HRVATSKA MODA

TREĆA VEČER CRO-A-PORTERA: REVIJE

Najzabavnija modna večer!

Moda se vratila i pokazala kako zna biti izuzetno zabavna, bez imalo pretencioznih ideja ili nedorečenih vizija. Naime, treća večer popularnog Cro-a-portera donijela nam je kolekcije Marine Obradović za Marina Design, Sin Factory-a, Zippera, Dejana Despotovića, Luke Grubišića i uvijek odličnih sestri Boudoir.

Nakon žalosne atmosfere koja je vladala drugom večeri, zbog prerane smrti talentiranog Tome Vrbana, treća večer donijela je pretek mračnih kolekcija koje svojom prezentacijom stvaraju osjećaj nevjerice. Predstavljanje kolekcije Tončija Meštrovića, iliti brenda Sin Factory, prošlo je u vrlo perverznom, ali i zanimljivom tonu, budući da su manekenke bile izuzetno slobodne u svojim pokretima, čineći nas vrlo zainteresiranima za događanja na pisti. Kada je jedna djevojka kolabirala pred fotografima, mislili smo da se radi o performansu, ali zaista nije bilo tako. Očito su visoke pete uzele svoj danak.

Posebno treba istaknuti mladog i talentiranog Dejana Despotovića, gosta iz susjedne nam Srbije, koji je svojim mračnim i romantičnim vizijama crne (ne)boje uspio dokazati veliki potencijal za razvijanja velike svjetske karijere. Uz prigodni video uradak Marka Sovilja, kolekcija BLACK by Dejan Despotović potencijalni je vrhunac večeri, naravno uz sestre Moranu i Martinu zbog kojih se uvijek isplati doći na Cro-a-porter. 

 

MARINA DESIGN

Marina Obradović, kreativna snaga iza imena Marina Design, dokazala je zašto volimo pratiti njene kolekcije. Transformacije su izuzetno bitne na maloj hrvatskoj modnoj sceni, pogotovo kada se truditi osvojiti novog kupca, bez da pritom izgubite svoju nit vodilju.

MARINA DESIGN

Kolekcija pod imenom CYBER, koja je svojim futurističkim vizijama poslovnog izgleda žene osvojila kritiku i publiku, dokazala je kako Marina zna i umije stvoriti ženu koja se suočava sa svakodnevnim problemima današnjice, bez da pritom pati njena ljubav prema modi.  Odlične torbe izazvale su najveći pljesak modnih obožavatelja, budući da su svojim prozirnim ili metalnim detaljima pravo osvježenje koje donosi avangardu na najbolji način, poput Roberta Severa na nedavno održanom Dove Fashion.hr-u.

MARINA DESIGNMARINA DESIGN

Podignute kose, poput pravih dama, te igranje s pastelnim, ali i sivim nijansama, pridonijet će uspjehu kolekcije koja je vrlo razrađena te u njoj nema praznog hoda. Lajt motiv je očit, učiniti poslovnu ženu što više urbanom i modno osviještenom te ju pritom ostaviti u zadanim okvirima korporativne ljubaznosti. Sanja Čović izradila je odličnu liniju nakita za kolekciju CYBER koji je svojim svemirskim dizajnom odlično laskao kolekciji Marine Obradović, čineći ju vrlo zaigranom i mladenačkom.

Uz zvukove odlične grupe Muse, imali smo prilike vidjeti još jednu odličnu kolekciju koja će svojim jahačkim hlačama, naborima i zanimljivim kombinezonima zasigurno naći svoje mjesto među hrvatskom modnom publikom.

 

SIN FACTORY

SIN FACTORY

Tonči Meštrović je dokazao svoj svjetski potencijal kada je, surađujući s velikim imenima svjetske modne scene, uspio stvoriti svoju viziju moderne žene koja svoje snove i primitivne želje ostvaruju isključivo pomoću spavaće sobe. Zaista nema ništa loše u tome, dapače, ovakvi nam kreativci uvijek nedostaju, budući da se svi trudimo biti odveć čedni i sramežljivi, a zapravo to nismo.

SIN FACTORYSIN FACTORY

Mračna, seksipilna i pomalo gotička kolekcija imala je zanimljiv performans koji je okupljene ostavio u šoku. Snažni korzeti, koji svojom pojavom oduzimaju dah(veliki Jean Paul Gaultier kupio je prava na Tončijev korzet na šampanjcu!), stvorili su dojam podzemlja svjetskih metropola na koje se Meštrović vrlo rado poziva. Razigrane manekenke, koje se nisu libile otvoreno pokazivati svoje animalne nagone, dale su dodatan seksualni naboj kolekciji koja je vrlo razrađena i za koju su korišteni vrlo bogati materijali.

Kolabiranje manekenke možemo smatrati vrhuncem kolekcije, budući da okupljeni nisu znali da li je riječ o još jednom vidu performansa ili je zaista djevojka kolabirala pred okupljenim fotografima. Na sreću, poznati fotograf Goran Matijašec bio je dovoljno veliki gospodin i odveo je onemoćalu i vidno iscrpljenu manekenku u backstage.

 

BLACK BY DEJAN DESPOTOVIĆ

BLACK BY DEJAN DESPOTOVIĆ

Potencijalno najbolja kolekcija večeri koja nam je dokazala zašto je bitno inzistirati na regionalnoj suradnji hrvatskog i srpskog dizajna, budući da jedan drugog tjeraju dalje prema visokim svjetskim standardima. Mladi Beograđanin Despotović, koji svojim romantičnim, ali i mračnim vizijama stvara osjećaj teške tranzicije jednog umornog svijeta koji želi slobodu uma, pravo je otkriće hrvatskoj sceni. No, ne možemo reći da ga nismo pratili i prije, ali sada smo ga imali prilike vidjeti u najboljem izdanju.

Gotički chic, snaga mladenačkog duha, ali i mračna strana života - motivi su koji najbolje opisuju izrazito uspjelu kolekciju u kojoj su prikazani muški i ženski modeli, naravno u crnoj (ne)boji koja je odlično iskorištena za manipulacije krojem, ali i materijalom.

BLACK BY DEJAN DESPOTOVIĆBLACK BY DEJAN DESPOTOVIĆ

Muški crni kaputi, odnosno baloneri, ostat će zapamćeni kao IT komadi koje svaki muškarac treba imati u svojem ormaru. Silueta je vrlo pripijena, bez transformacije žene kroz odjevne komade, te prati liniju tijela čineći ga jakim i pomalo ratničkim.

Uz odlični video uradak Marka Sovilja koji je koncizno iznio tamnu avangardu beogradske mode u liku kreacija Dejana Despotovića, prostor je dodatno dobio na značaju. Sive nijanse industrijske pozadine dale su obol crnoj kolekciji koja je zasluženo proglašena vrhuncem večeri.

 

LUKA

LUKA

Hollywood infected your brain, you wanted kissing in the rain ,oh oh, living in a movie scene, puking American dreams, Oh oh, I'm obsessed with the mess that's America!- stihovi su popularne grupe Marina and the Diamonds koji najbolje opisuju posljednju kolekciju Luke Grubišića.

Mladi kreativac koji je završio možda najpoznatiju američku školu dizajna PARSONS SCHOOL OF DESIGN, predstavio je šarmantnu kolekciju za proljeće/ljeto 2010 u kojoj dominiraju iznimno romantične boje kojima se Luka poigrao ne bi li dobio zaigranu proljetnu kolekciju koju će svaka žena s ponosom nositi.

LUKALUKA

Podstavljene suknje, bijele točke kao detalji te floralni motivi našiveni na gornje dijelove ženskim odjevnih kombinacija čine kolekciju vrlo živom i nimalo dosadnom. Ženska je silueta ostala u zadanim okvirima, koketirajući s izgledom urbane princeze koja se ne boji igre volumenom. Posljednji izlazak, koji je obilježen prekrasnom bijelom vjenčanicom s našivenim tilom i uskim gornjim dijelom, izazvao je velik uzdah okupljenih modnih obožavateljica koje su gladne vjenčanica s modnim potpisom.

 

BOUDOIR


Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević slove kao kraljice moderne hrvatske bajke u kojoj je žena uvijek na prvome mjestu. Uspješan i prepoznatljiv rukopis, u kojem se vidi svaka karakterna crta sestara Boudoir, doživio je već petnaest sezona koji nam je jučer prikazan kroz kratki osvrt na svaku kolekciju. Promjene su vidljive, dizajnerice su svakako krenula nabolje, ali uvijek zadržavajući romantiku kakvu žene vole, ali i cijene.

Posljednja kolekcija za proljeće/ljeto 2010 obiluje visokim suknjama i zanimljivim sakoima na kojima se nalaze mnogobrojni detalji poput rezanih traka ili cvjetnih motiva. Vrlo su zanimljivi šeširići koji su zaokružili uvijek odlični styling čime je još jedna Boudoir priča dobila svoj sretan završetak.

 

Marko Banjavčić

 

Objavljeno: 27.03.2010. u 11:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p