HRVATSKA MODA

Sever i Alduk ispraćeni s ovacijama

Fantastične kolekcije zatvorile DOVE FASHION.HR

Završna večer Dove Fashion.hr modnog događanja za sezonu proljeće/ljeto 2011 uspješno je privedena svome kraju kroz kolekcije modnog dua I-GLE, Ivana Alduka, Roberta Severa i Branke Donassy. Unatoč kišnom nebu iznad Zagreba, atmosfera na pisti bila je i više nego dovoljna za modne zaljubljenike koji su došli pogledati svoje omiljene dizajnere i njihove prijedloge za naredno proljeće.

 

I-GLE

Izvanzemaljke domaće mode, kako ih je nazvao modni stručnjak Nenad Korkut, pokazale su puninu svog talenta kroz iznimno razrađenu kolekciju kojom su dominirali dječački krojevi te fantastičan styling. Tradicionalna muška cipela te prozračne marame nadopunjavali su kolekciju koja je odisala aristokratskim šarmom - ponajviše zbog izgleda dandy djevojčice koja zna kako izgledaju kvalitetni odjevni komadi.

Prvi izlasci bili su obilježeni bjelinom koju I-GLE predlažu za proljeće -no to nije jedna od jednostavnijih bjelina koju možete opušteno nabaciti na sebe. Mnoštvo detalja, prvenstveno na leđima, otkriva višedimenzionalnost odjevnog komada. Premda na prvi pogled mislite kako gledate jednu sasvim pročišćenu formu, dubljom analizom dolazite do same ideje kolekcije.

 

ALDUK

Novo lice DOVE FASHION.HR-a, mladi Alduk donio je potrebno osvježenje na pistu, prvenstveno zbog svoje energije kojom prilazi svakoj kreaciji. Njegov odvažan stav bio je jasan već prvim taktovima glazbe - glazba njemačkih razarača Rammstein kao da je dala naslutiti ono što će nam dizajner poslati na pisti.

Snažne haljine za snažne žene - pretpostavka je koju lako možemo konstatirati, budući je dizajner spojio nespojivo: glamur i seksipil. Iznimno ženstvene haljine koje prate liniju tijela, ali opet, oslobađaju ženu krutosti odijevanja, stvorene su za razuzdane zabave na kojima neće nedostajati skandala.

Vrtoglava potpetica, koju je Alduk obukao svojim manekenkama, govorila je o drugoj strani glamura. Govorila je o seksipilu kojeg je naglašavao i izbor boja, ali i dužina samih haljina.

Koktel haljine oduševile su zbog jednostavnog razloga: bile su konstrukcijski odlično riješene i spremne za upotrebu. Vrlo jasno. Vrlo ready -to-wear. Za sam kraj Alduk je ostavio dvije haljine voluminoznog kroja koje su samoj kolekciji dale dašak visoke mode.

 

ROBERT SEVER

Da li se to nama samo čini, ili se Sever zaista vratio svojim korijenima u kolekciji Marija? Vrlo profinjena i vintage Marija vjerno je reinterpretirala dizajnerovu emociju - od izbora materijala do samog stylinga kojeg su Robert i njegova desna ruka Branko Basletić, već tradicionalno, vrlo dobro izveli pomoću rukavica, izbora cipela (koje su bile najbolje završne večeri) do samih torbi ispunjenih cvijećem.

Već je prvim izlaskom bilo jasno kako je Sever napravio jak odmak od cruise kolekcije, naročito po pitanju samih boja. Cruise, koji je bio obilježen tamnim luksuzom, zamijenjen je vrlo dekorativnim materijala u retro zelenoj, zlatnoj i plavoj kojima je najavljeno vrlo živahno proljeće, ali uz određenu dozu sjete.

Kombiniranje nespojivog, od uzoraka do boja i asesoara, prošlo je na zanimljiv način. Naime, ako biste željeli pronaći svoj omiljeni komad s potpisom RS-a, tada morate razlomiti kolekciju na fragmente. Vjerujemo da biste bili oduševljeni.

 

BRANKA DONASSY

Doajenka hrvatske mode, gospođa Branka Donassy ugodno se naslonila na svoju jesensku kolekciju kada je na pistu DOVE FASHION.HR-a izvela svoju futurističku viziju žene za proljeće 2011. Vrlo taman diskurs, na kojeg smo već navikli, dodatno je naglašen detaljima u vidu razrezanih rukava i otvorenih leđa, dok je Donassy ostala u zadanim okvirima profinjenog ženskog odijevanja.

Styling same kolekcije bio je izvrstan. Branka je svojim manekenkama na glavu stavila, ni manje ni više, vrše kojima ljudi uz more hvataju ribe i rakove. Iznimno izdužen izgled, kojim je postignut odmak od tradicionalnog, pokazao je da dizajnerica zna kako istaknuti najbolje od žene.

Konstrukcijski, haljine i ostali odjevni komadi riješeni su na najbolji mogući način - strukirano, dovoljno pripijeno i avangardno - motivi su kojima možemo opisati kolekciju koja je zatvorila još jedan DOVE FASHION.HR.

 

Marko Banjavčić

Photo by: Jelena Balić  

Objavljeno: 19.09.2010. u 11:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p