HRVATSKA MODA

Što se to događa na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu?

Zašto nezadovoljni studenti traže smjene fakultetskog vodstva?

Zvonimir Ferina

Kišoviti jesenski ponedjeljak činio se sinoć kao vrlo prikladna kulisa za izražavanje nezadovoljstva dijela studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta koji su se u večernjim satima okupili ispred zgrade svoje obrazovne ustanove kako bi ukazali na kontinuirano kršenje zakona Statuta Sveučilišta u Zagrebu i pravilnika fakulteta tijekom cijelog mandata trenutne uprave fakulteta na čelu s dekanicom Sandrom Bischof. Okupljeni studenti, ukazujući na nepravdu, složili su se oko zajedničkih zahtjeva tražeći pritom ostavku dekanice i svih prodekana. 


Kako to obično biva sa studentskim kretanjima, slijedom aktualnih događanja na Zagrebačkom Sveučilištu pokrenut je domino efekt uzrokovan pobunom studenata Filozofskog fakulteta, a nakon kojeg je uslijedila pobuna studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Zvonimir Ferina
"Nepravda počinje u svibnju 2016. godine kada su apsolventima oduzeti indeksi pod izlikom provođenja istraživanja kako bi im se zatim protuzakonito i bez njihovog znanja upisao pad predmeta na kraju akademske godine," stoji u službenom priopćenju nezadovoljnih studenata. "Na brojna studentska pitanja i žalbe dobivena su jedino usmena objašnjenja kako apsolventske godine nikad nisu postojale te uprava fakulteta tvrdi da nisu imali saznanja da su iste upisivane. Sada, u listopadu 2016. studenti još uvijek nisu dobili pismenu službenu obavijest o promjenama na fakultetu te ih se mnogo nalazi u "sivoj zoni" van svih pravilnika i statuta," pojašnjavaju studenti. Naravno, te su promjene u pravilima bile i direktan napad na studentski budžet obzirom da su praćene i nenadanim financijskim izdacima.

Zvonimir Ferina

Jedan od studenata i sudionika sinoćnjeg plenuma pojasnio nam je problem: "Svi smo jednoglasni oko problematike na fakultetu. Još se nije ništa dogodilo, samo se i dalje provodi nepravda od strane fakulteta. Meni je konkretno rečeno da mi je "apsolventska" godina besplatna da bi jučer došao u referadu i morao platiti prijenos završnog rada. Trenutno pripadam nekoj sivoj zoni i ne postojim ni u kakvom pravilniku kao ni svi oni koji imaju isti problem."

TTF plenum
Za izjavu smo upitali i nedavno umirovljenu profesoricu Ninu Režek-Wilson: "Prečesto se zaboravlja jedna činjenica, a ta je da nema studenata na fakultetima ne bi bilo ni radnih mjesta za profesore i ostale kadrove. Studenti su prvi i osnovni dio sveučilišne zajednice. Odgajana sam od oca pedagoga i od mojih profesora na Akademiji kojima smo mi bili mlađe kolege. Među nama je vladalo obostrano poštovanje i naša se riječ uvijek slušala. Nažalost to nije slučaj na TTF-u. Došla sam poslušati naše studente i njihove probleme. Ti mladi ljudi su pristojna mlada generacija, marljivi i talentirani i na njih možemo biti izuzetno ponosni jer između ostalog pronose glas o TTF-u i u svijetu. Po pedagoškom standardu prolaz na ispitima od 100% studenata je jedva 13% što ukazuje da je to problem nastavnika. Studenti dizajna su na neki način kažnjavani i podcjenjivani. Studij dizajna je donio i još uvijek donosi veliki PR ovome fakultetu. Od 30. rujna sam u penziji ali da nisam svejedno bih došla na plenum jer za mene i moje kolege (ne sve) student je bio osoba sa svim svojim problemima, tugama, radostima i radom, a ne samo broj. "


Sveučilište u Zagrebu, prije sinoćnjeg okupljanja studenata pred zgradom fakulteta, oglasilo se kratkim dopisom u kojem navodi kako TTF nije postupao u skladu s propisima o upisima studenata te kako su svjesni svih protuzakonitih postupaka uprave fakulteta no smatraju da je to provedeno za dobrobit studenata koji bi, da se postupalo po propisima, izgubili studentska prava.

Foto: Zvonimir Ferina

Objavljeno: 11.10.2016. u 13:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p