HRVATSKA MODA

Što smo vidjeli na pisti Cro-a-Portera?

Recenzija prve večeri

Cro-a-Porter sinoć je službeno otvorio svoja vrata u prostorima zagrebačke Laube.  Uz već poznata imena poput Etne Maar, Madame Demode i Tomislava Bahorića, svoje kolekcije predstavili su i mladi dizajneri od kojih većina izlaže po prvi puta izvan okvira modnih natjecanja.

ETNA MAAR                         

Prvu večer otvorila je Andrijani Subotić Pjajčik, dizajnerica brenda Etna Maar. Kolekcija je nadahnuta djelima Pabla Picassa, točnije portretima Dore Maar čiji je utjecaj vidljiv u printu oka, koje je dizajnerica decentno provukla kroz većinu kolekcije.  

                                Etna Maar

Sivi tonovi i asimetrične linije upotpunjeni su interesantnim strukturiranim materijalima, a najviše pažnje privukla je serija prugastih haljina u nešto življim bojama. Haljine su vješto ukomponirane s pelerinama i dekonstruiranim predimenzioniranim jaknama u srebrnim tonovima. Picassova umjetnost prenesena je i na lica modela koja su ocrtana prepoznatljivim motivima viđenim na njegovim djelima.

 

JELENA ALEKSIĆ

Prikaz velikog vitraja označio je početak revije Jelene Aleksić. Svemirski elementi upotrijebljenih materijala razbijeni su rockerski orijentiranim krojevima poput kratkih jakni s asimetričnim zatvaračima, a nijansama plave boje dizajnerica je održala prepoznatljiv potpis.

                                Jelena Aleksić

Jelena iz sezone u sezonu propitkuje odnos starog i novog, suprotstavljajući klasične komade poput bijelog odijela s modernijim elementima ciljajući na nešto mlađu publiku što je na kraju rezultiralo zadovoljavajućom kolekcijom.

 

TATJANA PANTOŠ

Tatjana Pantoš, pobjednica prošlogodišnjeg Fashion Incubatora, svoj debi na Cro-a-Porteru započela je uz glazbeni hit Dine Dvornika - Afrika, i činilo se kako će kolekcija bazirati upravo na elementima ovoga kontinenta što se na kraju ispostavilo točnim.

                                 Tatjana Pantoš

Na pistu su poslani zemljani tonovi, zebra uzorak i sve što vežemo uz divljinu ovog područja. Prozračni materijali kombinirani su s aplikacijama od kože koja je postavljena na ovratnike, porube ili upotrebljena u patchwork obliku. Ideja dobra - egezekucija pomalo nespretna.

 

MANUEL MALIGEC

Prije početka revije Manuela Maligeca začuo se glasan pljesak. Nakon nastupa na Fashion Weeku Zagreb gdje je predstavio svoju mini kolekciju, Manuel je stekao vjernu žensku publiku koja ga prati u stopu. Mladi dizajner doista zna što žene vole, a kao najbolji dokaz te teze poslužila su nasmiješena ženska lica koja su iz prvih redova budno pratila svaki komad odjeće koji je pušten na pistu.

                               Manuel Maligec

Minimalistički krojevi haljina u trendovskoj boji pudera, upotpunjeni su s upečatljivim aplikacijama od kože i Lanvin-ovskim metalnim konstrukcijama koje imaju dualnu funkciju; remena i ogrlice. Njegova žena voli luksuz i želi biti zamijećena; nosi raskošne bunde, ne boji se izreza i proreza. Ono što Manuela svakako izdvaja od ostalih mladih dizajnera s prve večeri je kvaliteta izrade koju je teško postići u samim počecima rada, ali Manuelu je to itekako uspjelo.

 

MARIJA PINJUH

Novo lice na ovogodišnjem Cro-a-Porteru je Marija Pinjuh, mlada Zagrepčanka s iskustvom u inozemnim vodama. Marija je fascinirana kožom i načinima na koje može manipulirati s ovim materijalom.

                               Marija Pinjuh

Oštre linije kožnih komada ublažene su korištenjem svile i šifona od kojih su izrađene bluze, hlače muškog kroja ili bijela maksi suknja. Kao adut možemo istaknuti crni asimetrični kaput koji možda nećete nositi ovog proljeća, ali za jesen svakako razmislite o kupnji.

 

MADAME DEMODE

Jednu od najinovativnijih kolekcija isporučila je Viktorija Vržesnevskaja za Madame Demode. Svoju kreativnost pokazala je jedinstvenim pristupom stvaranju kolekcije čiji je cilj pokušati odjenuti inače neodjevene anđele i u tome zaista uspjeti. Čista bijela boja postala je još zanimljivijom s uporabom lastike, koristeći je kao glavni materijal ove kolekcije.

                              Madame Demode

Vizualno atraktivan dojam podižu i LED lampe koji se naziru ispod nanizanih slojeva voluminoznih suknji. Na anđele su stavljene aplikacije poput cvijeća i sivi pliš koji podsjeća na oblake. Detalj koji nam se svakako sviđa jesu veliki ruksaci u živim bojama, ali i činjenica da su manekenke za razliku od uobičajenog grubog hoda i ozbiljnog lice bile vedre i nasmiješene.

 

TOMISLAV BAHORIĆ

Kraj prve večeri pripao je Tomislavu Bahoriću s kolekcijom "Easy Shades" koja je doista imenom parirala viđenom na pisti.  Od materijala, do krojeva i boja, Bahorić nalaže kako muškarac ne mora biti sputavan uniformiranim konvencijama koje su dosad vrijedile. Njih zaobilazi s androginošću prozirnih košulja, isticanjem struka i asesoarima poput velikih crnih clutcheva.

                               Tomislav Bahorić

Vrlo jednostavne linije podiže print nastao nanošenjem širokog kista, a avangarda i monokolor prisutni su kao i u prethodnim kolekcijama. Usprkos sve većem utjecaju globalne recesije, dizajner ostaje dosljedan i ne pristaje na kompromise kada je u pitanju njegova vizija koja će sigurno završiti u ormarima mnogih muškaraca.

 

Ivan Miletić

Photo: Mateja Vrčković

Objavljeno: 04.04.2013. u 11:21

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p