HRVATSKA MODA

Tko se krije iza najpoželjnijih hrvatskih modnih dodataka?

Intervju: Slobodan Velicki/ROBERT SEVER
 
Ako postoje modni dodaci s hrvatskim potpisom u koje su zaljubljene sve trendseterice, to su bez imalo sumnje oni branda ROBERT SEVER. Njihovi ukrasi za kosu, ‘statement’ ogrlice i naušnice već jedno poduže vrijeme nalaze se na našoj listi želja pa smo odlučili saznati tko je glavni ‘krivac’ ovih chic proizvoda. Popričali smo s dizajnerom Slobodanom Velickim i saznali sve detalje o kolekcijama, samoj izradi i planovima koje nam brand sprema u budućnosti. 

Brand ROBERT SEVER postao je bogatiji za unikatan nakit koji obožavaju brojne Hrvatice od kad si se pridružio Robertu i Branku. Kako je došlo do suradnje?

Kroz privatna druženja smo shvatili da dobro funkcioniramo i da smo jako kreativni pa smo zajedno radili na kolekciji ‘Chic nouveau’. Nakon toga sam nastavio raditi u brandu i na kolekcijama ‘Virginia’ i ‘Eccessivo’. Oduvijek su me fascinirale sitne stvari, detalji, kao i mogućnost da nekome napravim nešto jedinstveno, a da je produkt ručnog rada. Nakitom sam se bavio kao sekundarnom zanimacijom, izrađivao unikatne komade po narudžbi. Svojevremeno sam pokrenuo svoju liniju nakita pod nazivom ‘Baboon jewelery’ i neke od tih stvari je vidio Robert i jednostavno dao zadatak da napravim nakit za kolekciju ‘Chic nouveau’.


Kako funkcionira cijeli proces izrade nakita? Ipak je to nakit koji upotpunjuje priču Robertovih i Brankovih kolekcija…

Prije je nakit u brandu radio uglavnom Branko, tako da je već postojala zanimljiva baza ideja. Nastojao sam svojim idejama pridonijeti vizualu branda i donjeti nešto novo! Nakon pregleda skica kolekcije i brainstorminga oko ideja krećem u nabavu materijala od kojih izrađujem pojedini artikal, te ih onda kompletno ručno sastavljam u cjelinu. Sav nakit se izrađuje od kristala i poludragih kamenja u kombinaciji s posrebrenom žicom, kirurškim čelikom ili kao što je slučaj s novom limitiranom edicijom koja uskoro izlazi - kožom. Težimo da svaki komad bude unikatan, što daje akcent na luksuznosti izrade koju ovaj brand njeguje.


Koliko je vremena potrebno za izradu jedne vaše ogrlice, naušnica i obruča za kosu? Radiš komad po komad, ili započinješ u isto vrijeme raditi na više komada?

Istovremeno radim na više komada, a da bi se došlo do finala nekad treba i dva, tri dana. Ovisno o temi, stvari se rade nekoliko mjeseci u periodu stvaranja kolekcije. Na taj način se dobije bolji uvid u stvari i studioznije se pristupa svakom komadu nakita.


Uvijek me zanimalo odakle dizajneri nakita dobivaju ideje… Pa gdje ti crpiš inspiraciju i pronalaziš ideje?

Ovisno o temi kolekcije dolazi i inspiracija. To može biti neki komad vintage nakita koji me inspirira, neko umjetničko djelo ili jednostavno sama materija od koje stvaram. Pokušavam da nakit uvijek bude dio kolekcije i da dodaje završni touch kolekciji, ali mi je podjednako bitno da isto funkcionira kao zasebni objekt kada je u pitanju prodaja.


Tko su ti uzori u modnom svijetu? Koje dizajnere posebno cijeniš? Imaš li nekog uzora u svijetu nakita?

Uzore u svijetu dizajna nemam, a inspirira me antikni nakit i način na koji se on nosio i što je značio. Realne, stvarne žene su naše klijentice pa pokušavamo i nakitom zadovoljiti njihove potrebe!

Pokazalo se da ste Robert, Branko i ti odličan kreativni tim koji izbacuje kolekcije za kojima uzdišu brojne trendseterice. Što nam iduće pripremate?

Uvijek radimo na nekoliko stvari paralelno i za nekoliko nadolazećih mjeseci pripremamo nove kreativne priče!Ana Bacinger
Objavljeno: 05.11.2014. u 12:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p