HRVATSKA MODA

Revije, Bruno i nova linija Aleksandre Grdić

Prvi dan Dreft Fashion Weeka

Prvi dan ovosezonskog Dreft Fashion Weeka, započeo je u znaku gostovanja jesensko/zimske kolekcije španjolske dizajnerice Agathe Ruiz De La Prade. Kada kažemo kolekcije mislimo baš to, s obzirom da se dizajnerica ove godine nije pojavila u Zagrebu. Kolekcija kao takva nije nimalo iznenadila blještavilom boja i maštovitošću, jer takvo nešto od Agathe i očekujemo. Manekenke su se prošetale u kombinacijama osmišljenim do zadnjeg detalja: plavi, crveni i ružičasti komadi u kombinaciji s lateks hulahopkama te konzervama i mašnama u kosi, ostavili su posjetitelje u čudu, jer takve boje većina Hrvatica nikako ne bi odabrala za zimsku garderobu.

Letizia Carlos, asistentica Agathe Ruiz De La Prada koja je zajedno s još jednim bliskim suradnikom kreatorice izašla umjesto nje na pistu s maskom na licu izjavila je: „Agatha nije mogla doći, jer se trenutno nalazi u Parizu. Njezina kolekcija odudara od ostalih, ali ona ionako želi da njezinu odjeću nose osobe jake osobnosti koje se ne žele skrivati iza crne boje." Podignute obrve i zbunjene izraze lica izazvalo je „uletavanje" mladića u ružičastoj pidžami s leoparda tangama i dildom, koji je očito trebao imitirati Saschu Barona Cohena ili, njegov posljednji alter ego - Bruna. Nakon što su ga čuvari odstranili sa piste, program je nastavljen, bez vjerojatno očekivanih salvi smijeha.

Agatha Ruiz De La Prada 

 

Debitantica ovogodišnjeg Dreft Fashion Weeka, Vedrana Šehagić pokazala je niz kreacija inspiriranih šezdesetima s hlačama do gležnja i ravnim uskim suknjama, te ni više ni manje nego bundicama od eko krzna. „Cijela kolekcija je rađena u Parizu tako da je vjerojatno i to utjecalo na cijelu koncepciju. Krzno je ekološko, jer želim osvijestiti ljude da može izgledati jednako dobro kao i pravo, te nema razloga da životinje pate zbog mode." Nakon nje, uslijedila je Maion- Marina Prevolšek koja je nastavila u istom stilu suzdržanog seksepila. Manekenke su nosile kreacije koje su podsjećale na odjeću glavnih junakinja serije Mad Man, uglavnom neutralnih boja s nekoliko očaravajućih tirkiznih haljina. Natalija Smogor se ove sezone odlučila za pleteninu. Uz „mirne" kreacije u zagasito plavoj i sivoj boji mogli smo vidjeti i vrišteću pink. Neobična kombinacija vune i tila oduševila je Uršulu Tolj, a jedina zamjerka kolekciji je što je vuna očito bila „neugodna" pa su se manekenke češkale već pri kraju piste.

Vedrana ŠehagićMaion Marina 


Drugi dio večeri otvorio je talijanski dizajner Mariano La Barbera: „Ovo mi je drugi posjet Zagrebu. Izvrsno je što se i Istočna Europa razvija u modnom smislu i sve je više i više kvalitetnih evenata. Večerašnja kolekcija posvećena je samopouzdanoj ženi koja ne treba eksplicitno iznositi svoju seksualnost da bi je smatrali lijepom." I kolekcija je uistinu bila mirna, crno bijela, bez imalo iznenađenja, možda čak previše „uštogljena".

Marino La BarberaMarina Milovanović 

  

Marina Milovanović iz Srbije, inspirirana SF-om i gotičkom modom, odmaknula se od većine dizajnera koji su preferirali pritajeni seksepil i erotiku. Multifunkcionalni zipovi na odjeći, štucne na zapešćima i predimenzionirane šuškave jakne bile su ugodan odmak od do tad viđene prigušenosti na pisti. Iva Karačić, prošlogodišnja dobitnica Mande, ostala je vjerna svojoj osnovnoj inspiraciji- materijalu. Kolekcija nosivih modela mirnih boja nastavila je njegovati Ivin stil.

Marta BuzolićMarta Buzolić 

Kraj večeri je začinila jedina dizajnerica koja je prikazala ljetnu kolekciju- Marta Buzolić. Malo čipke, malo sjajnih pločica, malo Aleksandre Grdić u kupaćim kostimima su bili dovoljni da izmame pljesak. 

Među publikom su večeras sjedila i neka poznata lica. Tako nam se ukazala Mirjana Hrga koja je iskoristila pauzu kako bi nestala iz prostorije, Lupino kojemu je najbolji dio programa bila Aleksandra Grdić, voditeljica Tanja Tušek, nezaobilazni Ronald Braus, Ines Preindl, Lada Kajfež koja je dosljedna u posjetama Fashion Weeku, te Ida Prester.

Dvije stvari o kojima su svi nazočni tračali su: oporavak Ivane Ergić koja je nakon faze ekstremne mršavosti, konačno nabacila koji kilogram, te o grudima Aleksandre Grdić, za koje su "stručnjaci" iz publike tvrdili da izgledaju veće no inače. Alex je u svom stilu samo odmahnula i prokomentirala: "Grudi su mi iste kao i prije, malo sam smršavila pa možda zato izgledaju veće?". Imamo još dva dana programa da doznamo. 

 

U galeriji pogledajte kreacije sa piste i poznate iz prvih redova. 

 

(Borina Kopčić)                                                                     photos by Jelena Balić

Objavljeno: 04.06.2009. u 23:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p