HRVATSKA MODA

Što čini finaliste Portanova Fashion Incubatora tako posebnima?

Kreativna magija finalista Portanova Fashion Incubatora
Portanova Fashion Incubator finalisti 2016 
Portanova Fashion Incubator dobio je svoje nove dizajnerske nade koje će se početkom listopada u Osijeku natjecati za prestižnu titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll te s njom, osim vrijedne novčane nagrade, osvojiti i izravno plasiranje na najveći modni događaj u regiji – BIPA FASHION.HR! 

Polufinalna večer Portanova Fashion Incubatora okupila je na jednom mjestu 10 mladih natjecatelja koji su svojim kreativnim idejama stavili stručni žiri pred teške muke. Jaka konkurencija zahtjeva od sudionika dodatno ulaganje i trud, a svaka sitnica mogla je značiti ispadanje ili ulazak u finale. Upravo zbog toga su polufinalisti dan prije revije stali pred žiri i doslovno upijali svaki savjet, ali i dobronamjernu kritiku. Na sami dan revije u backstageu se osjetila jedna posebna energija koju su svi sudionici prenijeli i na modnu pistu. Ali i samu publiku. Svježe kreativne ideje, želja za uspjehom, ali i potrebna skromnost obilježili su ovu generaciju sudionika. Svaki savjet i kritiku koja im je bila uručena, mladi dizajneri su objeručke prihvatili. Upravo zbog toga odabir samo pet imena zadalo je muku modnim stručnjacima. Jer ova generacija je poručila – želimo učiti i želimo uspjeti!

Portanova Fashion Incubator finalisti 2016
Portanova Fashion Incubator finalisti 2016
 
Portanova Fashion Incubator finalisti 2016
Mona Lacko
 
Mlada dizajnerica iz susjedne Srbije osvaja na prvi pogled! U njenom dizajnu se osjeća svojevrsna nostalgija za nekadašnjih ludim party vremenima, no prepoznatljivom stilu nekadašnjih techno vjeverica, Mona je udahnula suvremenu notu – ona svoju ljubav prema techno kulturi ne prenosi izravno. Dovoljno je senzibilna u svom dizajnu da predstavljeni komadi i skice pokazuju kako je njen odnos spram techno kulturi osoban i prije svega promišljen.
 
Mona Lacko 
Mona Lacko
 
Monine kreacije nisu samo vizualno zanimljive i efektne nego su i funkcionalne, što ukazuje na to koliko ova mlada dizajnerica promišlja o svojim komadima. Tako smo na narančastom kaputu mogli vidjeti torbicu koja izvrsno funkcionira kao detalj na odjevnom komadu, ali se uz pomoć remena pretvara u torbicu koju tijekom cijelog partyja imamo sa sobom. Taj istančan osjećaj za funkcionalne detalje uočili smo i na sivoj jakni koja ima podesivu dužinu. Monin dizajn je višeslojan – na prvu pozornost plijeni statement komadima, dok na drugu ti isti komadi otkrivaju nevjerojatne funkcionalne detalje. Put kojim ova mlada dizajnerica i u ostatku kolekcije treba ići!

Ivana Janjić
Ivana Janjić
 
Jedine muške komade na pisti je predstavila Ivana Janjić. Imala je nezahvalan zadatak – muške kolekcije uvijek izazivaju manje pozornost od onih ženskih, a ako su uz to još total black veoma lako ćemo kliznuti u neželjenu monotoniju. Greška koja se zna potkrasti i etabliranim dizajnerima. No, Ivana je unatoč manjku iskustva uspjela svoje muške komade pretvoriti u jedne od najzanimljivijih kreacija koje smo vidjeli na pisti. Ivana se izravno obraća svom muškarcu. Ona ne želi laskati publici niti medijima, ona želi svom muškarcu ponuditi komade koji njemu nedostaju u ormaru. To su prije svega nosivi komadi, no koji na prvu otkrivaju kako u pitanju nije dosadni high street brend, nego zanimljivo dizajnersko rješenje. Ta rješenja vidimo u detaljima, poput kopčanju na košuljama, i mjestima gdje su utkani džepovi. Ivana već sad sluti što njen muškarac želi i kako diše. Ruksak koji je, zapravo, dio duge jakne, odličan je detalj – upravo takva rješenja želimo vidjeti u ostatku Ivanine kolekcije.

Ivana Janjić
 
Ivana Janjić
Marija Nakir
 
Put u prošlost priuštila nam je Marija Nakir koja je inspiraciju našla u odjeći njujorških radnika iz prošlog stoljeća. Marija je vješto u svom dizajnu izbjegla uniformiranost koja se tako često događa kad je u pitanju takva inspiracija. Ova mlada dizajnerica je izvukla ono najbolje iz svoje početne ideje, utkala joj dozu modernost i stvorila komade koje će rado nositi svaka ljubiteljica mode, bez straha da će djelovati uniformirano. Taj pristup je posebno bio vidljiv na prugastom kombinezonu – u isto vrijeme trendi i bezvremenski, ova kreacija laska ženskom tijelu i pravi je statement komad. Pri stvaranju ostatka kolekcije Marija treba pripaziti da ne sklizne u neka prošla vremena nego da ih nostalgično i chic prenese na današnje ulice.

Marija Nakir
 
Marija Nakir
Nives Bošnjak
 
Pomalo eterične, no ipak snažne i upečatljive komade predstavila je Nives Bošnjak. Slojevito odijevanje kod bijele boje zna teško funkcionirati, a za razliku od crne bijela ima tu škakljivu osobinu da svaku grešku stavi na vidjelo. Na pisti je Nives te greške izbjegla. Njene kreacije ostavila su oprečan dojam – u isto vrijeme su prozračne, ali i jake i edgy. A to se teško postiže s bijelom bojom! U ostatku svoje kolekcije Nives treba pripaziti da ponudi raznolike i snažne kreacije kako ne bi dominirala eteričnost – jer očigledno je kako Nivesina žena nije samo to!

Nives Bošnjak
 
Nives Bošnjak 
Nives Bošnjak 
Nives Bošnjak
Anđela Markušić
 
Jedna od rijetkih kandidatkinja koja se poigrala s klasikom je Anđela Markušić. No, njena klasika nije uštogljena, predvidljiva i ne igra na sigurnu i već viđenu kartu. Anđela je spojila nespojivo – minimalizam i jednostavnost s djetinjastom zaigranosti – a taj spoj kod nje izvrsno funkcionira. Kroz komade se proteže lik crne mace koja se ne otkriva uvijek na prvu – potrebno je proučiti njenu kreaciju kako bi se otkrila cjelokupna ideja.
 
Anđela Markušić 
Anđela Markušić 
Takav je i Anđelin dizajn – on možda nema onaj statement efekt koji zaokuplja pozornost na prvi pogled, nego ima dugotrajniju priču koja traži otkrivanje. A takva je i njena žena – izbjegava površnost, odrasla je, ali ipak i dalje voli biti razigrana. No, to tek trebate kod nje otkriti, što golica! Upravo to čine i Anđeline kreacije! U ostatku kolekcije želimo da zadrži tu razigranu tajnovitost koju otkrivamo detalj po detalj. 

Nakon polufinala možemo reći samo jedno – ove nove snage obećavaju zanimljivu modnu jesen! Odbrojavamo dane!

Mija Dropuljić
Foto: Mateja Vrčković, Zvonimir Ferina
Video: VTS Video Production
Objavljeno: 30.06.2016. u 15:41

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p