HRVATSKA MODA

Tko je IN, a tko je OUT?

Recenzija prve večeri Cro-a-Portera

Kada na modnom itineraru imate sedam modnih imena, znate da vas čeka golem posao gledanja, dubinskog seciranja i donošenja zaključka o svim onim pojavama koje će definirati sezonu jesen/zima 2011./2012. Prilično ambiciozan raspored prve večeri Cro a portera donio nam je odvojenu ELFS reviju, koju domaća publika uvijek očekuje s posebnom pažnjom (što objašnjava i zasebnost prikazivanja ove kolekcije), a imali smo prilike vidjeti i nove odjevne komade s potpisom Linee Exclusive, Jasmine Arnautović, Etna Maar ( u suradnji s tvornicom KRZNO), Jelene Aleksić (pobjednice Fashion Incubatora), Arileo te fantastičnog Borisa Pavlina.

Osjećaj showbiza koji vlada za vrijeme održavanja svake revije modnog dua ELFS dodatno je naglašen prilično lošim vremenom koje je utjecalo na scenografiju, kao i generalna zbunjenost posjetitelja koji se nisu snašli na niskim temperaturama noseći vrlo oskudne krpice. Brza selidba na višu etažu šoping centra Westgate donijela je povratak poznatih lica u prve redove, kao i ugodniji rasplet prve večeri Cro a portera.

Tko je apsolutni pobjednik prve revijalne večeri? Bez imalo razmišljanja - Boris Pavlin, koji je ponovno uspio reproducirati dizajnersku čaroliju kojoj se teško tko od kolega iz domaće branše može suprostaviti, unatoč repetitivnosti koja u njegovom slučaju nije pogubna.

Dakle, tko je IN, a tko je OUT?

ELFS: zasebnost prikazivanja kolekcije, koja je trebala odaslati neke nove tendencije za ELFS, učinila je medvjeđu uslugu ovoj mladoj ekipi koja zna kako privući pažnju domaćih medija. Kako zbog katastrofalnog vremena i ledene hale u kojoj se održavala revija, tako i zbog manjka njihove specifičnosti zbog koje ih obožavaju zagrebačke bogate klinke.

  

Proljetna kolekcija, obilježena prvim izlaskom Jelene Rozge i prikazivanjem večernjih toaleta namijenjih maturalnim večerima, poput najfinijeg je nektra privukla nove potrošače pod njihove skute. Jučer je ta ista djevojčica odrasla i ljubuje s mafijom. Ona je opasna cura, fura pištolj na natkoljenici i djevojka je nekog opakog dečka iz podzemlja - medijski su natpisi kojima je najavljivana nove kolekcija za sezonu jesen/zima. 

  

Ponovni angažman Jelene Rozge koja se kune u ELFS, kao i izlazak Ive Jerković, dali su naslutiti kako se i danas puca iz svih pištolja premda je metak ostao negdje u džepu. Klasične crne haljinice, ukrašene tek laganim dizajnerskim pomacima te obilježene igranjem tekstura, teško da će zadovoljiti sve one djevojčice željne ovog potpisa. Unatoč repetitivnosti i zamoru materijala koji su vidljivi, ELFSi su možda prikazali i svoju najjasniju kolekciju  prema kojoj se modna kritika i publika neće polarizirati kao u svim prijašnjim modnim pričama.

ELFS   ELFS

Hoće li ona zadovoljiti njihove potrošačice željne vrištećeg materijala u kojem mogu „paliti i žariti" zagrebačkim narodnjačkim klubovima, morat ćete procijeniti sami.

LINEA EXCLUSIVE: Irina i Danijela Car znaju raspon godina svojih klijentica i to je svakako vidljivo u posljednjoj kolekciji za Lineu Exclusive. Od seksepilne djevojke u dvadesetima koja naprosto obožava pokazivati svoju ženstvenost do prilično distancirane gospođe u četrdesetima koja radije bira kaput umjesto visoko rezane toalete, ove su dizajnerice prikazale čitav set komada u kojima bi se trebalo fokusirati na... male crne haljine od čipke! Prilično jednostavno, zar ne?

Linea Exclusive   Linea Exclusive

Gledajući jesensku kolekciju, u kojoj su solidno reinterpretirani svi jesenski trendovi puno etabliranijih modnih imena poput Dolce&Gabbane, Gucci, Stelle McCartney i eventualno kuća Prade i MaxMare,  Irina i Danijela definitivno caruju na konstrukcijski dobro promišljenim crnim haljinama od čipke srednje dužine. Jasne i bez imalo koketiranja s jeftinim izgledom, ove su haljine dobra investicija svima onima koje žele biti u totalnome skladu s trendom.

Jasmina Arnautović: Intenzivno druženje sa Andrejom Bistričić, kao i mladost ove dizajnerice, uspjeli su posložiti dobar kreativni proces u kojem je Arnautović iznjedrila kolekciju za urbanu i itekako modno osviještenu ženu.

Jasmina Arnautović   Jasmina Arnautović

Inače poznata po svojim izrazito ženstvenim, komercijalnim i trendovskim komadima, dizajnerica je ovaj puta otišla u posve drugačijem smjeru - stapanjem spolova i slanjem na pistu relativno unisex komada izvedenih u sivo/srebrnim nijansama, Arnautović je odaslala neku novu poruku za svoje obožavateljice. Trendseterice su OUT, ali je zato Arnautović IN bez obzira što će prosječni konzument reagirati prilično apatično.

ETNA MAAR/Tvornica Krzno: Kada vam poznata zagrebačka tvornica Krzno pomogne u egzekuciji kožnih komada, ali i pripremi set krzna kojeg šaljete na pistu, znate kako će vam ukupni krojački dojam biti izvrstan. Jedna od talentiranijih dizajnerica na domaćoj sceni Andrijana Subotić Pjajčik, koja je svojim pletivom i folklornim motivima dokazala svu snagu talenta na brojim natjecanjima i sajmovima diljem Europe, nastavila je vladati dobro promišljenim komadima u kojima je konstrukcija dobila svoju najjaču potvrdu.

Etna Maar   Etna Maar

Asimetrični komadi koji ne „fušaju" ni sprijeda ni straga, dobro šivanje i kožni komadi koje mogu nositi izrazito mlade i modom opsjednute djevojke, dobar su dokaz kako Andrijana ide u pravome smjeru. Nakon prošlosezonskog koketiranja s filmom Crni labud, ova je kolekcija donijela dugo traženu svježinu zbog koje će se sve mlađe žene osjećati pozvanima u prodajni prostor na samome početku Tkalčićeve ulice u strogom centru Zagreba.  Palac gore!

p.s. Bunde su bile okrenute naopačke! Nije li to tipična Andrijana?

ARILEO: Splitski duo nije prikazao svoju najbolju kolekciju i to je svima jasno. Osim krojačke uspješnosti koja je prisutna u svakome komadu, kao i dobro dizajnersko promišljanje, imali smo malo toga za vidjeti.

  

Nedostatak funkcionalnosti, kao i prilično neuvjerljiva inspiracija (reinterpretacija kanona osamdesetih na suvremen način?) doveli su do brzog stapanja svih odjevnih komada među kojima smo teško vidjeli razliku. Komadi s trendi zmijskom kožom, kao i dekontruirane suknje na visoke crne čizme, svakako su dio kolekcije kojeg vrijedi zapamtiti i u kojem, eventualno, vrijedi investirati.

Jelena Aleksić: Pobjednica osječkog Fashion Incubatora jedna je od onih dizajnerica čiji je urbani potencijal neosporan. Isključivo muška kolekcija (hrabro!) donijela nam je set šuškavih komada u kojima je vidljivo kako dizajnerica barata krojačkom terminologijom u kojoj nema mjesta za jeftine seksualne bodove.

  

Dobro promišljen set odjevnih komada lako će pokucati na vrata modno osviještenih muškaraca unatoč oslikavanju vidljivih djelova tijela plavom bojom koja je, barem u ovom slučaju, nepotrebno opterećivala kolekciju...

Boris Pavlin: Izuzetna količina ljubavi, kojom je Pavlin pristupio završnoj kolekciji iz šumske trilogije, naprosto je nevjerojatna. Mikroskopska razrađenost svakog komada, u kojima je opet uspio dotaknuti neke od elemenata visoke mode, dala nam je do znanja koliko je ovaj dizajner potreban domaćoj modnoj sceni.

  

Bez ikakva predznaka trenda, seksepila ili pak klasike, Pavlin se ne određuje okvirima pret a portera, već stvara čaroliju koja vam može uljepšati neke od svečanijih trenutaka života. Izrazita razrađenost materijala, kao i poznavanje povijesti mode, dovoljni su za maestralnost kolekcije koja sa svakodnevicom nikada nije bila na ti.

  

Boris je pjesnik, njegove haljine pričaju neku davno zaboravljenu priču u kojoj nema mjesta za trednovska previranja. Ostao je dosljedan svome potpisu koji je i ovoga puta pomeo konkurenciju.

Marko Banjavčić

Photo: Jelena Balić

Objavljeno: 21.10.2011. u 12:31

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p