Modnom ormaru

Tekstilne skulpture poznate dizajnerice.

U sklopu modnog ormara izložene su i tekstilne skulpture Renate Svetić nastale u trenucima dizajneričine fokusiranosti na određene trenutke koji su na neki način obilježili njezin život i stvaranje.

Izloženo je 13 modela (tekstilnih struktura)

Izloženi  'objekti' imaju primarnu funkciju galerijskih eksponata a sekundarna funkcija im je nošenje (kao neka vrsta odvažnijih pret a porter modela).

Materijali koje umjetnica koristi tijekom godina stvaranja uglavnom su prirodni (svila, svileni organdi, pamuk i vuna) dok povremeno ubacuje umjetne tvorevine poput najlona, aluminijske folije i sintetičke pređe za hulahopke koje reciklira i daje im novu neuobičajenu namjenu (poput patchwork haljine napravljene od najlon čarapa).

Imena značajnijih skulptura:

Shakti susreće Bhakti - (napravljena je od svilenog organdija) - Shakti i Bhakti su hinduističke energije različitih principa koje međusobno vode do istog cilja i isprepliču se. Ovo je ujedno i prva autoričina skulptura.

Sweet Dreams of Universe - (napravljena od omota Mozzart kugli i najlona) - posvećena Mozzartu kao skladatelju i njegovim uzvišenim skladbama.

Mandala Jungle izlazi iz okvira patchworka i predstavlja svojevrsni houte couture trenutak. Mandala predstavlja - slike budističkih lama izrađene od pijeska (funkcioniraju u određenom vremenu) a Jungle - boje koje se nalaze u džungli.

Blizanci - kontrast crnog i bijelog, kontrast reljefa postignut različitim smjerovima spajanja patchworka - nagrada za najboljeg art dizajnera Fashion Week Zagreb sa ULUPUH grupom.

Trinity - nagrada Zagrebačkog salona mladih - svojevrsna odjevna trilogija sastavljena od cjelina različitih boja, formi i reljefa.

 

Večina suklptura su izlagane nekoliko puta u zemlji i inozemstu a neke od njih su i nagrađivane (Zagrebački salon,  Fashion week).

Renata Svetić,  modna dizajnerica i samostalna umjetnica, diplomirala je na TTF-u, članica je ULUPUH-a i ZUH-a. Radila je u modnoj industriji te je autorica nekoliko samostalnih izložba tekstilnih skulptura u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na grupnim izložbama ULUPUH grupe te imala samostalne modne revije na Cro a porter-u i grupne revije (ULUPUH grupa) na Fashion weeku.

Otvoreni atelje - showroom - SVE radi u Mesničkoj 8 u Zagrebu, br. tel: 4833-999, mob: 091 108-1089.

Objavljeno: 20.11.2008. u 19:38

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p