HRVATSKA MODA

Torbice koje su nas osvojile na prvi pogled

Intervju: Borša by Mala Radnja Dizajna

Borša by Mala Radnja Dizajna u kratkom je roku postala apsolutni hit među Hrvaticama koje prate modu i trendove! Prostrani modeli upečatljivog dizajna, odišu bezvremenskom elegancijom i savršeno funkcioniraju u svim prigodama. Odlučili smo saznati tko se krije iza ovog popularnog brenda.

Tko su kreativci koji stoje iza odličnih torbi naziva Borša?

Prvo hvala na komplimentu. Mi smo Vjeko Mandić i Tomislav Grgić.

Kako biste opisali Borša torbe? Zbog čega su drugačije od svega što se nudi na hrvatskoj modnoj sceni?

Borša torbe možemo opisati samo jednom jedinom rečenicom. Radimo ih da bi bile što jednostavnije, a da se istovremeno zna da je puno vremena i truda uloženo da bi tako izgledale. Možda su drugačije po tome što ih kreiraju i šivaju dva muškarca. Možda po tome što ih radimo po kolekcijama pa uvijek donosimo neke nove modele. Volimo da se naše torbe razlikuju, ali opet da se vidi poveznica s kolekcijom kojoj pripadaju. Međutim, najposebnije su po tome što često koristimo ručno oslikanu tkaninu jer ne volimo koristiti već gotovu tkaninu s uzorcima. Na nekoliko modela smo uklopili i ručke za namještaj što je jako oduševilo kako vi kažete fashionistice. Zamjenjivi poklopci ih svakako čine drugačijima jer je svega nekoliko torbi takvog tipa u Hrvatskoj.

Pomenuta zamjena poklopca jedna je od karakteristika nove kolekcije naziva Chameleon. S ovom tehnikom torba postaje sasvim drugačija pa kupnjom jedne torbe žene zapravo dobivaju dva cool modela... Kako ste došli na tu ideju i koji je postupak zamjene poklopca?

Ideja o zamjeni poklopaca došla je nakon razmišljanja kako nakon prodaje naše torbe ostati u kontaktu s kupcem i ponuditi mu nešto novo, a samim time ga što duže zadržati. Zapravo ne radi se o tome da se uz jednu torbu dobije još jedan poklopac nego kada jednom kupite torbu možete iz sljedeće kolekcije kupiti samo poklopac i onda imati sasvim novu torbu. Moguće je tako imati sve torbe iz kolekcije za manje novca. To je vjerojatno, da se vratim na prethodno pitanje ono što nas čini drugačijima ako ne u svijetu, onda u Hrvatskoj.

Koje materijale koristite i kako izgleda sam proces izrade torbi?

Osnovni materijal je eko koža odnosno brodski skaj (kvalitetna imitacija kože). Postoje i modeli torbi koji su od prave kože ili su dijelom od prave kože. Ručno oslikana tkanina svakako je jedan od često korištenih materijala. Tu su još čipka, traper, mesing... Najbolje je reći da volimo kombinirati materijale različitih struktura.

Torbe izrađujete sami ili je za izradu zaslužna neka treća osoba?

Sve torbe koje smo proizveli su u potpunosti iz Male Radnje Dizajna. Upravo je to ono najljepše jer znamo svaku točku proizvodnje svake od torbi.

Koji je raspon cijena i što određuje cijenu?

Raspon cijena je od 450 - 700 kuna. U budućnosti će postojati i jeftiniji modeli, ali i oni nešto skuplji. Cijene su uvjetovane materijalima koje koristimo i kompliciranosti izrade.

Imate li želju svoje torbe prodavati u nekom od hrvatskih concept dućana i koji bi to bili?

Da, imamo želju torbe prodavati u hrvatskim concept dućanima poput Get Get Get-a, ID-a ili Iggy-a. Za sada torbe prodajemo u Osijeku u Fashion Disorder atelier-u i Vinkovcima u Bib galeriji. Mislimo da je jako važno izlagati u concept dućanima kako bi kupci torbe mogli vidjeti uživo i doživjeti ih u jednom sasvim novom ambijentu.

Postoji li mogućnost narudžbe po želji ili potencijalni kupci mogu kupiti samo gotov proizvod?

Često nas to pitaju. Postoji mogućnost narudžbe po želji, međutim to smo ograničili samo na odabir boja jer ako bi dopustili da se mijenja kroj to više ne bi bila naša torba.

Udružili ste snage i s dizajnericom nakita Irinom Turinom koja se specijalizirala za izradu nakita od mesinga. Kako je došlo do te suradnje i kako izgleda ta torba?

Irinu smo upoznali na Perwoll Zoni 45 i družili se na još nekoliko sajmova i tako kroz priču došli na ideju da napravimo suradnju. Moramo priznati da je to jedna od najprodavanijih i nama najatraktivnijih torbi. Irina radi nakit koji nas je osvojio na prvu zato planiramo nastaviti našu suradnju i već pripremamo novi model torbe s Trska pločicama. Torba je izrađena od crnog brodskog skaja, a poklopac od crne čipke na ručno oslikanoj tkanini u ljubičasto crnim tonovima. Na sve te slojeve dolaze pločice od ručno obojenog mesinga. Torba odiše dozom glamura i svakako je jedina torba koja je rezervirana isključivo za večernje tj. svečanije varijante, ali tko zna možda je vidimo i po danu.

Postoji li neka poznata osoba na hrvatskoj sceni na kojoj biste rado vidjeli Borša by Mala Radnja Dizajna torbu?

Naravno da bi nam bilo drago da poznate osobe nose naše torbe. Na to pitanje ćemo malo okolišati jer ne želimo imenovati nikoga. Bitno nam je da ta osoba zna nositi naše torbe i da ima interesa prema modi, da je zanimljiva medijima i karijeru gradi talentom, a ne skandalima. Nije nam cilj instant uspjeh, već se dugo zadržati u svijetu mode i biti stalno zanimljivi.

Koji su planovi za budućnost? Kako će izgledati iduća kolekcija Borša torbi?

Planiramo raditi na novim kolekcijama, napraviti novi originalni kroj torbe, polako naše torbe dovesti u concept dućane i naravno izbaciti i muške modele koje nikako da stignemo napraviti, ali polako kroj i ideju za njih već imamo. Sljedeća Chameleon kolekcija bi trebala biti najzahtjevnija do sada. Volimo izazove i nadamo se da će vam se svidjeti i naša nova kolekcija.

 

FACEBOOK: BORŠA by Mala Radnja Dizajna

Ana Bacinger

Photos: PR

 

Objavljeno: 04.10.2013. u 13:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p