HRVATSKA MODA

Splitski street style kroz objektiv Sonje Dvornik

Intervju sa street style fotografkinjom i našom novom suradnicom 

 
Prije no što je Sonja Dvornik svojim fotoaparatom započela bilježiti stylinge prolaznika na splitskim ulicama, nitko u novijem vremenu nije ustvari dosljedno dokumentirao street style iz našeg najvećeg dalmatinskog grada. 
 
Sve je započelo prije otprilike pet godina kada se Sonja mašila svog objektiva bilježeći modne kombinacije svojih sugrađana. Danas se ime Sonje Dvornik automatski povezuje sa splitskim street styleom, a povodom naše nove suradnje porazgovarali smo s fotografkinjom o počecima, o stilskim izričajima i modnim navikama Splićanki i Splićana te o njezinom osobnom stilu odijevanja.
  
 
Kako je krenula tvoja street style odiseja, što te ponukalo da počneš dokumentirati stilske kombinacije Splićanki i Splićana?
 
Krenulo je prije 5 god pokretanjem moje Facebook stranice Klikom svud na kojoj sam objavljivala fotografije prolaznika. Na prijedlog Petre Nižetić za njen blog Moda Komoda počela sam fotkati street style što mi je u početku bilo poprilično neugodno, nekoga zaustaviti i pitati za fotku. Ta suradnja se pokazala vrlo uspješnom utoliko da je moje bavljenje fotografijom potpuno krenulo u tom smjeru. 
  
 
Što sada, s određenim vremenskim odmakom, možeš reći o stilu odijevanja svojih sugrađana? Jesu li spremni eksperimentirati ili su skloniji slijediti trendove?
 
Vrlo mala brojka je sklona odmaknuti se od mase i biti potpuno drugačija od onoga što nam nalažu trendovi kojima smo svi izbombardirani u medijima. Upravo takve osobe su mi najzanimljivije i njih prve primijetim premda takve osobe budu najmanje popraćene u mojim objavama. Ipak na ulicama Splita, kao uostalom i u većini hrvatskih gradova, vlada uniformiranost.
  
 
Postoji li netko koga često fotografiraš na ulicama svoga grada jer ti uvijek privuče pozornost?
 
Split je mali grad tako da mi se često isti ljudi provlače kroz fotografije. Među mojim favoritima su većinom žene u pedesetima, pa i preko, jer imaju potpuno izgrađen stil. No, jedna od nadražih lica mlađe populacije su mi hair stilistica Anđela Uršić i Petra Nižetić. 
  
 
Imaš li kakvu anegdotu u rukavu vezanu za tvoje street style fotografiranje? 
 
Nisam nikada imala neugodnu situaciju. Dapače, podjednako mi rado poziraju i muškarci i žene.
 

Kako bi opisala svoj osobni stil odijevanja?
 
Odjeću kombiniram ovisno o raspoloženju. Većinom se odlučujem za casual kombinacije koje odgovaraju mom poslu s obzirom na to da sam stalno u pokretu. Tako da su obično okosnica mog stylinga traperice, košulja ili vesta.
  
 
O Sonji, osim o street style fotografkinji, malo se zna. Reci nam malo o sebi. Čime se još baviš, imaš li hobi ili nešto što te okupira dok ne švrljaš Splitom s fotoaparatom? 
 
Radim kao inspicijentica drame u HNK Split što je vrlo zanimljiv i odgovoran posao. Svaki projekt odnosno predstava priča je za sebe. Izmjenjuju se glumci, redatelji i scenografi. Uzbudljivo je gledati kako slova na papiru postaju kazališna predstava. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tina Lončar
Foto: Jure Perišić, Sonja Dvornik 
Objavljeno: 27.01.2016. u 11:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p