HRVATSKA MODA

Univerzalna inspiracija

Šarmantna sličnost u razmišljanju između Diora, eNVy Rooma i Valentina

Neke se stvari jednostavno dogode, bez previše razmišljanja i dodatnih rasprava.

Posljednje prikazivanje kolekcija visoke mode, u kojima nas je genijalac John Galliano oduševio svojim floralnim vizijama, bio je dovoljan za povući paralelu između uzdanica domaćeg dizajna modnog dvojca eNVy Room.

Zasigurno se pitate zašto. Sličnost u make -upu, koja je, naravno, posve opravdana, ali i istovjetan pristup pri stvaranju određenih haljina ispunjenih malim volanima dao nam je povoda za jednu širu raspravu o prilično ograničenom svijetu inspiracije u kojemu se umjetnici vrlo često susretnu bez previše „kopiranja" ili repriziranja viđenog.

Teško je za povjerovati da su stručnjaci iz Diora nešto uzeli s hrvatske scene, ali zamislite samo koja bi drama nastala da je revija eNVy Rooma uslijedila nakon Diorove! Bezbroj internet komentara, u kojima bi se lomila koplja jesu ili nisu uzeli nešto s inozemne scene, gdje je nestala kreativnost i slične teme tako bi, barem na par dana, postale naša bolna stvarnost.

Budući da, na sreću, nije tako, dozvoljavamo si mogućnost otvaranja rasprave o sličnosti u dizajnu mnogih kreativaca, naročito kada uzmete u obzir silnu umreženost i protočnost informacija kojima smo svakodnevno bombardirani. Fotografije s revija šire se brzinom svjetlosti, a revija postaje „viđena" trenutkom izlaska prve manekenke na pistu.

No, spominjanje eNVy Rooma u kontekstu sličnosti tu ne prestaje. Posljednja kolekcija visoke mode s potpisom Valentina, koju on, naravno, više ne stvara, dovela je u izravnu vezu poznatu CAGE DRESS Nikice Ivančevića i Vjeke Franetovića sa stanovitim haljinama iz kolekcije. Inspiracija je svakako slična, premda tako uopće ne mora biti, pošto se može raditi o dvije posve različite zamisli koje su rezultirale istim efektom.

Dakle, kada sumiramo mogućnost stvaranja sličnog, vrijeme je da promislimo o svim onim zločestim komentarima koje smo vjerojatno pomislili ugledavši mnoge kolekcije s potpisom hrvatskih dizajnera. Neki je puta svaka sličnost zapravo slučajna.

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 11.07.2010. u 20:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p