MODNI DODACI

Saznajte sve o nakitu koji nas je očarao ovog ljeta

Intervju: Glass Land (Anja Jelavić)
Glass Land

Anju sam upoznala ovog ljeta u Varaždinu, u sklopu Špancirfesta na kojem je na Kreativnici izlagala svoj nakit. Znala sam za njezin nakit, no nisam ga dotad imala prilike vidjeti uživo.

Jedan pogled na njega bio je dovoljan da se odmah zaljubim u te savršene komade koji odišu bezvremenskom elegancijom i sofisticiranošću, komade koji genijalno stoje mladoj curi, ali i ženi u zrelim godinama… Odlučila sam vas upoznati s Anjom i njezinim Glass Land nakitom za koji sam uvjerena da će vas osvojiti kao što je i mene. Osebujna, pomalo samozatajna, umjetnica u punom smislu riječi - Anja je otkrila sve detalje o svom nakitu koji izrađuje u Tiffany tehnici...

U moru hrvatskih kreativaca koji izrađuju nakit, tvoj se ističe zbog posebne tehnike i izbora materijala… Tko stoji iza Glass Land nakita i koja je njegova priča?

Iza Glass Land-a stoji Anja Jelavić, magistra umjetnosti koja uz izradu jedinstvenog nakita i ukrasa za dom u Tiffany tehnici slika i modernu apstrakciju radi instalacije za tijelo i prostor. Glass Land je zapravo proizašao iz potrebe i želje za izradom i nošenjem unikatnog i minimalističnog nakita u kojem je glavni naglasak na ljepoti, snazi te u isto vrijeme i nježnosti samog stakla. Veliki sam zaljubljenik u jednostavnu ljepotu pa ju tako pronalazim i u ploči stakla kojoj zapravo i dopuštam da diktira sam izgled završnog proizvoda.

Iako te danas našim čitateljima predstavljamo kao vlasnicu Glass Land brenda, mene zanima i ona druga strana Anje Jelavić… Genijalna umjetnica, koja iza sebe ima niz uspješnih izložbi i projekata. Tu su i neke odlične nagrade na koje si sigurno jako ponosna… Kako to da si uz uspješnu karijeru umjetnice, odlučila pokrenuti Glass Land?

Da, tu drugu stranu sebe ne ističem toliko kada govorim o svom brendu pa se ljudi često iznenade kada saznaju da nose nakit nekoga tko ima titulu magistre umjetnosti. Završila sam Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci na katedri slikarstva, iako sam diplomirala s temom Prostorno-tjelesne instalacije uz stručno vodstvo prekrasnog mentora Nenada Robana. Što se mojih slika tiče, one su zapravo dosta slične i nakitu kojeg radim. Sve se bazira na jednostavnoj kompoziciji, igri boja i svijetla te teksturi koju postižem kombinacijom raznih tehnika. Moje su slike baš kao i nakit dosta koloristične i odišu svježinom. Slike se mogu pogledati i na Instagram profilu @anjajelavicart.

Glass Land

Kako si došla na ideju da izrađuješ nakit u Tiffany tehnici? Koliko je sam proces zahtjevan?

Sve je počelo prije otprilike 15-ak godina kada je moja mama otkrila Tiffany tehniku, kupila svu moguću opremu te lagano počela otkrivati sve mogućnosti koje sama tehnika pruža. Ja sam kao dijete sjedila uz nju, divila se prekrasnom spektru boja stakla i upijala svaki segment izrade. Za vrijeme studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci osjetila sam potrebu i sama istražiti tu tehniku pa sam odlučila uložiti u strojeve i alat te se baciti u izradu nakita. Prvenstveno sam ga izrađivala za sebe i prijatelje, kako to inače biva, sve dok nisam usavršila tehniku i odlučila se za predstavljanje svijetu. 


Koliko je konkretno vremena potrebno za izradu jednog komada nakita? Kako izgleda sam postupak?

U principu mi treba nekoliko sati da od ploče stakla izradim jedinstveni komad nakita. Cijeli proces rada je relativno zahtjevan s obzirom na to da je za svaki komadić stakla potrebno desetak fazi rada. Cijela izrada počinje od velikog komada stakla iz kojeg pomoću dijamantnog noža izrezujem, odnosno zarezujem površinu stakla kako bih dobila određeni oblik. Nakon rezanja, posebnim kliještima lomim staklo na dijelovima gdje sam ga prvotno zarezala te nakon toga dolazi vrijeme za brušenje. Brušenje se odvija na posebnom stroju s raznim brusnim nastavcima, od najgrubljeg do najfinijeg te se koristi onaj koji je potreban za određeno staklo. Nakon što ručno izbrusim svaki komad stakla slijedi pranje i sušenje stakla kako bi se nanijela bakrena folija koju zatim posebnim alatima pritišćem uz staklo. Takvi komadi se potom leme bezolovnim kositrom pomoću lemilice od 100W. Nakon lemljenja samog stakla i dodavanja nastavaka kao što su alkice, iglice za naušnice ili ringovi za prstenje nakit se pere i polira s raznim tekućinama kako bi dobio dodatni sjaj. Tada je nakit spreman za završnu fazu stavljanja udica, lančića ili raznih dodataka, ovisno o tome za što je određeni komad stakla bio namijenjen.


Glass Land

Tko su ti uzori u modnom svijetu? Koje dizajnere posebno cijeniš i čiji rad voliš?

Joj, moram priznati da nemam uzore u modnom svijetu. Možda bih čak rekla da uopće nemam uzore, koliko god to čudno zvučalo. Nekako ‘šibam svoju briju’ i dobro mi je. 
Zaista cijenim i podržavam svačiji rad, a pogotovo mlade umjetnike i dizajnere koji se, poput mene, tek probijaju na tržište. Cijenim svakoga tko izlazi iz nekakvih okvira i uživa u svakom segmentu onoga što radi i što želi prezentirati.


Što misliš o hrvatskoj modnoj sceni? Koje bi dizajnere istaknula kao najdraže? Čiju estetiku preferiraš?

Mislim da u svakom polju ima mjesta za rast i razvoj, pa tako i na našoj modnoj sceni. Kao što sam već rekla, cijenim sve ono što iskače iz nekakvih okvira i svakog tko zaista daje cijelog sebe u ono što radi. Ne mogu reći da sam u potpunosti zaljubljenik nečijeg rada, no mislim da je to do mene jer sam, kako bi se reklo, totalni miš-maš. U jednu ruku volim akromatske boje, pomaknute krojeve, i čudne spojeve dok s druge strane volim jednostavnost, čiste linije i totalni minimalizam.

Glass Land

Tko je idealna Glass Land djevojka? Kako je zamišljaš?

Ne postoji idealna Glass Land djevojka, no to je možda zato što ne vjerujem u ideale, ali nekako vjerujem da žene, pa i muškarci koji vole i nose moj nakit su osobe koje preferiraju nešto jedinstveno i drugačije. To su osobe koje ujutro nemaju vremena za pretjerano uređivanje pa na traperice i običan t-shirt stave jedan moj veliki prsten i izgledaju odlično. Ili pak curke koje se navečer srede za izlazak ili finu večeru i sve začine unikatnim visećim naušnicama.

Koji je raspon cijena nakita i gdje ga sve možemo nabaviti?

Raspon cijena se kreće od 70 kuna za na primjer mali prsten pa sve do 250 kn za bogate ogrlice od stakla u kombinaciji s raznim polu dragim kamenjem i kristalima. Trenutno se moj nakit i ostali predmeti za dom mogu pronaći u nekoliko dućana, concept store-ova i suvenirnica u Hrvatskoj. Tu je Atelier Heaven u Rovinju, galerija Sebastian u Dubrovniku, art suvenirnica Marine d'Amour također u Dubrovniku i Linea Rijeka u Rijeci. Naravno, svi moji proizvodi se mogu naručiti i direktno preko Facebook ili Instagram profila.

Glass Land

Razmišljaš li o širenju na strano tržište?

To je nekako i plan za budućnost. Dobila sam dosta ponuda raznih concept store-ova van lijepe naše, no morala sam odbiti jer ne stižem sve sama, a draže mi je držati kvalitetnu nego kvantitetu. Za sada planiram ‘poharati’ Hrvatsku, pa se postepeno širiti i van naših granica no moram priznati da mi se nigdje ne žuri, a i vjerujem da će sve doći u svoje vrijeme.

Koji su ostali planovi za budućnost? Vezani uz Glass Land, ali i sve ostalo?

Nisam netko tko planira nešto za daleku budućnost no moram reći da sam trenutno u dogovorima za neke nove projekte i suradnje s raznim mladim brendovima i dizajnerima što me iznimno veseli. Naravno, voljela bih s vremenom proširiti svoju ponudu i eventualno otvoriti maleni butik, no otom-potom. Sve će se posložiti točno onako kako treba, a ja ću, vjerujem, na tom putu samo guštati u svom radu.

Anja Jelavić

Anja Jelavić

Objavljeno: 21.09.2018. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p