HRVATSKA MODA

The Rodnik Band ponovno zapalio zagrebačku publiku

Fashion Week Zagreb otvorio modna vrata – što smo vidjeli na pisti?

Phil Colbert, glavni predstavnik genijalnog i uvijek zabavnog modnog benda The Rodnik Band, imao je čast otvoriti Fashion Week Zagreb čime je potvrđen njegov zabavnjački kapacitet. Dok glazba udara iz zvučnika, Phil skakuče po pozornici za manekenkama koje nose njegove transparente. Njegova moda oduvijek je bila eklektična i nikada nije težila tipičnim zahvatima suvremenog ready-to-weara tako da je prepuštanje otvaranja prve večeri ovome „bendu" zaista dobar potez koji je opustio publiku i dao dobar impuls za ostatak dizajnerskih vizija koje su uslijedile.

Uz The Rodnik Band imali smo prilike vidjeti proljetne kolekcije Maje i Petre Špoljar, Mare Miloglav Moretić, Abe Tomičić&Irine Balen Garland, Karim Bonneta te jesensku kolekciju Milene Rogulj koju smo škicnuli još na nedavno završenom 6.Modnom ormaru u Kockici na zagrebačkom Prisavlju.

The Rodnik Band

Bez imalo sumnje, ovo je kolekcija večeri u kojoj su modni obožavatelji ponajviše uživali. No to ne pripisujemo samo modnom performansu koji je sastavnim dijelom The Rodnik Band, već dobro promišljenoj i posloženoj modi koja vrišti iz svakog izlaska. Tipičan trash&kitsch, koji stanuje na ovoj adresi još od osnivanja, ove je sezone doveden do camp-a koji je toliko zabavan i nevin te ga ne možete uzeti za zlo. Morski motivi, koje nam je Phil najavio svojim zagrebačkim prosvjedom u kojem se bori za zaštitu podmorja (ah, ti hipsteri, op.a), izbačeni su u prvi plan tako da su manekenke nosile savršene koktel haljinice na motiv hobotnice, riba i svih ostalih čuda iz dubina.

 

The Rodnik Band

Baš kako to puno veća i etabliranija modna imena čine u svojim kolekcijama, tako je i The Rodnik Band subverzivno posložio neke od poznatijih motiva koji su dobili posve drugačije značenje. Lakirane torbice u obliku ribe, transparenti u zraku i dobra atmosfera možda su i najbolji styling dodatci koje su zabavnjaci iz Londona mogli donijeti na pistu. Pohvalno.

Petra i Maja Špoljar

Sestre Špoljar, kao jedne od talentiranijih domaćih dizajnerica koje su se dokazala na brojnim inozemnim i domaćim natjecanjima, svakako su jedne od onih djevojaka na koje trebate obratiti pažnju. Njihov talent je neosporan premda vam trenutna inspiracija zna izazvati nedoumicu no to je i tako u području vlastitih afiniteta.

 

Maja i Petra Špoljar

Prilično eksperimentalna tama iskorištavanja nekih materijala i oblika koji se koriste u automobilskoj industriji, npr.pojasi za vezanje i gume, ostavili su traga na kolekciji koja je hodala na tankoj niti između itekako moguće nosivosti i eksperimentalnosti koja je ovoga puta odradila ulogu stylinga. Naime, sestre Špoljar odlučile su na tajice s printom otiska guma (koje su itekako prilagođene tržištu) kombinirati gornje dijelove načinjene od resa i pojaseva.

U trenucima kada nismo vidjeli tajice, tu su bile mini koktel haljine zanimljivog izgleda za koje treba velika hrabrost pri nošenju. Ukratko, solidna kolekcija koje je izbjegla zamku dosade.  

Mara Miloglav Moretić

Zeko hop naziv je nove proljetne kolekcije Mare Miloglav Moretić, bivše studentice TTF-a i jedne od mladih nada domaće modne scene. Prije par je sezona osvojila Mandicu za najboljeg mladog dizajnera i upravo smo zbog toga očekivali snažnu kolekciju. Prilično mlaka izvedba, koja je hodala na granici nespretne izvedenosti i čudnovate inspiracije, rezultirala je skromnom kolekcijom u kojoj je motiv zeca stavljen u prvi plan.

 

Mara Miloglav Moretić

Mali zečići na majicama i haljinama bili su dovoljno intrigantni, ali i prilično zapostavljeni u kreativnom kaosu ravnih i neravnih ploha te crvenih i crnih detalja u kojima nismo raspoznali što nam je dizajnerica htjela poručiti.

Aba Tomičić i Irina Balen Garland

Ove dvije dizajnerice zaslužuju svaku pohvalu. Najbolja domaća kolekcija prve večeri Fashion Weeka Zagreb svakako zaslužuje respekt u domeni ready-to-weara. Apsolutno svaki komad bio je primjenjiv u svakodnevnom životu tako da su Aba i Irina pogodile u srž proljetne mode. Jedan od imspresivnijih životopisa, onaj Irine Balen Garland koja je svoje modno obrazovanje završila u Nizozemskoj i postala kulturni ateše, svakako se dobro stopio s odličnom izvedbom Abe Tomičić koja se trenutno nalazi na zagrebačkom Profokusu.

 

Aba Tomičić i Irina Balen Garland

Aba odlično šiva, poznaje kroj i konstrukciju. Njeni blejzeri nemaju nikakvih problema, kao ni suknje i kombinezoni koje preporučujemo. Sljedeća kolekcija trebala bi biti modno hrabrija čime će Aba još snažnije ukazati na svoj talent.

Karim Bonnet

Nekada kemičar, danas pariški dizajner, Karim Bonnet ponovno je odlučio prikazati kolekciju na Fashion Weeku Zagreb. Prilično duga kolekcija raznih inspiracija, u kojima smo teško pronašli zajedničku poveznicu, imala je dobrih trenutaka u kojima su zabljesnule kratke koktel haljinice snažnog printa&cvjetnog uzorka.

 

Karim Bonnet

Uopće nema sumnje kako je modna infrastruktura tu i kako je Karim talentiran, ali njegovu odjeću morate promatrati isključivo kroz osobni afinitet čime je svaka diskusija svedena na minimalnu razinu.

Milena Rogulj

Gospođu Rogulj smo prije par dana vidjeli na Modnome ormaru, a sada je svoju jesensku kolekciju odlučila prikazati na Fashion Weeku Zagreb. Voluminozne jakne, koje su u centru njene inspiracije, ovoga su puta dobile koloristički udar koji zasigurno zaslužuje svaku pohvalu. Uz sjajne boje, tu je i odlična izvedba kojoj nema mana tako da Milena Rogulj zasigurno zna svoj posao, iskusna je i predana.

 

Milena Rogulj

Futurizam pomiješan s prilično zaigranom kreativnošću, koja vrišti iz svake slojevite jakne, nikako nije mainstream i svatko tko želi nositi njene kreacije mora znati kako su čudnovati pogledi u njegovu smjeru zagarantirani.

Jeste li dovoljno hrabri za ovaj dizajn? Teško. Ali jedno morate znati - kada uklonite kape s ticalima i čudnovato i nepotrebno stilizirane cipele, ostane dobra jakna koja se zaista može nositi. U tome je i bit. Samo ju je jako teško vidjeti.

 

Marko Banjavčić

Photo: Jelena Balić

  

Objavljeno: 25.11.2011. u 10:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p