HRVATSKA MODA

‘Sudjelovanje na Bipa FASHION.HR-u vidimo kao jedno lijepo i uzbudljivo iskustvo’

Upoznajte beogradski modni brend Mates
MATES

Marko Ilijev i Saša Stević odličan su dizajnerski dvojac koji se krije iza imena Mates, modnog brenda koji već godinama oduševljava beogradsku modnu scenu.

Njihove ženstvene kreacije osvojile su brojne modno osviještene Beograđanke, pokupile bezbroj priznanja renomiranih modnih magazina i šetale pistama internacionalnih tjedana mode. Ovi mladi modni dizajneri uskoro nam se pridružuju na ovosezonskom Bipa FASHION.HR-u na kojem će premijerno predstaviti svoju novu kolekciju zanimljivog naziva ‘Varljivo ljeto’. Povodom prezentiranja na našem najvećem modnom događanju, priveli smo ih na mali razgovor kako bismo iz prve ruke saznali sve detalje o njihovom popularnom modnom brendu, o novoj kolekciji, inspiraciji kao i o planovima koje dečki imaju za budućnost…

Tko se krije iza brenda Mates?

M: Dva obična 24-godišnjaka i velika sanjara.

S: Iza brenda se kriju dva mlada zaljubljenika u modu i žene, dječaci koji i dalje maštaju, streme ka ostvarenju svojih snova i na tom putu se neizmjerno zabavljaju.

Koji je trenutak bio presudan da krenete zajedno u biznis?

M: Presudan trenutak bila je želja da radimo nešto i van fakulteta. Bili smo na drugoj godini studija i veoma nestrpljivi da krene prava igra. Također bilo je tu i jedno takmičenje na koje smo se prijavili prvi put kao brend Mates (nismo prošli). I tako je nekako sve krenulo.

S: Fakultet i dani na fakultetu su definitivno nešto što nas je zbližilo, a ideja o brendu se rodila upravo tijekom zajedničkog rada na nekoliko grupnih projekata u vrijeme studija.

MATES

Kakvi ste karakterno i kako funkcionirate kada radite kolekciju?

M: Karakterno smo dva različita svijeta s istim ciljevima i težnjama, valjda nas je to i spojilo. Saša je užasno temeljit, srdačan i tvrdoglav. Obojica smo veliki borci i sanjari pa nas to negdje izdvaja i vodi. Kada pričamo o stvaranju kolekcije u svim segmentima je podjednako važno mišljenje obojice, bitan nam je krajnji proizvod svega, a to je konstantna zabava i ljubav.

S: Moglo bi se reći da smo potpuno dva različita karaktera što je vjerojatno i točno, ali kada je riječ o kolekciji nekako uvijek dođemo do zajedničkog rješenja. Poznajemo se i znamo koliko tko i na koji način može doprinijeti, pa samim time i njegujemo međusobno kvalitete koje su dragocjene za brend.

Što je za vas moda?

M: Ovo će biti kliše odgovor, ali moda je za mene način života, sastavni dio mog bića i nekako od kad znam za sebe znam i za tu vrstu igre koja je postala sasvim logično moja profesija.

S: Doživljavam modu kao igru koja život čini u svakom trenutku zanimljivijim. Volim govoriti da je vidim u svemu i u raznim formama i oblicima.

mates

Brend ste pokrenuli 2013. godine… Što ste sve postigli u ovih par godina koliko postojite na modnoj sceni?

M: Kada sa strane pogledam period od skoro pet godina čini mi se nevjerojatno da možemo reći za sebe da smo bili najmlađi sudionici Beogradskog Tjedna Mode, dobili priznanja od najprestižnijih modnih magazina kao što su Harper`s Bazaar, Elle i Grazia kao i druga modna priznanja, ostvarili uspjeh kao prvi predstavnici Srbije na Mercedes-Benz Budimpešta Fashion Week-u i dobili pažnju kako domaćih tako i internacionalnih medija. Iako je ovo tek početak, ponosan sam na sve što smo do sada postigli.

S: Mogao bih reći da su brojne nagrade, internacionalne revije, rasprodane kolekcije i više prodajnih mjesta nešto što mjeri naš uspjeh, ali zapravo mislim da su zadovoljni klijenti i njihovi nasmijani izrazi lica suština kojom mjerim ono što smo postigli.

MATES

Novo ste ime na Bipa FASHION.HR-u, što očekujete?

M: Jako smo sretni i ponosni što ćemo se po prvi put predstaviti hrvatskoj publici i to na Bipa FASHION.HR-u. Godinama unazad pratimo Bipa FASHION.HR i oduševljeni smo produkcijom i organizacijom tako da se nadam da ćemo samo potvrditi očekivanja.

S: Mogu reći da jedva čekamo reviju i da smo oduševljeni svakim segmentom organizacije, produkcije i vizualnog identiteta Bipa FASHION.HR-a. Sudjelovanje na Bipa FASHION.HR-u vidim kao jedno veoma lijepo i uzbudljivo iskustvo koje će nam svakako mnogo značiti.

Pratite li hrvatsku modnu scenu? Koja imena posebno cijenite, čija estetika vam se sviđa?

M: Pratimo hrvatsku modnu scenu. Ako pričamo o estetici koja se sviđa meni osobno, onda bih svakako izdvojio dizajnericu Mariju Kulušić i fenomenalni KLISAB.

S: Apsolutno se slažem s Markom, to je na neki način i zajednički izbor, a ja bih još dodao i Zigmana.

Posljednja kolekcija koju ste predstavili u sklopu Beograd Fashion Weeka je totalno chic i mladenačka, a istovremeno jako sofisticirana i elegantna. Možemo li nešto slično očekivati i u ovoj koju ćete predstaviti na Bipa FASHION.HR-u?

M: Tako je, kolekcija je izuzetno chic i mladalačka, a s druge strane sofisticirana i ženstvena. Igre različitih tekstura i dezena su karakteristične za ovu kolekciju.

S: Možda ćemo se ovaj put više okrenuti krojevima k toj sofisticiranoj i elegantnoj ženi, ali sebi svojstveno ipak ćemo teksturama i uzorcima začiniti kolekciju chic vibracijama.

MATES

Kakva je vaša estetika? Tko je idealna Mates žena?

M: Naša estetika je sudar minimalizma i maksimalizma, pret-a-portera i kostima, street odjeće i formalne odjeće. Uvijek nas privlače kontrasti. Idealna Mates žena je neustrašiva, samostalna i zadovoljna sobom, uvijek je dobro obučena.

S: Često vidim Mates ženu na ulici, u restoranima, u klubu, kod kioska dok čekam svoj red za novine, zapravo u svakodnevici. Ono što sam siguran da je karakteristično za tu ženu je senzualnost u svakom pokretu i sigurnost koju je nemoguće prikriti. Nema razloga da žene ne budu samouvjerene jer one pokreću sve oko nas i daju svemu smisao.

Gdje crpite inspiraciju za svoje kolekcije?

M: Stvarno svugdje. Filmovi, muzika, knjige, dragi ljudi, inspirativne žene, svakodnevica, uspomene.

S: Ovo je definitivno pitanje koje ponekad i samom sebi postavim jer često zaista ne znam kako smo došli do neke ideje. Ne mogu reći da me inspirira sve što me okružuje, no definitivno postoje momenti iz svakodnevice koji ostavljaju trag u podsvijesti i postaju dio dječačkih maštarija.

MATES

Povijest i brojni dizajneri nepresušna su inspiracija mladim dizajnerima. Tko su vaši favoriti?

M: Dizajneri poznati na globalnom nivou skoro se svakodnevno pojavljuju. Pratim vjerno modnu scenu i sva događanja. Žena kojoj se divim već godinama unazad je Roksanda Ilinčić, a Richard Quinn je ime koje će sigurno napraviti nešto veliko.

S: Moglo bi se reći da sam netko tko je više okrenut ka kostimu pa samim tim i ne čudi što su na mojoj polici s literaturom imena poput Christian Lacroix, Alexander McQueen i John Galliano.

Osim divnih odjevnih komada, u 2016. ste izbacili i mini kolekciju cipela u suradnji s dizajnericom cipela Magdalenom K. Imate li i u budućnosti u planu razvijati kolekciju modnih dodataka?

M: Imali smo tu čast i obostrano zadovoljstvo da surađujemo s Magdalenom. Trudimo se uvijek u svojim kolekcijama imati i svoje modne dodatke. Publika Bipa FASHION.HR-a će imati ekskluzivu vidjeti prve plodove suradnje brenda Mates i fenomenalne dizajnerice nakita Dunje Sabljić koja stoji iza brenda Duna Sab.

S: Nešto što je neosporno je to da mi uvijek razmišljamo o total looku i o detaljima u svakom obliku. Ovog puta nismo se bavili obućom, ali smo zato dali našoj Mates ženi jedan drugi blink u obliku detalja.

Da možete odjenuti bilo koju ženu na svijetu za neko bitno događanje, tko bi ona bila i zašto?

M: Mnoge žene svijeta su nam svakodnevna inspiracija i nalaze se na listi želja. Na primer neke od njih su Nicole Kidman, Lana Del Rey, Dua Lipa kao i fenomenalna Millie Bobby Brown.

S: Volio bih da vidim Nicole Kidman, Julianne Moore ili Cate Blanchett u našim komadima. Obožavam taj neki neposredan i veoma uvjerljiv način na koji ove žene nose odjeću.

Koji su planovi za budućnost?

M: Poslije premijernog predstavljanja kolekcije na Bipa FASHION.HR-a kolekciju ‘Varljivo ljeto’ predstavit ćemo i beogradskoj publici. Također je u planu otvaranje i prvog samostalnog showrooma.

S: Nešto na čemu neprestano radimo jesu prodajna mjesta jer zaista želimo da naši komadi budu dostupni ženama koje imaju želju da probaju iste i osjete MATES energiju.

MATES

Marko Ilijev i Saša Stević

Foto: Sofija Modošanov, Miloš Nadaždin, Dušan Milenković
Objavljeno: 26.02.2018. u 00:00
Tagovi: BIPA FASHION.HR

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p