HRVATSKA MODA

Treća večer FWZ-a: REVIJE

Kontrast stranog i domaćeg dizajna

Fashion Week Zagreb zatvorio je svoja vrata mnoštvom kolekcija u kojima smo zaista mogli doživjeti sve razlike između prezentacije domaćih i stranih dizajnera. Nekako, naučeni da se treba mijenjati iz godine u godine, stanoviti su dizajneri (mislim na The Rodnick Band), fantastično iskoristili svoju poziciju glazbenih, ali i modnih umjetnika te su u svoju reviju uvrstili i mali koncert.

Koncert s kojim je večer počela činio se kao prava inozemna modna injekcija s obzirom na ono što imali prilike vidjeti u nastavku programa. Ines Zrnc Gregorina, koja je jučer otvorila svoje prodajno mjesto u Shopping Centru Prečko,  nastojala je svoju kolekciju osmisliti kao spoj raznih motiva (od pamuka do lanaca) te je pritom vrlo pretenciozno ugazila u neodređeno područje kiča.

Dizajnerica koja nas iz godine u godine iznenadi svojim odjevnim komadima, Marta Buzolić, otišla je korak dalje u recesijskim rješenjima te se odlučila za spoj večernjih haljina i kupaćih kostima (dakle, 2u1), koji, s obzirom na sezonu kojoj su namijenjeni, ne znam kako će funkcionirati.

Na trećoj i završnoj večeri FWZ-a također su svoje kolekcije prikazali i Milena Rogulj, Mina Petra, Nataša Šarić, Maion by Marina Prevolšek i BodyAmr.

 

 

 

The Rodnick Band

Philip Colbert, dizajner koji stoji iza imena TRB, svakako je zanimljiva ličnost koja se nastoji prezentirati kroz razne vidove umjetnosti, prvenstveno slikarsku, modnu i glazbenu.

Jučer nam je priredio jedan od svojih famoznih performansa u kojem je pokazao kako to rade dečki iz Londona (dotični je zapravo Škot, ali živi u Londonu).

Snažna poruka, prvenstveno kroz printeve i njegovu inspiraciju pop-artom i Warholom, zaživjela je na pisti FWZ-a i dala mu poseban štih koji je svakako nedostajao.

Poznati slikari, poput Marcela Duchampa i Mondriana poslužili su kao inspiracija za set vrlo kratkih haljina koje, bez sumnje, mogu živjeti na gradskim ulicama i raznim koktel zabavama.

Uz printeve, Colbert nam je ponudio i zanimljivo riješene balonere, kojima je dokazao svoje podrijetlo. Odmah nakon revije moglo se kupiti modele iz posljednje kolekcije -a koliko je to uspjelo nikada nećemo znati.

 

Ines Zrnc Gregorina

Mlada dizajnerica imala je slavljeničku večer, budući je par sati ranije otvorila svoje prodajno mjesto.

Za svoju je kolekciju koristila cijeli set materijala te je na momente postizala stanovit glam/rock izgled koji se, nažalost, nije uspio provući kroz cijelu kolekciju.

Žanamari Lalić otvorila je kolekciju, premda ne vidim razlog zbog kojeg se dotična pjevačica uklopila u izgled djevojke koju portretira ING, posebice kada se sjetite svih odjevnih komada u kojima se Žanamari pojavila.

No, igranje s crnom (ne)bojom i zlatnim detaljima na hlačama pokazuje kako Ines razmišlja o ideji, kako traži izlaz za svoje stvaranje, pogotovo kada se odlučila za jeans.

Materijal je očito iznimno popularan, budući su ga mnogi dizajneri uvrstili u svoje kolekcije, naročito tretirane, odnosno izbijeljene verzije.

 

 

Marta Buzolić

Fashion Week Zagreb i kolekcije za jesen/zimu. No, ne i u Martinu slučaju koja je svoje večernje haljine odlučila pretvoriti u set kupaćih kostima.

Možda se varam i možda su dotični petitni komadi također haljine, ali skidanje na pisti i ponavljanje izlaska manekenki nije baš najsretnije rješenje.

Uske, strukirane i vrlo izazovne haljine simbol su koji najbolje opisuje sve kolekcije mlade splitske dizajnerice koja se voli igrati sa ženskom seksualnošću i snagom iste.

Sjaj, glamur i poneka reminiscencija na dizajn jedne stanovite Donatelle obilježili su posljednju kolekciju u kojoj prevladava cijela paleta boja tako da će mnoge žene doći na svoje.

 

 

 

Milena Rogulj

Gospođa koja je svojim kreacijama osvojila publiku Modnog Ormara, ponosno je pokazala svoju kolekciju za jesen/zimu prepunu svježe bjeline i zanimljivih modnih dodataka poput kapica koje su dodatno naglašavale siluetu.

Plemenski uzorak se vratio na pistu, naročito kroz razne geometrizirane forme koje su razbijale monotoniju bjeline te silnu voluminoznost kreacija. Ideja odlično razrađena - premda je glavno pitanje nosivost ovakvih kolekcija koje se nalaze na tankoj granici visoke mode i onoga što bi trebale biti, a nisu.

 

Maion by Marina Prevolšek

Svakako najbolja kolekcija večeri koja zaslužuje posebnu pažnju, budući je napokon predstavljena nosiva moda koja ne graniči s cirkusom.

Elegantna, klasična, a opet nekako ženstvena i nježna, ispunjena bojom pudera i prekrasnom crvenom, kolekcija Marine Prevolšek pravo je osvježenje koje svakako zaslužuje prezentaciju na posljednjoj večeri.

Lagano drapiranje i vrlo tradicionalna silueta donijeli su bodove, naročito kroz odabir materijala koji je zaista bio odličan.

Visoke suknje, zanimljive bijele košulje i vrlo elegantan make-up stvorili su pozitivnu fuziju kakvu dosad nismo imali prilike vidjeti.

 

 

BodyAmr

Amr Ali, dizajner za kojim su poludjele mnoge svjetske zvijezde, predstavio se na FWZ i pritom ga zatvorio svojim zanimljivim performansom sa snažnom glazbom i još snažnijim ženama.

Lagano drapirane i izazovne haljine savršene su za crveni tepih, tako da zaslužuju pažnju modnih sladokusaca koji svoju sreću pronalaze u ovakvim komadima.

Utjecaj osamdesetih je očit, od odabira boja do samih konstrukcija haljina, ali nije u prvome planu i dopušta stanovite varijacije.

 

 

 

 

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 13.06.2010. u 09:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p