HRVATSKA MODA

Tko je pobjednik Modnog ormara?

Etablirani dizajneri, gužva i mnogo energije za kraj

Dvodnevni revijalni dio Modnog ormara sinoć je zatvorio svoja vrata na zagrebačkom Prisavlju. Studenti TTF-a, koji su svojim mini kolekcijama obilježili prvu revijalnu večer, prepustili su pistu starijim kolegama dizajnerima među kojima su bili Jasmina Bolanča, Ivana Valdec, Tanja Bedeković, Artiđana, Stjepan Čuka, Nada Došen, Etna Maar, Sanja Jakupec, Igor Dobranić, Tomo Jerčić i Milena Rogulj. Među njima treba  još  spomenuti odličnog Igora Galaša koji nije izlagao, ali je zato publici poslao svoju video kampanju koja donosi neke od njegovih najboljih radova zbog kojih je jedan od nagrađivanijih domaćih dizajnera diljem svijeta.

Natjecanje finalista Modnog ormara je završeno dodjeljivanjem nagrada u kojima suvereno vladaju Nikola Barbir i Adela Kliškić  (novinarsku nagradu podijelili su s Fucijaš&Koštić). Nagrada stručnog, ali i novinarskog žirija svakako je dokaz kako pred ovim studentima stoji budućnost na modnoj sceni.  

Pogledajmo kako su izgledale kolekcije završne revijalne večeri:

Jasmina Bolanča predstavila je mini kolekciju ispunjenu bjelinom koja bi lako mogla proći kao set vjenčanica - no, dizajnerica je imala nešto drugačiju viziju. Razmazani make-up i turobna atmosfera afektirali su osjećaj ostavljenosti, unatoč svečanosti trenutka. Prozračno, ženstveno i efektno - Bolanča nije pogriješila u svojem predstavljanju modnoj publici.

Ivana Valdec

Ivana Valdec odlučila je naglasak staviti na ramena - točnije na gornji dio tijela kojeg je istaknula zanimljivim prslucima kojima je razbijala crninu koja je vladala na suknjama. Osim što je izabrala odlične manekenke (možda i najbolje na revijalnoj večeri), Ivana je ostala uronjena u pomaknuti minimalizam.

ArtiđanaTanja Bedeković

Ukoliko ste mislili kako će Modni ormar biti poslovično pristojan, prevarili ste se. Tanja Bedeković uspjela je podignuti razinu energije u publici svojim lagano fetišističkim odjevnim komadima u kojima sugerira kako je žena vrlo moćan instrument kojeg treba mudro koristiti. Visoka crvena platforma, lateks, korzeti i golotinja - misija ispunjena. Posve suprotna od Tanje, dizajnerica koja stoji iza imena Artiđana odlučila je odjenuti poslovnu ženu koja to voli - nosivo. Crne i sive kombinacije nisu pretjerano inspirativne, ali zato služe svojoj primarnoj svrsi funkcionalnosti.

Stjepan Čuka

Avangardni i ulicom inspirirani Stjepan Čuka dodatno je produbio svoju viziju ulične mode koja je ovaj puta dobila na apstrakciji korištenjem industrijskih motiva i asesoara umjetnika Damira Antolovića (DAAN designstudio). Njegova posljednja kolekcija na Dove Fashion.hr -u za proljeće/ljeto 2011 mnogo je pročišćenija i usmjerenija na ready-to-wear koncept dok je Modni ormar idealna prilika za modne eksperimente. Njegova starija kolegica Nada Došen odlučila je šokirati publiku, premda bi već takav „šok" trebao biti standardni dio modnog repertoara. Naime, na pistu je poslala muškarca u visokim štiklama. Takozvani „šok" na stranu, Došen ima odlične kapute koji zbog oslikavanja zaslužuju dodatnu pažnju.  

Milena Rogulj

Andrijana Subotić Pjajčik, koja stoji iza imena Etna Maar, simbol je odlične izrade i dizajnerskog talenta koji je prepoznat na mnogo široj platformi od one domaće. Njene pomaknute vizije i korištenje gumenih čizama (koje su apsolutni hit ove sezone!) sugeriraju kako je Andrijana u naponu dizajnerske snage. Njena kolegica Sanja Jakupec odlučila je istražiti motiv suvremenih vila, dok je Igor Dobranić ostao vjeran odličnom stylingu i krajnje zanimljivim kaputima ispunjenim detaljima.

Klinički orijentiran i pomalo morbidan predstavio se dizajner Tomo Jerčić koji je svojim modelima odlučio spustiti kosu preko čela. Bijeli odjevni komadi, u maniru bolničkih uniformi, ostavili su snažan dojam na publiku koja voli ovakav način prezentiranja. Milena Rogulj, koja je zatvorila Modni ormar, na pistu je postavila par odličnih predimenzioniranih kaputa koji su svojom izradom, ali i detaljima prava mala umjetnička djela.

 

Marko Banjavčić  

photo: Silvijo Selman

Powered by Olympus E-System

Objavljeno: 13.11.2010. u 12:16
Tagovi: Modni ormar

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p