HRVATSKA MODA

Tamara Bombardelli kao iznenađenje večeri

Druga večer Cro-a-Portera

U zagrebačkoj Laubi sinoć je održana druga večer Cro-a-Portera. Večer je obilježilo sedam dizajnerskih kolekcija od kojih svakako možemo izdvojiti uspješan debi Tamare Bombardelli koja je predstavila svoju prvu autorsku kolekciju. Večer je otvorena revijom priznate dizajnerske kuće XD-Xenia Design koja nas je uvela u svijet muško-ženske mode..

Što smo vidjeli na pisti?


XD Xenia Design

Ksenija Vrbanić već dugi niz godina inspirira hrvatsku modnu scenu svojim inovativnim idejama koje odmiču od definiranih pravila, a pritom omogućavaju ženama da budu jedinstvene. Kolekcija za zimu bogata je teksturama, nježnim materijalima i volumenom, a sama nit vodilja je fuzija ženskih i muških silueta, točnije „Masculine Meets Feminine".

                                   XD-Xenia Design

Suodnos različitih pravaca odlično koegzistira suprotstavljanjem strogih linija asimetričnih sakoa s naboranim suknjama, transparentnim košuljama i dugim tunikama. Odanost omiljenoj crnoj boji povremeno je isprekidana upečatljivom nijansom kobaltno plave, koja je u vidu asesoara (predivne damske rukavice od kože) definitivno osvježila kolekciju. Kod Ksenije nema prevelikih odstupanja; kvaliteta materijala i vrhunska izvedba uvijek su na prvom mjestu, i upravo  je to ono što ju čini sigurnom adresom svih žena koje žele nešto više od običnog sakoa.

 

Tamara Bombardelli

Napokon je došlo vrijeme da Tamara Bombardelli u potpunosti oslobodi svoju kreativnost i ponudi prvu autorsku kolekciju. Tržište je osvojila ruksacima koji su nekoliko sezona savršeno nadopunjavali dizajnersku viziju kuće Madame Demode, a ako je suditi po sinoć prikazanim modelima, kolekcija naziva  "Minimalno Ciganski" po uspjehu će pratiti gore spomenuti asesoarni dio priče.

                            Tamara Bombardelli

Elementi pročišćenog dizajna protkani su resicama i provokativnom prozirnošću ručno rađenih aplikacija na koži. Kao favorit izdvajamo voluminoznu bijelu haljina s geometrijskim printom koju je uparila s ruksakom istog motiva.

 

Ivan Mann

Nakon Tamare Bombardelli, predstavljena je nova kolekcija talentiranog Ivana Mandžukića čija popularnost seže daleko izvan granica Hrvatske. Njegova kolekcija za aktualno proljeće stvorena je za muškarca koji se ne boji riskirati kada je izbor odjeće u pitanju.

                               Ivan Mann

Stil odijevanja kod muškaraca obično karakterizira igra na sigurno, no Ivan Mann predlaže hrabru rozu i puderaste tonove s klasičnom bijelom bojom. Koketiranje sa ženskim crtama, prisutno je u naglašenim ramenima i prozirnim detaljima, no kolekcija odiše elegancijom i sofisticiranošću, dok je preciznost krojeva na vrlo zavidnoj razini.

 

Matevž Faganel

Nakon domaćih snaga, na red je došao slovenski dizajner Matevž Faganel koji na Cro-a-porteru prvi puta izlaže, no iza sebe ima već deset kolekcija na slovenskom tržištu. Trendovske crno bijele pruge glavni su uzorak na haljinama različitih dužina koje razbijaju cvjetni printovi s prizvukom francuskog chica.

                               Matevž Faganel

Poneka konstrukcijska rješenja i materijali nisu previše laskali ženskoj figuri, no bilo je komada koji su sasvim dobro ispunili funkciju poput kožnih hlača i dvobojnih košulja.

 

Vain

Timy Šarec i Ivan Badanjak do sada su zajedno stvarali u produkcijskim TV projektima, a snage su odlučili ujedniti i u dizajnerskim vodama. Revija je otvorena nizom minimalističkih kupaćih kostima nakon kojih je dominaciju preuzela sveprisutna čipka koja je aplicirana na kratke jaknice i sakoe.

                                Vain

Serija minijaturnih crnih haljina koje se poigravaju s prozirnim motivima nije ponudila ništa novo. Večernji dio kolekcije može poslužiti egzibicionistima; naime, Vain za večernji izlazak predlaže prozirnu haljinu u kombinaciji s tanga gaćicama i kožnim remenom.

 

Damir Begović i Domagoj Štimac

Pobjednik prošlogodišnjeg Modnog Ormara Damir Begović i sudionik Fashion Incubatora Domagoj Štimac  na pistu su donijeli dašak Afrike s dozom drame i kostimografskim elementima. Neizostavni animal print provučen je kroz seriju uskih bodyja, laganih majica te minijaturnih topova, stretch haljina i bomber jaknica. 

                                Damir Begović i Domagoj Štimac

Dok je ovaj prvi dio kolekcije na trenutke izgledao pomalo konfuzno, drugi dio, otvoren s minijaturnim kožnim bijelim topom i pencil suknjom s prugicama, ponudio je kvalitenija dizajnerska rješenja i gore spomenutu dramatičnost koja je oživjela pistu.

Dioralop

Zadnjih nekoliko sezona jedno se ime definitivno izdvaja svojom istančanom estetikom. Naravno, govorimo o dinamičnom dvojcu Dioralop koji čine talentirane i samozatajne Andreja Bistričić i Maja Merlić. Njihova nova kolekcija simbolično nazvana "4", po riječima dizajnerica, predstavlja broj koji je početak materijalnih stvari ili materije kao takve. Krojevi su prepoznatljivo opušteni, ali ovoga puta pažnja je posebno posvećena teksturi materijala koji daju volumen dugim unisex haljinama i jaknama.

                               Dioralop

Kombinacije polaroidnih printeva s pletivom izazvali su oduševljenje prisutnih, a suradnja ostvarena s brendom obuće "Underground Shoes" učinila ih je još zanimljivijim.

 

Ivan Miletić

Photo: Mateja Vrčković

Objavljeno: 05.04.2013. u 11:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p