HRVATSKA MODA

Splitska moda ima svog heroja

Cro a porter: Teo P. za MAK, Lokomotiva, Matija Vujica i ZIGMAN
-->

Nakon preksinoćnje rezignacije činjenicom kako je splitska moda otišla korak nazad kolekcijama Anamarije Asanović i Monike Sablić, Teo Perić - proslavljeni dizajner koji izgrađuje splitski brend MAK - dokaz je kako se, unatoč objektivnim problemima s kojima se susreće apsolutno svaki dizajner u Hrvatskoj, može prezentirati čarobna modna vizija lišena vulgarnih koketiranja sa seksepilom, izgraditi ženski ormar funkcionalnim i opet promišljenim dizajnerskim komadima, ali i spasiti Hrvaticu od nepotrebnog zbunjivanja najčešćim izborom koji glasi - koktel ili večernja haljina?

Uz neprikosnovenog Perića za MAK, s 45 min. zakašnjenja, sinoć smo vidjeli i nove kolekcije Lokomotive (Luka Grubišić i Lana Puljić), Matije Vuice i Jurja Zigmana.

 

Teo P. za MAK - kako je samim uvodom već natuknuto, gospodin Perić sinoć je, po već treći puta, zaslužio duboki naklon domaće publike. I to zbog više elemenata. Osim što njegova baza MAK respektira publiku i vlastite kupce vrlo dobrom izradom samih komada (što i nije slučaj kod brojnih mu kolega koji predstavljaju kolekcije na svim domaćim modnim događanjima), dizajner je otišao korak dalje i predstavio čitavu seriju odjevnih komada koji su podsjetili na rane radove Yves Saint Laurenta, koji je utkao put svima onima koji žele raditi suvremen ready-to-wear.

                                Teo Perić za MAK

U potpunosti promišljena i izgrađena vizija tako se sastojala od dugih i elegantnih kaputa zemljanih i svijetlih nijansi koji se nose na kombinezone i haljine, nježna odijela izrađena od finih materijala koji su lebdjeli oko djevojaka na pisti, kao i uvijek prisutne palazzo hlače. Naglašavanje struka pomoću remena s velikim mašnama, kao i frizura inspirirana šezdesetima, dodatno su naglasili kako je kolekcija Tea Perića za MAK daleko najbolje što smo vidjeli na Cro a porteru, ali i na domaćoj sceni u posljednjih mjesec dana modnih tjedana.

 

Lokomotiva - zagrebački dizajner Luka Grubišić pozvao je svoju muzu i djevojku Lanu Puljić u zajednički projekt kojim će oplemeniti vlastiti potpis, ali i prezentirati nešto drugačiju viziju. I to se i dogodilo!

                               Lokomotiva

Prečesto pretjerani odjevni komadi, koje nam je Luka servirao u sklopu svoje inačice visoke mode, sada su neutralizirani u kolekciji koja u potpunosti poštuje žensko tijelo, lišava se nepotrebnog pretjerivanja saharinskim ostacima njegove američke karijere i okreće se novom razdoblju u kojem će Lokomotiva predstavljati izrazito funkcionalne, kvalitetno izrađene odjevne komade koji definitivno izgledaju najbolje u crnim verzijama. Kaputi i haljine svih dužina u ovoj su (ne)boji daleko najbolje od Lokomotive koja je time dobro startala. Uz njegovo iskustvo i znanje te Lanin "osjećaj za modu", ovo bi mogao biti power couple domaće modne scene.

 

Matija Vuica - teško je definirati kolekciju Matije Vuice kao nešto trendovsko, duboko infiltrirano opsesijom Hrvatica turskim sapunicama i velikim Sulejmanom. Matija je oduvijek bila sklona orijentalnim izvorima inspiracije tako da njena sinoćnja prezentacija može biti samo nastavkom izgrađivanja dramatične vizije večernje mode koja je dobila novi twist. Bez obzira što će neki reći kako je Vuica ponovno uzimala "reference" u stranim uzorima poput Givenchyja, Elieja Saaba, Zuhaira Murada ili Alexandera McQueena, ne možemo se ne složiti kako je pokazala kolekciju koja je imala početak i kraj, jasnu inspiraciju, nije lutala bespućima večernje mode već se fokusirala na erotičnost i ekspresivnost Orijenta.

                            Matija Vuica

Seksepil prije svega - njena je deviza - kojom je uspjela prenijeti poruku dugih, bogato ornamentiranih, večernjih haljina u kojima su njeni modeli izgledali poput sultanovog harema. Transparentni materijali samo su pojačali taj dojam, kao i razni zahvati u kroj koji su laskali mršavim djevojkama na pisti. Može li ovakva kolekcija zaista i zaživjeti na crvenim tepisima, premijerama i domjencima u Zagrebu? Teško. Ali uopće ne sumnjamo kako će Vuica izići u susret klijenticama i pretvoriti ih "više u sultanovu prvu ženu, a manje u jednu od priležnica".


Zigman - riječki je dizajner sinoć izazivao shizofreniju u redovima modne kritike koju je dražio nekim novim referencama u radu, a onda ih naglo vraćao u svijet uskih i itekako provokativnih haljina koje smo već neko vrijeme ostavili iza sebe. Daleko jedan od kreativnijih ljudi domaće mode, čiji se potpis uvijek bazira na ogromnom moodboardu i šarolikoj inspiraciji, otvorio je show kratkom, ali poletnom suknjom i vestom od toplog materijala s detaljima u vidu slova zbog koje smo pomislili - inspiracija ruskim couture divama napokon je došla u Hrvatsku.

                                Zigman

Ubrzo nakon toga, dizajner se vratio izrazito seksepilnim i pripijenim kreacijama u kojima se žene mogu osjećati moćno, ali moraju posjedovati veliku hrabrost i samopouzdanje ne bi li iznijele njegove koktel haljine. Uz metalne detalje duž haljina, izreze koji su naglašavali obline, kao i donekle smanjen broj boja i uzoraka, Zigman je predstavio velik broj modela (četrdesetak) koji će naći svoju publiku. Još samo da je inzistirao na kolekciji koja bi pratila samo otvaranje i izlazak prvog modela - gdje bi mu samo bio kraj?

 

Marko Banjavčić

P: Goran Čučković

Objavljeno: 21.10.2012. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p