HRVATSKA MODA

Sara Sorić: domaća zvijezda na svjetskom modnom nebu

Mlada nada na svjetskim modnim pistama

Sara Sorić   
Kada domaće lice zakorača svjetskim modnim pistama u kreacijama eminentnih imena iz svijeta dizajna kao što su Dior ili Elie Saab, neminovno se javi neki poseban osjećaj ponosa. Sara Sorić jedna je od tih lica koje se ubrzano penju zvjezdanim visinama na svjetskoj sceni.
  
Sara Sorić inače je članica agencije Talia Model koju vodi Tihana Harapin Zalepugin, a iz čije su divizije ponikle brojne zvijezde koje su nakon domaćih pista zablistale i na tjednima mode u svjetskim metropolama. Nakon što je snimila brojne editorijale i lookbookove na domaćoj modnoj sceni, između ostalog i onaj za BIPA FASHION.HR, Sara je otišla u meku mode- Pariz gdje su je prepoznali kao mladu nadu i dali joj priliku da nosi Paris Fashion Week. Sa Sarom smo porazgovarali o njezinoj prvoj sezoni u prijestolnici mode, počecima bavljenja manekenstvom te razlikama između domaće i svjetske modne scene.
  Sara Sorić
 
Kada si poželjeli baviti se manekenstvom i zašto?
 
Zapravo me manekenstvo prije nije nimalo zanimalo, sve je krenulo slučajno i bez ikakvih očekivanja kad sam upoznala svoju agenticu Tihanu Harapin Zalepugin.
 
Kako si ušla u profesionalne vode?
 
Dogodilo se neplanirano. Tihana me pripremila i naučila sve što znam, nisam ni očekivala da ću se ikada baviti manekenstvom izvan Hrvatske, a pogotovo nositi revije koje sam radila prije tjedan dana.
  Sara Sorić
 
Svoju karijeru si započela u Hrvatskoj. Tko ti je posebno pomogao na početku karijere?
   
Tihana, naravno. Jelena Ivanović, mama i najbolje prijateljice Lana, Dora i Matija. Pišem vam ovo dok sam u školi pa me nagovaraju da i njih spomenem. Puno su mi pomogli i profesori jer da me nisu podržavali ne bih uspjela balansirati i školu i manekenstvo.
 
Surađivala si s brojnim hrvatskim dizajnerima – imaš li svog favorita i zašto baš on/ona?
   
Moj favorit na hrvatskoj modnoj sceni je definitvno Coded Edge, odnosno dvojac Silvio Ivkić i Jure Perišić, za koje sam snimala kampanju i nosila 3 sezone za redom, a prošlu sam zatvorila. Volim drugačije i pomaknute stvari, a još jedan plus je i to što im je svaka kolekcija crna!
  Sara Sorić
 
Jesi li bila uzbuđena prije odlaska u inozemstvo? Zašto si odabrala baš Pariz?
 
Naravno da sam bila uzbuđena, na ljeto sam išla u Pariz prvi put pa je i to bio doživljaj sam po sebi. Agentica mi je rekla da je najbolje inozemnu karijeru započeti s Parizom.
  Sara Sorić
 
Možeš li nam opisati kako izgleda jedan dan uoči Paris Fashion Weeka?
 
Budim se u 4.50, vozač dolazi u 5.15, calltime na Chanelu u 5.30. Proba počinje oko 8-9h, završavamo kosu i makeup. Nakon Chanela slijedi casting za editorijal. Kući dolazim u 13 sati i zaspem čim legnem. Zove me bookerka da imam shooting za magazin za sat vremena. Trčim na shooting gdje snimam s frendicom iz agencije, a nakon posla zajedno idemo u agenciju. Planirale smo otići na kavu ili shopping budući da je predzadnji dan fw gotov, no agentica me šalje na jos 1 casting. Dolazim na casting i vidim 10 cura ispred sebe, što nije puno, ali vidim da sve ide jako sporo i da ću ovdje provesti još mnogo vremena. 
  Sara Sorić
 
Nosila si brojne revije na pariškom tjednu mode, a među njima i one najprestižnije. Kako si se osjećala na pistama najvećih modnih kuća?
 
Osjećala sam uzbuđeno, zahvalno, kao da sam u sedmom nebu.
 
Jesi li upoznala nekoga od poznatih dizajnera i, ako da, kakvi su?
 
Od dizajnera sam upoznala Elie Saaba, Nadege Vanhee-Cybulski (dizajnericu Hermesa), Rolanda Moureta, Raf Simonsa (Dior) i Karla Lagerfelda. Svi su jako pristupačni ali s njima je teško doći do nekog dužeg razgovora budući da imaju desetke asistenata, a na kraju krajeva to su samo klijenti za koje radiš.

Sara Sorić  
Što bi savjetovala mladim curama koje žele ići tvojim stopama?
 
Savjetovala bih im da dobro razmisle žele li se baviti manekenstvom jer nije toliko lagano kako se čini, iziskuje puno strpljenja i rada, ali ako voliš čim se baviš onda ti nije teško. Također, moraš imati svoj stav i u ovom poslu naučiti zauzeti se za sebe, između ostalih stvari.
  Sara Sorić
 
I za kraj – jesi li uočila neke razlike između hrvatske i pariške modne scene?
 
Razlike između hrvatske modne scene i pariške su velike, od organizacije do strpljenja i truda. Puno teže je dobiti neko snimanje ili reviju upravo zbog ogromne konkurencije.
 
Tina Lončar, Mija Dropuljić
Foto: Getty Images, privatni album 
Objavljeno: 14.10.2015. u 13:08

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p