HRVATSKA MODA

Snažne poruke i skrivena značenja okupirala pistu Bipa FASHION.HR-a

Dizajnerske snage oduševile publiku najvećeg modnog događanja

Svježa energija, nepobjedivi mladenački entuzijazam, inovativne ideje i snažne poruke okupirale su pistu pete večeri Bipa FASHION.HR-a ispunivši očekivanja i izmamivši oduševljenje zagrebačke modne publike.

Publiku 26. sezone najvećeg domaćeg modnog događanja svojim su izvrsnim kolekcijama počastili beogradski modni dvojac Mates, Jelena Holec, Anthony Avangard, Price on Request i dvojac Twins koji je po prvi puta kolekciju pokazao publici Bipa FASHION.HR-a i to pod pokroviteljstvom brenda CCC. Premda posve različiti u dizajnerskim rukopisima i pristupima, svatko je na poseban način pristupio izradi kolekcije i prezentaciji što je u konačnici na pisti kreiralo fantastičnu energiju koja proizlazi iz energije, entuzijazma i talenta, a za čime domaća modna publika žudi i željno iščekuje. Peta će se večer 26. sezone Bipa FASHION.HR-a stoga zasigurno još dugo pamtiti.

Mates

Beogradski dvojac Mates koji čine Marko Ilijev i Saša Stević po prvi su puta nastupili na pisti Bipa FASHION.HR-a, a svojom su modnom vizijom i istančanom estetikom, malo je reći, oduševili zagrebačku modnu publiku. Fantastični kontrasti u koloritu, poigravanje teksturama, materijalima i uzorcima, kao i retro duh koji se provlačio pričom, tvorili su kolekciju čije su komade zasigurno brojne gledateljice instantno poželjele preseliti u svoj ormar. Mates je inspiraciju za kolekciju naziva 'Varljivo ljeto' pronašao u zajedničkoj povijesti regije pa su u svoju priču, na pomalo romantičan način, ucrtali zlatno doba Jugoslavije, ali i simbole slobode i jednakosti što je bilo vidljivo u koloritu pojedinih izlaza ili pak remenu koji je direktno komunicirao poruku. Ženstvena, mladenačka, izvrsno stilizirana, sofisticirana i jako chic, kolekcija brenda Mates zaslužila je sve pohvale zbog čega se nadamo da ćemo kreacije ovog talentiranog modnog dvojca na pisti Bipa FASHION.HR-a još imati prilike gledati.

Jelena Holec

26. sezona Bipa FASHION.HR-a bila je prva i za mladu dizajnericu Jelenu Holec koja je zagrebačkoj modnoj publici ispričala zanimljivu modnu priču poigravajući se kombinacijama materijala, tekstura, boja ali i intresantnim krojevima. Stvarajući kontrast strogog i nježnog, koristeći floralne uzorke i čipku u kontrastu s rezovima koji podsjećaju na pozicije korzeta, Jelena je kreirala zanimljivu modnu igru. Slojevitost, asimetrija i nježni pastelni tonovi bili su u fokusu njezine modne priče u kojoj su jedinu riječ vodile haljine različitih dužina, silueta i izvedbi. Svaka je haljina u Jeleninoj modnoj viziji bila razrađena na posve drugačiji način od prethodne koja je prošetala pistom, pa se kolekcija doima poput izvrsno razrađenog Jeleninog eksperimenta u kojem je istražila što sve može jedna haljina i floralni uzorak kada se varira kroj, materijal, tekstura i boja.

Anthony Avangard

Mali princ domaće modne piste, dizajner koji u svaku kolekciju ucrta neodoljivu snagu dječačke razigranosti i uvijek izmami osmijehe, i ovoga je puta na pisti Bipa FASHION.HR-a naprosto zasjao. Anthony je publici servirao modnu priču inspiriranu velikim Nikolom Teslom. Život, rad, pa i smrt velikog znanstvenika, simbolički su bili protkani kroz kolekciju imena 'Tesla', a dizajner je po prvi puta, na sveopće oduševljenje publike, na pistu pustio i ženske modele. Inspiraciju za ženski dio kolekcije Anthony je pronašao u Vilmi Lwoff-Paraghly, mađarskoj slikarici i Teslinoj prijateljici. Anthony je kao svaki puta do sada pazio na svaki detalj koji je pustio da prošeta pistom. Na jednom je komadu stajao broj koji označava broj hotelske sobe u kojoj je preminuo veliki Tesla, kape u stilu onih ličkih označavaju podneblje u kojem je cijenjeni znanstvenik odrastao, hologramski print asocirao je na struju... Anthony je kolorit ograničio na crnu i bijelu ne-boju poigravajući se pritom printevima poput onog kojeg ukrašavaju planete ili pak sastavljenog od ukrštenih linija. Dizajner nije zaboravio niti detalje pa je svoju kolekciju zaokružio torbama, dokoljenkama sa slovom A, kao i kapama. Fantastično!

Price on Request

Price on Request je od samih začetaka svog djelovanja brend u čijoj je biti uvijek ugrađen koncept, njihova poruka uvijek premašuje komuniciranje puke estetike ili pak prolaznog modnog trenda. Ništa drugačije nije bilo niti ovoga puta kada su Price on Request svojom kolekcijom POR/NO XD, koju su definirali kao međukolekciju, poslali kritiku samoj modnoj industriji pa i kapitalističkom sustavu u globalu, pogledamo li dublje. Kolekcija je limitirana, a neki od prikazanih komada kompletno su unikatni i ne mogu se ponoviti. Naime, ono što je mladi brend učinio jest korištenje odjevnih komada iz bogate riznice odjeće cijenjene dizajnerice Ksenije Vrbanić, a u koju je intervenirao unoseći novinu u postojeći komadi i dajući mu novi život i izgled. Koristeći odjeću iz arhive stare i trideset godina, Price on Request je publici poslao hvalevrijednu poruku o održivosti mode. U svijetu gdje je fast fashion preuzeo primat, a kapitalistički sustav vrijednosti potiče nas na bjesomućni konzumerizam, Price on Request svojom kolekcijom šalje poruku koja leži na potpuno suprotnoj strani spektra. Dajući kritiku suvremenog društva kao i načinu na koji moda funkcionira danas, dizajnersko je u slučaju Price on Requesta odalo počast dizajnerskom i iznova ga vratilo u život u nekom novom sjaju. Što drugo reći nego, trebamo više ovakvih priča, a s ovakvim mladim snagama u trupama hrvatskog dizajna svakako postoji nada.

Twins

Petu večer 26. sezone Bipa FASHION.HR-a zatvorio je talentirani dizajnerski dvojac Twins. Domagoju Štimcu i Damiru Begoviću ovo je bio prvi nastup na pisti Bipa FASHION.HR-a, a svoju su kolekciju publici prikazali pod pokroviteljstvom trgovačkog lanca CCC. S obzirom na to da od samog osnutka brenda dvojac gaji posebne simpatije kako publike pa tako i struke, od njihove se kolekcije mnogo očekivalo, a očekivanja su Domagoj i Damir itekako opravdali. Na pistu su Twinsi pustili kolekciju sastavljenu od čak 30 izlaza, a koja se sastojala od muških i ženskih komada. Inspiraciju su iznova pronašli u rodnoj Slavoniji ispreplićući neočekivane elemente daleke Afrike. Slavonski safari na pisti je djelovao moćno, ali i ženstveno, sofisticirano i chic. Kao i u svojim dosadašnjim modnim ostvarenjima, i ovoga su se puta osvrnuli na priču koja nosi dublju poruku odražavajući duh vremena u kojem brend egzistira. Twinsi su se poigrali elementima poznatog i svakodnevnog poput preinačenog logotipa domaćeg trgovačkog lanca ili pak natpisa HELP koji nije nužno suviše objašnjavati budući da budi jasne i jake asocijacije. Kako će ga tko protumačiti, Twinsi su prepustili publici no ono što su postigli jest da će se o ovoj kolekciji još dugo pričati.

Foto: Mateja Vrčković
Video: VTS Video Production
Objavljeno: 23.03.2018. u 08:28

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p